Ziare.com

Cate locuinte ar putea fi construite daca Guvernul s-ar muta in Palatul Parlamentului

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 21:35

   

Cate locuinte ar putea fi construite daca Guvernul s-ar muta in Palatul Parlamentului
Guvernul ar economisi anual 150-200 milioane de euro numai in ministere daca ar amenaja in Palatul Parlamentului sau in alte cladiri mari detinute de stat spatii in care sa functioneze impreuna mai multe astfel de institutii, costurile pentru intretinerea sediilor depasind in prezent 500 milioane de euro.

Cele 15 ministere reprezentate in Cabinet, alaturi de Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si excluzand nou-infiintatul Minister al Afacerilor Europene, au consumat in acest an de la buget circa doua miliarde lei (echivalent a aproximativ 500 milioane euro) numai pentru intretinerea propriilor sedii.

Banii au fost folositi pentru rechizite de birou, materiale pentru curatenie, incalzit, iluminat, apa, canal, salubritate si reparatii curente, precum si pentru achizitionarea de mijloace de transport, mobilier, servicii de telecomunicatii.

La acelasi numar de ministere, cheltuielile totale pentru intretinerea sediilor au crescut de la 1,7 miliarde de lei anul trecut la 2 miliarde de lei in acest an si sunt indicate in continuare in crestere, la 2,2 miliarde lei in proiectiile bugetare pentru anul viitor. Cheltuielile sunt pregatite deja sa creasca si in intervalul 2013-2015 la peste 2 miliarde lei, costuri care ar urma sa urce semnificativ in conditiile in care mai multe ministere nici nu si-au bugetat inca serviciile de intretinere.

Cei mai multi bani sunt cheltuiti de stat pentru rechizite de birou, materiale curatenie, incalzit, iluminat, apa, canal, salubritate si reparatii curente, totalul fondurilor alocate acestor servicii urmand sa creasca anul viitor la 1,3 miliarde lei, de la 1,26 miliarde lei in acest an.

Pentru intervalul 2013-2015 se va ajunge sa fie platit si mai mult pentru servicii de intretinere a sediilor ministerelor, cheltuielile fiind estimate sa depaseasca in aceasta perioada 1,5 miliarde lei anual.

Pentru cumpararea de masini, mobilier si aparatura birotica, fondurile alocate ministerelor s-au dublat de la un an la altul, ajungand de la 289,2 milioane lei anul trecut la 457,6 milioane lei cheltuite in acest an. Achizitiile nu se opresc aici, pentru anul viitor fiind deja bugetate alte 503,8 milioane lei pentru astfel de echipamente.

Achizitiile de mijloace de transport atrag alte cheltuieli pentru carburanti si piese de schimb, fondurile alocate in acest sens dublandu-se de asemenea in interval de un singur an, de la 123,9 milioane lei anul trecut la 221,6 milioane lei in acest an si urmand sa ajunga la 235,7 milioane lei anul viitor.

Pentru intervalul 2013-2015, Guvernul este pregatit deja sa scoata de la buget un total de 614,7 milioane lei numai pentru carburanti auto si piese de schimb.

Toate aceste cheltuieli ar putea fi reduse macar cu 150-200 milioane euro anual daca Guvernul ar decide ca in Palatul Parlamentului sau in alte cladiri mari detinute de stat sa functioneze impreuna cate 4-5 ministere, fara a mai lua in calcul economiile semnificative care ar rezulta din aplicarea acestui sistem la nivelul altor institutii publice, al agentiilor guvernamentale si al administratiei publice locale.

Suplimentar acestor economii, bugetul de stat ar putea fi alimentat si cu fonduri obtinute din vanzarea sau inchirierea cladirilor in care au functionat ministerele delocalizate.

Un raport elaborat in toamna acestui an de PricewaterhouseCoopers Romania pentru Camera Deputatilor arata ca in urmatorii ani pot fi obtinute economii semnificative prin mai multe masuri de eficientizare, precum repartizarea eficienta a spatiilor, reducerea cheltuielilor prin vanzare/casare a stocurilor fara miscare, diminuarea cheltuielilor cu utilitatile, innoirea parcului auto prin incheierea unor contracte de leasing operational, centralizarea procesului de achizitii publice.

