Ce a fost la protest: Violente, "triburi", scandari savuroase

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:05
8856 citiri
Ce a fost la protest: Violente, "triburi", scandari savuroase
Foto: Ziare.com

Am fost la protestul de duminica seara si am avut ce vedea. Miscarea a fost una cat se poate de serioasa, care a avut de toate - de la inscriptii creative la scandari haioasa si pana la ciocniri si o escaladare a violentei care putea avea consecinte serioase.

1. Incidentele:

- n-am prins bine toate bataile din fata, pentru ca eram mai in spate, insa inteleg ca unele s-au soldat cu ceva victime. Ce pot spune e ca la ciocnirile de la Guvern, cand s-au dat cu gaze lacrimogene, responsabili sunt DOAR membrii galeriilor, cei nelipsiti din orice eveniment violent de la proteste, de la cele din 2012 pana la cele de acum. Tot ei au aprins si torte si au fost cei mai provocatori.

In plus, atitudinea jandarmeriei e greu de inteles, in unele momente, si a contribuit la violentele astea. Spre exemplu, la Universitate, intre cladire si arhitectura, cativa jandarmi s-au interpus, insa doar pe carosabil, nu si trotuare, astfel incat s-au trezit, la un moment dat, total inconjurati. Lucrurile puteau degenera, mai ales ca doi participanti, un tanar si o tanara, au inceput sa traga de cativa jandarmi, din spate, primind in schimb cateva imbranceli. iar singurul lucru care a impiedicat o mica bataie a fost faptul ca multimea i-a tras repede pe cei doi de acolo.

In cateva randuri, cum a fost in dreptul Novotel, jandarmeria a lasat sa treaca un grup, apoi a blocat totul, inclusiv trotuarele, pentru ca, in cele din urma, sa cedeze, lasand impresia ca nu au un plan clar si ca improvizeaza, sporind nervozitatea oamenilor.

In unele locuri, in loc sa ii lase sa treaca pe protestatari, care erau evident prea multi pentru a fi tinuti in loc, mai ales ca erau pe carosabil, jandarmii s-au interpus, vremelnic, starnind furia multimii.

2. Tinte:

- premierul Ponta, in primul rand. Desi au fost mentionati si Basescu si Antonescu, intr-o scandare care s-a auzit in cateva randuri, adica "Jos Basescu, Ponta, Antonescu", Ponta a fost principala tinta a protestelor, mai ales cand s-a ajuns in fata Guvernului si cand s-a scandat aproape exclusiv impotriva sa.

Oamenii au strigat de la clasicele "Ponta, demisia" pana la insultatoarele "Ponta, de Craciun/Tu esti porcul cel mai bun" sau "Iesi afara, javra ordinara" pana chiar la scandari obscene la adresa mamei premierului, ultimele venite insa exclusiv din partea unui grup restrans, de doar cateva zeci de oameni, din cate se pare membrii galeriilor, cei care dadeau impresia ca fie nu le pasa de ceea ce fac, fie o fac intentionat pentru a provoca. Poate cea mai usturatoare scandare pentru seful Guvernului a fost insa "Ceausescu n-a murit/Este Ponta travestit"

- clasa politica, in primul rand Parlamentul. Desi USL a fost principala tinta, "PDL-USL, aceeasi mizerie" s-a auzit in cateva randuri, iar semnalul general a fost acela ca exista o uriasa nemultumire in randurile participantilor fata de tot ce inseamna politica din Romania.

- jandarmeria a fost neobisnuit de impopulara, chiar si pentru un protest, asta si pe fondul emotiilor starnite de imaginile de la Pungesti, acolo unde multi oameni au fost batuti. Jandarmii au fost a treia tinta ca frecventa a scandarilor, dupa Ponta si Parlament.

- corporatiile Chevron si RMGC au fost tinte marginale, in prima parte a protestului, cea de la Universitate, care a inclus si tinte ecologiste. Dupa, la Guvern, nu au mai fost in atentia protestatarilor.

- presa, mai ales Antena 3 au intrat in atentia manifestantilor. In prima parte, s-a strigat deja clasicul "Presa romana/plina de minciuna", iar la Guvern s-a putut auzi "Antena 3/plina de lachei"

- Dan Voiculescu si Ion Iliescu n-au scapat nici ei nepomeniti, strigandu-se in mai multe randuri "Jos Voiculescu" si "Jos Iliescu"

3. Personajele:

- foarte multi tineri, cam 80-90% in prima parte a protestului si aproape 100% in a doua, cea de la Guvern

- protestatarii de meserie, cei pe care ii poti vedea la orice manifestatie, din 2012 incoace

-Claudiu Craciun, lectorul universitar care s-a erijat in unul din liderii informali ai miscarii anti-Rosia Montana, a fost aproape invizibil, poate si pe fondul acuzatiilor ca nu ar fi atat de anti-USL sau ca isi aroga un rol prea mare, primite in grupul de Facebook al protestului si intr-o parte a presei. La Guvern nu a scandat deloc (sau nu l-am vazut eu), ci doar s-a plimbat printre manifestanti, cu un fular care ii acoperea gura si nasul.

- oameni din societatea civila, in special ONG-isti, dar si multi jurnalisti cunoscuti.

- ceva oameni de varsta a doua, in prima parte a protestului. Multi erau anti-Basescu, dar au fost si cativa pro-Basescu, ceea ce a dus chiar la unele certuri. Ei au disparut (oricum au fost putini) imediat dupa plecarea spre Guvern.

- oameni care aveau doar teme ecologiste si care, de asemenea, au disparut aproape cu totul pe drumul spre Guvern.

- Stegarul Dac, barbosul imbracat in camasa populara, unul dintre simbolurile luptei pro-USL si fost membru PNL transformat in anti-uselist feroce.

- membrii ai unei galerii de fotbal (ai Stelei, se pare), veniti mai mult pentru adrenalina si scandal.

De remarcat, au fost doua componente in aceasta miscare. Prima a fost o grupare care era in primul rand ecologista/in primul rand impotriva tuturor si care a disparut aproape total mai apoi, cand s-a vazut doar gruparea in primul rand anti-Ponta si abia secundar impotriva tuturor/ anti-penali si care a dat tonul la Guvern.

4.Scandari:

- Ceausescu n-a murit/ Este Ponta travestit

- Jos Basescu, Ponta, Antonescu

- Jos Voiculescu, Ponta, Antonescu

- Vrem dreptate/ Nu imunitate

- Parlament penal / Fugi la tribunal

- Dizolvare / Si-apoi inchisoare

- Jandarmeria/ Apara hotia

- Rosia si Pungesti/Doua inimi romanesti

- Nicaieri justitie/Peste tot politie

- Ponta, nu uita / Romania nu-i a ta

- Victor Ponta, nu rezisti / Nici cu mii de securisti!

- Leprele toate/ Vor imunitate

- Ponta iti e frica/ Ca Guvernul pica

- Jos securistii!

- Romania, stat politienesc

- PDL, USL / Aceeasi mizerie

- Toate partidele / Aceeasi mizerie

- Victor Ponta de Craciun / Tu esti porcul cel mai bun

- Jos Iliescu

- Jos Voiculescu

- Sa plece premierul/ Adu elicopterul

- Antena 3/ Plina de lachei

.. si multe altele

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#protest duminica Universitate Guvern, #proteste imunitate Guvern , #guvern