Cat investeste Guvernul pentru accesul persoanelor defavorizate la sanatate

Luni, 02 Mai 2011, ora 21:49
1235 citiri
Cat investeste Guvernul pentru accesul persoanelor defavorizate la sanatate

Guvernul isi propune sa investeasca peste 5,2 miliarde de lei in perioada 2011-2013 pentru asigurarea accesului persoanelor cu venituri reduse la serviciile de sanatate, inclusiv la clinici din strainatate, potrivit Programului National de Reforme (PNR) adoptat recent de Executiv.

Concret, Executivul vrea sa aloce suma mentionata pentru "implementarea programelor nationale de sanatate care sa raspunda problemelor de sanatate publica prioritare si nevoilor grupurilor populationale vulnerabile".

"Printre domeniile prioritare aferente acestor programe se afla monitorizarea factorilor determinanti din mediul de viata si munca; interventii profilactice si curative in domeniul sanatatii femeii si copilului; asigurarea tratamentului in strainatate pentru pacientii cu afectiuni ce nu pot fi tratate in tara; asigurarea accesului la medicamentele acordate in ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pana la 700 lei pe luna", se arata in PNR 2011-2013.

De asemenea, in trimestrul IV al anului 2011, Guvernul va trebui sa elaboreze Strategia de asistenta medicala primara si servicii medicale in mediul rural, pentru asigurarea asistentei medicale in zonele izolate si in cele defavorizate economic, document pentru care a prevazut cheltuieli de 200.000 de lei.

Alti 4,7 milioane de lei are la dispozitie Executivul pentru un program de eficientizare a sistemului de sanatate, pana la finalul anului 2012.

Acesta cuprinde informatizarea sistemului sanitar, aplicarea procesului de descentralizare in sistemul de sanatate, instruirea managerilor de spitale, reorganizarea si eficientizarea spitalelor, dezvoltarea sistemului de asistenta primara si ambulatorie (centre de permanenta, asocieri ale medicilor de familie in grupuri de practica, permanenta la domiciliu, call-centre de urgente). Pentru aceste masuri e prevazuta si folosirea fondurilor europene.

In privinta reorganizarii si eficientizarii spitalelor, PNR 2011-2013 prevede inclusiv monitorizarea implementarii Strategiei nationale de rationalizare a spitalelor si a Planului national de paturi.

Programul National de Reforme 2011-2013, care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene, urmareste atingerea obiectivelor trasate la nivel european de Strategia 2020.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Guvern bani sanatate, #persoane defavorizate bani sanatate , #guvern