Care sunt costurile desprinderii Romaniei de Occident - Raport EFOR

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 11:24
4395 citiri
Care sunt costurile desprinderii Romaniei de Occident - Raport EFOR

Cresterea economica si democratizarea Romaniei nu sunt garantate istoric, trebuie luptat pentru fiecare in parte, existand altfel riscul sa ramanem intr-o zona gri a Europei, avertizeaza expertii in politici publice si buna guvernare de la Expert Forum (EFOR).

Avertismentul a fost lansat joi, cu ocazia prezentarii Raportului anual "Costurile desprinderii de Occident. O evaluare pe stat de drept si economie" al EFOR.

Invitatul special a fost Andrei Plesu, iar printre participanti s-au numarat reprezentanti ai CCR, ANI, DNA, Consiliului Concurentei, AmCham Romania, politicieni, oameni de afaceri, analisti economici, lideri de sindicat, si jurnalisti.

Laura Stefan: Poti legifera prin Constitutie buna credinta?

Laura Stefan, expert anti-coruptie si consultant international pe reforma statului de drept al Comisiei Europene si Consiliului Europei, a subliniat inca de la inceput ca respectarea normelor statului de drept "reprezinta o optiune intre Est si Vest" si a punctat faptul ca nu toate statele membre UE au performante similare din acest punct de vedere.

In Raportul EFOR sunt prezentate cateva dintre derapajele de la statul de drept inregistrate in Romania, printre care atacurile la judecatori si procurori, imixtiunile in anchetele penale (cazul Liceul Bolintineanu), eliminarea oamenilor incomozi din sistem (cazul Papici) si ceea ce s-a intamplat in 'martea neagra' in Parlament.

La toate acestea, Laura Stefan a adaugat si problemele legate de intrarea in vigoare a noilor Coduri, Penal si de Procedura penala, "care puteau fi solutionate foarte simplu, dar din pacate optiunea Guvernamentala a fost sa nu se rezolve".

Expertul EFOR a vorbit si despre revizuirea Constitutiei.

"Care sunt problemele Constitutiei de astazi? Da, lumea se cearta. Dar este un lucru rau? Daca da, este o chestiune care trebuie reglementata in Constitutie sau e o chestiune care tine de individ si de cei care ocupa pozitii publice in Romania? Poti legifera, prin Constitutie, de exemplu, buna credinta, actiunea cu buna credinta a institutiilor statului atunci cand isi indeplinesc rolul? De fapt, ceea ce vedem noi este o imixtiune, o calcare in picioare a puterilor una de catre cealalta. Parlamentul intervine in justitie, justitia ia decizii de oportunitate administrativa desfiintand anumite acte guvernamentale, Guvernul la randul lui legifereaza in locul Parlamentului. E asta o chestitutie de Constitutie?", a afirmat aceasta.

Laura Stefan a criticat lipsa de viziune a celor care elaboreaza noua Constitutie precum si lipsa dezbaterii publice reale si a transparentei.

"Unele texte sunt periculoase, altele neclare, iar problemele sunt in mare masura nerezolvate. Adoptarea se face sub presiunea timpului, referendumul e anuntat, dar noi nu stim inca despre ce text constitutional vorbim. Nu l-a vazut nimeni. Suntem anuntati ca va fi trimis la Comisia de la Venetia. Ma intreb daca nu ar fi normal sa fie aratat si societatii romanesti (...) Cred ca avem dreptul si noi sa stim ce reguli ni se vor aplica de maine", a mai declarat Laura Stefan.

In opinia sa, problema majora a acestei noi Constitutii este ca nu mai avem puteri in stat, ci vom avea "o supraputere" - Parlamentul - si niste "pigmei".

"Parlamentul devine organ de ancheta, e singurul care poate sa ridice imunitatea ministrilor, ar putea ajunge sa faca numirile principale in justitie printr-un artificiu tehnic, referendumul nu mai poate fi organizat decat daca si cu privire la ce doreste Parlamentul, vor fi excluse orice tip de consultari populare care sa puna in discutie chestiuni nefavorabile parlamentarilor, presedintele iese din sfera puterii executive si, daca ar fi sa tinem cont de chestiunile ultimelor zile, Constitutia se transforma incet, incet, intr-un cod de procedura penala, construit, desigur, in interesul celor care au probleme cu legea, adica axat pe drepturile si libertatile inculpatului", a mai declarat Laura Stefan.

Concluzia expertului EFOR este ca atacurile la adresa statului de drept in Romania vor continua.

"O lectie pe care am invatat-o in acesti ani este ca fortele interne nu sunt suficiente. Oricat de mult am vorbi, oricat de mult am insista, fara ajutorul partenerilor internationali nu razbim. Si avem doua exemple foarte recente, unul e 'martea neagra, cand ambasadele au vorbit, celalalt e intrarea in vigoare a codurilor nemodificate, cand ambasadele au tacut. In 'martea neagra' problemele s-au rezolvat, despre coduri...", a atentionat aceasta.

Ana Otilia Nutu: 80% dintre relatiile economice ale Romaniei sunt cu UE si SUA

Ana Otilia Nutu, expert in politici de energie si infrastructura de transport, companii publice, consultant al Bancii Mondiale, a prezentat punctul de vedere al EFOR cu privire la relatiile economice ale Romaniei, pornind de la intrebarea daca exista alternativa economica mai buna decat Occidentul.

"Intre vecinii nostri, cu cat s-a mers mai repede spre Occident si valorile sale, si cu cat desprinderea de influenta estica a fost mai rapida, cu atat si evolutia economica si democratica a tarii respective a fost mai spectaculoasa.

Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, statele baltice, Slovenia, mai angajate pe drumul

reformelor si pe tranzitia rapida spre economia de piata, nu au irosit primii sapte ani ai tranzitiei ca Romania, Bulgaria sau Albania si au intrat in UE cu trei ani mai devreme decat noi, ramanand si azi cu un avans economic consistent fata de noii intrati. In acest timp, Ucraina, Moldova, Caucazul de sud, Serbia, Albania etc. raman cu decalaje importante fata de statele dezvoltate si cu probleme majore de functionare atat a economiei, cat si a statului de drept", se mai arata in raport, in care se reaminteste si faptul ca Rusia recurge la santaj economic si la sanctiuni economice de fiecare data cand o tara aflata "sub influenta sa" vrea sa stranga legaturile cu Occidentul.

Ana Otilia Nutu a mai punctat faptul ca influenta Rusiei a crescut in tarile din regiune prost guvernate, in care se manifesta puternic nationalismul si care au in comun mai multe aspecte: legi antidemocratice, imprumuturi din Rusia sau oferte de proiecte concurente celor de interes pentru UE (gen South Stream).

Datele arata ca PIB-ul Romaniei pe cap de locuitor s-a dublat intre 1992 si 2008, iar un alt aspect important este faptul ca 80% dintre relatiile economice ale Romaniei sunt cu UE si SUA, dar si acela ca dintre primele 4 tari care au investitii directe in Romania (Olanda, Austria, Germania si Franta) insumand 43%, 3 se opun intrarii noastre in Schengen din cauza problemelor pe care Romania le are cu respectarea normelor statului de drept.

De asemenea, Ana Otilia Nutu a mai subliniat, printre altele, faptul ca se estimeaza ca 3 milioane de romani care lucreaza in Occident au trimis in tara, dupa 2008, intre 3 si 5 miliarde de euro anual, un mare avantaj pentru Romania.

In aceste conditii, partenerii occidentali cer ca investitiile lor sa fie protejate de legi sigure, impotriva coruptiei si mai cer ca echilibrele macro sa fie mentinute, toate acestea fiind, in primul rand, in favoarea cetateanului roman, a mai explicat reprezentantul EFOR.

In conditiile in care Romania nu respecta angajamentele luate la aderare, UE poate recurge la o serie de sanctiuni, de la suspendarea dreptului de vot in Consiliu, la taierea fondurilor europene din cauza coruptiei, restrictii de libera circulatie sau a fortei de munca, precum si retragerea de investitii, a mai subliniat expertul EFOR.

Sorin Ionita: Cresterea si democratizarea nu sunt garantate istoric

Sorin Ionita, expert in reforma administratiei publice, dezvoltare si politici locale, consultant al Consiliului Europei, Bancii Mondiale si UNDP, a vorbit despre rata mica de absorbtie a fondurilor europene pe marile proiecte si despre modul "catastrofal" in care Guvernul de la Bucuresti a pregatit Acordul de Parteneriat pentru perioada 2014-2020 trimis la Bruxelles.

De altfel, in raport se prezinta o analiza pe sectiunea Transporturi, in care se arata in paralel ce s-a cerut Romaniei si ce a trimis Guvernul la Bruxelles dupa un an de munca, textele fiind mai mult decat relevante.

De asemenea, Sorin Ionita a vorbit si despre esecul regionalizarii, tragand, la final, concluziile dezbaterilor.

"Exista aceasta saturatie, e foarte greu sa mai vorbesti de vreo extindere a UE, exista si aceasta lipsa de apetenta a lor de a se mai deschide catre partenerii din Est, plus deriva noastra. Se poate crea un spatiu gri in care sa fie chiar tari membre al UE de prin Est sau Sud. Acest spatiu gri va aranja foarte bine pe multi, din mediul politic, din mediul economic. Nu spun toti, nu spun majoritatea, dar sunt foarte multi care ar fi incantati sa functioneze in acel spatiu gri si pe care acest lucru ii aranjeaza mult mai bine decat acquis-ul comunitar (...) Ideea ca acest evolutionism ca nu putem merge decat catre UE cu cresterea PIB-ului nu este garantata.

Exemplele istorice, din trecut, de astazi, din alte parti de lume, din zona de Est, arata ca te poti incuia intr-o structura si sa stai decenii intr-o stare de, sa zicem, baltire, o stare de echilibru suboptimal. Cresterea si democratizarea nu sunt garantate istoric. Nu exista procese istorice inevitabile in directia asta, dimpotriva sunt exceptii. Si trebuie luptat pentru fiecare: cresterea economica, lupti pentru ea, dar ea nu iti aduce si stat de drept, pentru el trebuie o lupta separata, si separata pentru democratizare", a concluzionat presedintele Expert Forum.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....