Cu cei 150-200 milioane euro economisiti daca sediile ministerelor ar fi amenajate in Palatul Parlamentului sau in alte cladiri mari detinute de stat s-ar putea construi intre 3.000 si 4.000 de locuinte.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2652 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sper sa apuc ziua cand parlamentul va fi mutat

Intr-o cladire mai putin impozanta dar sa-i faca pe parlamentari mai eficienti[nu m-am gandit la puscarie].Atunci sa facem calcule.In fond parlamentul poate sa fie mutat si in afara Bucurestiului,undeva unde cheltuiala sa fie proportionala cu eficienta.Atunci sa vedem economie!

 

hai sa incepem prin a le reduce numarul

nu cred ca locatia conteaza cat timp sunt multi si au o gramada de afaceri.. important e sa fie mai putini asa cum au votat romanii la Referendum-ul cerut de Basescu.

....

Nu ai vazut ca nu vor sa respecte rezultatul votului de la referendum.Ungurul Frunda vine cu vrajeala ca numarul de parlamentari va scadea pe cale naturala prin scaderea populatiei.

esti neb.un ?!?!?!?

daca locul unde este situat acum Parlamentul pare ceva "so far away" pentru Antonescu , iti imaginezi ca nici nu se va mai obosi sa ajunga vreodata la locul de munca daca este mutat undeva in afara Bucurestiului! Ceri prea mult de la unii parlamentari prietene )))))

Itzi sta in Gatleju' Personal, Palatul Parlamentului .... :)):

Cat ar fi de larg, nu incape Palatu' ... :)):)):))

Acu' va sta in Gatlejele Personale SI Catedrala Romanilor ... :)):)):))
Lacomilor ... :)):)):))

Dar

E mai simplu sa dai afara 200.000.000 euro / 10.000 euro pe an (cu mult peste media veniturilor) = 20.000 de oameni.
Degeaba avem Casa Poporului daca nu e folosita. Acolo as baga toate institutiile centrale inclusiv presedintia, guvernul si parlamentul.

 

NICIUNA ! pentru ca acesta e un motiv sa dispara bani publici !

--------------

 

O idee buna .

Parlamentul poate sa fie mutata in unul dintre adaposturile pentru caini construit in imprejurimele Bucurestilor,ar fi un loc foarte bun pentru activitatea pe care o desfasoara acesti asa zisi parlamentari.

 

Concentrarea administratiei in Palatul Parlamentului

Este ceeace preconizase Ceausescu.De altfel este ideia Palatului parlamentului(printre altele,o realizare remarcabila).
Fara indoiala ca s-ar realiza economii substantiale si elibera spatii pentru alte utilizari.
Strategic,insa,concentrarea tuturor factorilor de decizie la nivel national intr'un loc ,este periculos.
Eu asi propune sa se faca o analiza serioasa cum se pot reduce cheltuielile.
Un exemplu este parcul de masini ai tuturor demnitarilor.Ar trebui sa fie exclusiv Dacii.In toate tarile cu industrie auto demnitarii au masini de serviciu produse local.
Te apuca greata cand vezi mitocanimea din parlament,lafaind-se in masini de lux germane.Cineva scria pe site ca ministrii din tarile nordice vin la serviciu pe biciclete!
Parlamentarii din provincie pot fi cazati in cele doua blocuri de necesitate,construite la cateva sute de metri de parlament,intr'o zona ultra centrala(Bul.Natiunile Unite).
Pentru toate acestea avem nevoie de o clasa politica modesta,inteligenta si in slujba poporului,nu de niste imbuibati ,mitocani,care-si fac legi pentru ei insisi.Teo

 

Ceva nu se leagă...

"Banii au fost folositi pentru rechizite de birou, materiale pentru curatenie, incalzit, iluminat, apa, canal, salubritate si reparatii curente, precum si pentru achizitionarea de mijloace de transport, mobilier, servicii de telecomunicatii."
Adică dacă-i mută pe toți la un loc or să consume mai puține rechizite? Vor folosi mai puțin mobilier? Vor fi transportați mai puțin? Rămin neincălziți și fără curent electric? Produc mai puține deșeuri? Nu mai vorbesc la telefon?
Mă indoiesc. Sună a propagandă pentru altceva. Clădirile in care sint acum ce se va intimpla cu ele? Nu cumva aici e scopul mutării? Eliberarea unor clădiri amplasate in zone centrale - mmm, ce ispită...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor