Ce au de facut noii ministri ai Cabinetului Boc?

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 08:36
1873 citiri
Ce au de facut noii ministri ai Cabinetului Boc?

Cei sase noi ministri ai Cabinetului Boc au primit mandate grele, in domenii care au probleme serioase si trebuie acum sa demonstreze ca schimbarea lor nu a fost doar o miscare de imagine.

Fiecare ministru are cel putin trei prioritati, in sectoarele pe care le conduce, arata Ziarul Financiar.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, trebuie in primul rand sa construiasca un buget pe 2011 care sa aiba un deficit de doar 4,4%, adica sa taie drastic din cheltuieli. Urmatoarele probleme ar fi stabilizarea politicii fiscale, dar si reducerea evaziunii.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, trebuie sa supravegheze continuarea proiectului eRomania, care ar insemna interconectarea bazelor de date ale ministerelor, dar sa se ocupe si de problemele de la Posta Romana si Radiocom, fara sa uite de clarificarea strategiei statului pe Internet si televiziune digitala.

Pentru ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, legea salarizarii in sistemul bugetar pune mari probleme, in conditiile in care aplicarea in 2010 a legii a esuat complet, iar in 2011 este nevoie de o noua lege.

Alte probleme serioase sunt modificarea Ordonantei de Urgenta 58, privind drepturile de autor, dar si restructurarea personalului din ministere.

La Agricultura, Valeriu Tabara trebuie sa faciliteze accesul la fondurile europene a fermierilor, sa rezolve problemele de cadastru pentru a taxa eficient persoanele care nu isi lucreaza terenurile si sa controleze Programul Operational de Pescuit, prin care se pot atrage sute de milioane de euro, fonduri europene.

Anca Boagiu, noul ministru al Transporturilor, are una din cele mai grele misiuni, pentru ca in conditii de criza trebuie sa gestioneze un domeniu in care nu s-a facut mare lucru in ultimii 20 de ani.

Boagiu trebuie sa se ocupe de imbunatatirea manegementului CFR Marfa, CFR Calatori si Metrorex si sa atraga fonduri europene pentru infrastructura.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, trebuie sa continue planul de reorganizare al sistemului energetic, proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar si sa listeze la bursa Transgaz si Transelectrica.

Citeste si:
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că săptămâna viitoare vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi...
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Sursa: Ziare.com