Cand mortul misca - marea manipulare a gazelor de sist (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:00
13024 citiri
Cand mortul misca - marea manipulare a gazelor de sist (Opinii)
Foto Realitatea.net

A inceput cu Rosia Montana. Proteste justificate pe deplin de exercitiul de mizerabila, ticaloasa guvernare a cabinetului Ponta. Doar ca incetisor, incetisor, protestele au virat, mai cu o scandare, mai cu o pancarta, mai cu o declaratie catre gazele de sist. Directia a devenit la un moment dat vizibila cu ochiul liber.

A venit apoi o emisiune cu iz de Cantarea Romaniei la Realitatea Tv, de demonizare a gazelor de sist cu chitari si poezii, cu lacrimi si corason, strict emotional, fara argumente. Marti dupa-amiaza am atins apogeul - o imensa manipulare televizata pe alocuri de un comic nebun.

Localnicii, de la copil, la batran de 80 de ani, s-au dus sa se apere de invadatorul american care voia sa monteze langa satul vasluian Pungesti, arma de distrugere in masa, adica o sonda de exploatare a gazelor de sist. Adica o teava infipta in pamant si nimic altceva. S-au intins pe jos, i-a luat cu "leasin" si s-au luat la harta cu jandarmii. Cativa au cazut in imbranceala.

Imaginile aratau jandarmi neclintiti pe pozitii, dar nu agresivi, in timp RealitateaTV transmitea ca de la razboi: 1907!!!!!!!! Raniti fara numar!!!!!!!!A murit un om!!!! Acum ce conteaza ca in acelasi timp la Antena 3 mortul misca? La o casa mare un geam spart.... Pana la urma mortul a fost inviat si la Realitatea. Important era sa fie si o victima, macar 5 minute. O tanara care insotea mortul-viu a fost introdusa in direct in transmisiune sa se auda "glasul disperarii". Mai inainte sau dupa interventie, nu mi-e clar, a lesinat. Dar si-a revenit.

Nimeni nu mai stia cati sunt in stare critica. Toti, ce sa ne mai intrebam. De ce? Pentru ca n-au mancat de dimineata si sunt emotionati. Parca ii batusera jandarmii. Cati sunt raniti? Si cei care n-au participat. Sunt raniti in inima. Ranitii nu primesc ingrijiri medicale! Aiurea, doua echipaje de ambulanta au fost tot timpul pe pozitii. Ca dovada, mortul misca.

Cu adevarat delicios a fost insa momentul cand un reporter cu sufletul la gura si lacrima in voce povestea cum un localnic a inceput sa strige: "Arafat, cand am avut nevoie de tine noi am fost in strada, acum avem noi nevoie de tine!". Eu una n-am auzit de vreo demonstratie vehementa proArafat de la Pungesti.

Sau o fi fost vorba despre vreun pungestean care s-a dus in ianuarie 2012 sa demonstreze la Bucuresti? Sau invers, o fi strigat vreun demonstrant din Bucuresti "ratacit" la Pungesti? Sau mai multi? Nici nu mai conteaza cat timp am vazut ca protestele au ajuns rapid in Piata Universitatii cu acelasi arsenal manipulator, de la sloganuri la cruci.

Daca ii intrebi pe acesti oameni de fapt de ce se dau de ceasul mortii, de ce aceasta isterie, iti vor recita o poezie bine invatata. Unii poate chiar cred sincer in ea. Altii or fi fost stimulati sa creada. Ca explorarea si exploatarea gazelor de sist le va provoca numai nenorociri, de la cutremure, la pasuni arse si ape otravite. Si ca sa fie pledoaria convingatoare avem si niste cutremure cu sursa necunoscuta, dar intens condusa catre exploatarile de petrol, in zona Galati. O zona nu tocmai indepartata de mama Rusia, ati observat?

O imensa manipulare de toate felurile si pe toate canalele este pe cale sa blocheze un proiect esential pentru securitatea energetica a Romaniei. Intr-un interviu acordat Ziare.com, conferentiarul universitar Radu Dudau, director executiv Romania Energy Center, a explicat exact despre ce este vorba: "Potentialul de resurse de gaze de sist este de importanta enorma pentru economia si securitatea Romaniei. Tara noastra cumpara cca. un sfert din necesarul de consum de gaze naturale la unul dintre cele mai mari preturi din Europa, in conditii de piata monopolista".

