Cine e Liviu Voinea, propunerea PSD pentru scaunul de premier

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 21:02
9564 citiri
Cine e Liviu Voinea, propunerea PSD pentru scaunul de premier
Foto: Facebook/Liviu Voinea

Liviu Voinea, sustinut de PSD in vara anului trecut pentru a fi membru in Consiliul de Administratie al BNR, este propus acum de acelasi partid sa preia sefia Guvernului, dupa ce a facut parte din echipa lui Ponta ca ministru delegat pentru Buget, cu un rol important in programul de guvernare.

PSD il propune ca premier pe Liviu Voinea, vicepresedinte al Bancii Nationale a Romaniei, in contextul declaratiilor recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care afirma ca banca centrala are "rezerve de cadre" pe care le poate furniza pentru un cabinet de tehnocrati. Totodata, Isarescu a admis, luni, ca premierul ar putea proveni de la banca centrala, cu conditia sa fie tanar.

Iohannis, noi consultari cu partidele: PSD il vrea pe Liviu Voinea, PNL nu face nicio propunere

Liviu Voinea, in varsta de 40 de ani, in prezent viceguvernator si membru al Consiliului de Administratie (CA) al BNR, din octombrie 2014, a fost ministru delegat pentru Buget in Guvernul Ponta II, din decembrie 2012 si pana in august 2014, cand a fost votat ca membru in CA al BNR.

In primul guvern format de Victor Ponta fusese secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, in perioada mai-decembrie 2012, iar inainte de Finante a fost membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al Eximbank, din aprilie 2009.

El s-a aratat in ultimii ani adeptul introducerii impozitarii progresive si al crestereii impozitului pe proprietati.

Liviu Voinea a absolvit, in 1997, Facultatea de Relatii Economice Internationale din ASE, iar in 1998 a obtinut titlul de Master in Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business. El are o specializare in "sociologia bunastarii", la Universitatea Bucuresti si o diploma in statistica in stiintele sociale la University of Essex, Marea Britanie.

Numele lui Liviu Voinea a fost vehiculat si in 2009 pentru functia de premier, presa speculand atunci ca Mircea Geoana l-ar fi desemnat sa conduca Guvernul daca ar fi castigat alegerile din 2009.

In 2009, Liviu Voinea a devenit membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al Eximbank, institutie condusa de Ionut Costea, cumnatul candidatului la prezidentiale la acea vreme Mircea Geoana.

Voinea a fost si director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), precum si presedinte al Voinea Business Development. Totodata, din octombrie 2013, el preda ca profesor universitar la Academia de Studii Economice, Facultatea de Relatii Economice Internationale, facultate la care a fost profesor asociat in perioada octombrie 2009-septembrie 2013. De asemenea, din februarie 2005 si pana in septembrie 2013, el a fost conferentiar universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, din iunie 2014, viceguvernatorul BNR are un teren intravilan in sectorul 1 din Bucuresti, cu o suprafata de 284 metri patrati, din anul 2011, precum si unul de 276,2 metri patrati in Pipera (Voluntari - Ilfov), cumparat in acest an, pe care-l detine impreuna cu sotia si pe care este construita o casa de locuit cu o suprafata de 131,97 metri patrati.

Totodata, Voinea are un apartament de 76,81 metri patrati in Capitala si o casa in curs de construire pe terenul din sectorul 1.

Pe numele sotiei sale mai figureaza doua autoturisme - un Renault Megane din 2005 si un Land Rover Freelander 2 din anul 2008.

Voinea a mai declarat icoane, tablouri si obiecte decorative in valoare de circa 10.000 euro, dobandite in anul 2013, precum si verighete de aur, de 6.700 lei, din acelasi an.

El detine in conturi bancare circa 43.000 lei si acumulase aproximativ 80.000 lei in fondul de pensii private. Sotia lui figureaza cu un imprumut acordat in nume personal de 100.000 de lei.

Potrivit declaratiei sale de avere, Voinea are un credit ipotecar contractat in aprilie de la Banca Transilvania, in valoare de 599.447 lei, scadent in septembrie 2019. Totodata, a imprumutat in 2013 de la Maria Voinea 11.000 euro si 20.000 lei.

Liviu Voinea a incasat anul trecut 41.564 lei din functia de ministru delegat pentru Buget, 13.412 lei ca profesor universitar la ASE, iar Laura Florentina Voinea (sotia) a castigat 44.800 lei de la Deloitte Consultanta, din pozitia de consultant in management. Totodata, din vanzarea de titluri la SIF-uri, Voinea a incasat aproape 12.000 lei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Voinea propunere ministru, #cine e Liviu Voinea, #Voinea propus PSD premier , #guvern