Cabinetul Ciolos, intre promitator si scandalos. PSD si UNPR au luat potul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 06:50
18839 citiri
Cabinetul Ciolos, intre promitator si scandalos. PSD si UNPR au luat potul

Cu siguranta ca, pe ansamblu, Cabinetul Ciolos este incomparabil mai bun decat ceea ce a vazut Romania de ani buni. Exista in componenta sa cateva nume foarte promitatoare, venite din mediul de afaceri, din societatea civila sau din zona institutiilor internationale.

Nu ma indoiesc ca persoane ca Anca Paliu, Aura Raducu sau Costin Borc au toate datele necesare pentru a confirma si a duce la indeplinire un act guvernamental compentent si eficient.

Dar daca va si fi asa depinde de marja de manevra pe care Parlamentul le-o va lasa acestor oameni ale caror masuri si viziuni pot sa fie subminate oricand. Cu alte cuvinte, ma tem, si sper sa fie o temere total infirmata de realitate, ca nume valoroase vor fi intr-o oarecare masura folosite pentru acoperirea unor jocuri politice si nu numai, jocuri care cred ca deja se profileaza.

Cat de increzatoare sa fiu cand vicepremier este nimeni altul decat "Goebbels" al lui Adrian Nastase. Asa ii spuneam noi, ziaristii, lui Vasile Dancu in timpul guvernarii Nastase, perioada cea mai teribila pentru libertatea presei din cate a cunoscut Romania.

Sub masca tehnocratului apolitic, care ne este vanduta acum, sta fostul ministru al Informatiilor Publice din Cabinetul Nastase, fostul senator PSD, fostul vicepresedinte PSD, consilierul lui Liviu Dragnea, profesorul asociat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI, unul dintre membrii Colegiului editorial al Revistei romane de studii de intelligence a SRI. Tehnocratie, nu gluma!

Vasile Dancu va detine si protofoliul Dezvoltarii, cel mai banos al Executivului. Adica, mai pe romaneste, banii pentru primarii PSD sunt securizati, alegerile de anul viitor vor merge bine. "PSD-ul n-a facut nicio propunere dl-ui Ciolos, nici de ministru, nici pentru alta functie administrativa. In schimb, pentru noi, nominalizarea dl Vasile Dancu ca si vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale e un lucru bun care ne da incredere ca pe acea zona programele vor continua fara ca cineva sa blocheze dezvoltarea", a spus Liviu Dragnea. Care programe? Evident ca ale dlui Dragnea, fostul ministru al Dezvoltarii, personal sau prin oameni de incredere de la alegeri incoace.

Kelemen Hunor a zis-o verde in fata: "PSD-ul a ramas la guvernare prin portofoliul cel mai important in ceea ce priveste bugetul, cat si prin controlul deconcentratelor, prefectilor si tot ceea ce inseamna administratie".

Dl Toba este alta poezie a tehnocratiei: numit sef al Politiei de G. Oprea in 2009, este demis de T. Igas in 2010 (in urma unor acuzatii grave ale secretarului de stat Fatuloiu), pentru ca in mai 2012 sa redevina secretar de stat si inspector general al Politiei Romane pana in ziua de azi. In aceasta functie, a fost implicat in dosarul baronului de Mehedinti Duicu.

Deci in fruntea ministerului care va organiza la anul alegerile este secretarul de stat al lui Gabriel Oprea. Nu am nicio indoiala ca exact asta voia strada cand protesta in fata Ministerului de Interne.

In plus, Dacian Ciolos a anuntat deja ca nu intentioneaza "sa rada tot". Deci un semnal destul de transparent, in opinia mea, ca esaloanele inferioare ale administratiei nu se schimba. Adica raman intesate cu pesedisti si uneperisti.

Pai, cum sa nu voteze PSD cu doua maini noul guvern? Mai multe motive sa nu il voteze ar avea PNL, ma gandesc.

Dar asta nu inseamna ca PSD va sustine si politicile autenticilor tehnocrati ai cabinetului, mai ales atunci cand va fi vorba despre masuri impopulare, dar necesare, atunci cand dna Paliu, de exemplu, va refuza sa deschida visteria pentru pomeni electorale.

PSD si UNPR si-au securizat pozitii cheie in Guvern, nu au niciun motiv sa nu-l voteze, dar nu cred ca miza cea mare era trecerea Guvernului. Trecea oricum de frica anticipatelor.

Marea miza era ca acest guvern sa faca reforme, chiar "sa rada tot" putregaiul, tocmai pentru ca neavand mize electorale si politice nu avea nimic de pierdut. Daca tot a inceput acest experiment, consecinta a unor miscari populare fara precedent de vreo 25 de ani, el ar fi trebuit, cred, sa porneasca de la concesii zero, macar acum cand clasa politica e jos.

Dimpotriva, vad concesii scandaloase care nu mi se par de bun augur. Mie nu-mi ajunge un guvern mai bun decat Cabinetul Ponta. Asta nici macar nu e greu. Nu as fi asteptat nici un guvern perfect, pentru ca nu e posibil.

Dar daca tot vorbim despre tehnocrati, daca tot am ridicat atat de sus stacheta asteptarilor, mi-as fi dorit un guvern cu adevarat liber de mizeria politica. Din pacate, cred ca e deja contaminat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#guvernul Ciolos, #ministri guvern Ciolos, #guvern PSD Ciolos, #UNPR guvern Ciolos , #guvern