Gazele de sist - dezinformare, manipulare emotionala, campanii media partinitoare - Interviu

Pe cine ar deranja securitatea energetica a Romaniei? "Mai mult decat oricine, compania Gazprom va fi afectata prin pierderea cotei de piata odata cu inceperea productiei de gaze din Marea Neagra si din argile gazeifere (gaze de sist). Cum insa piata de gaze naturale va fi complet liberalizata pana in 2018, este important ca Romania sa-si creeze infrastructura tehnica si institutionala pentru tranzactionarea libera a gazelor, astfel incat consumatorul final sa aiba acces la o piata abundenta, cu resurse interne si externe si cu adevarat concurentiala", a spus Radu Dudau.

Cat despre incoveniente, ele exista, sunt aceleasi ca in cazul oricaror exploatari de resurse naturale, trafic greu de camioane, zgomot, miros de gaz natural, dar nici pe departe cele vehiculate: "Nu sunt otravite apele, nu sunt poluate pajistile, terenurile agricole si padurile, nu se produc cutremure perceptibile. Exista studii solide, ale unor institutii academice americane mai presus de orice banuiala de partinire, care arata ca bunele practici ale industriei gazului pot gestiona astfel de situatii. De exemplu, un studiu al MIT din 2011 arata ca din 20.000 de puturi de extractie a gazelor de sist studiate intre 2005 si 2009, 20 au cauzat contaminarea apelor freatice cu gaz natural sau cu lichid de fracturare - adica o rata de unu la mie.", explicat conferentiarul Radu Dudau.

Propaganda, manipularea emotionala, valorificarea ignorantei au fost intotdeauna caile prin care Moscova si-a atins scopurile, atunci cand nu a facut-o de-a dreptul militar. Are un know how imbatabil pe care tare ma tem ca il experimentam zilele acestea, riscand sa pierdem un proiect esential pentru Romania si extrem de deranjant pentru Rusia.

Si nu este vorba numai despre acest proiect. Cati investitori seriosi credeti ca sunt dispusi sa vina intr-o tara unde se intampla asemenea isterii si unde atat de putina lume este permeabila la argumente stiintifice.

Sunt departe de a fi o sustinatoare a lui Victor Ponta, insa suceala lui in privinta gazelor de sist, pe care le contesta vehemet in opozitie, este o rara, poate unica, venire a mintii la cap. Ironia este ca ea ii aduce si cele mai proge contestari. Nu ca nu si-ar merita soarta.

Ciucă parcă s-ar dezice de PSD. "Alianța cu ei, un moment greu de înţeles şi greu de explicat"
Ciucă parcă s-ar dezice de PSD. "Alianța cu ei, un moment greu de înţeles şi greu de explicat"
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la cea mai înaltă funcție în stat, admite că alianţa la guvernare cu PSD a fost "un moment greu de înţeles şi greu de explicat", el mărturisind că...
”Cea mai mare bogăție” a lui Nicolae Ciucă. Candidatul la președinție dezvăluie ce nu-i place la politicieni
”Cea mai mare bogăție” a lui Nicolae Ciucă. Candidatul la președinție dezvăluie ce nu-i place la politicieni
Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului pentru Preşedinţia României, susține că nu este un om bogat şi că are nevoie de doar zece minute pentru a-şi completa declaraţia de...
#proteste Pungesti, #proteste Piata Universitatii, #gaze de sist, #Rusia Gazprom , #guvern
  1. Ciucă parcă s-ar dezice de PSD. "Alianța cu ei, un moment greu de înţeles şi greu de explicat"
  2. ”Cea mai mare bogăție” a lui Nicolae Ciucă. Candidatul la președinție dezvăluie ce nu-i place la politicieni
  3. Cum se apără Ciucă: ”Nu am, cum se spune, verbul la mine. Am făcut, în schimb, altceva”
  4. Cartea lui Nicolae Ciucă, aspru criticată și pentru formă, și pentru conținut: „Un eșec!". Unde ar fi greșit staff-ul
  5. Ciucă a primit derogare să candideze la președinție. ”Îi lipseau câteva săptămâni pentru a se înscrie în cursa electorală”
  6. Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
  7. Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
  8. USR acuză PSD-PNL că au șters o audiere a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, de pe site-ul Senatului. Ministrul nu s-a prezentat la audiere
  9. Ludovic Orban anunță finalul carierei politice pentru Nicolae Ciucă: „Nu are stofă de lider"
  10. „Contre” pe tema traficului rutier. Nicușor Dan îl cheamă pe Marcel Ciolacu pe „șantierele ilegale” din Capitală. „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituţiilor statului”