Cine sa fie Motoc?

Joi, 19 August 2010, ora 18:40
4832 citiri
Cine sa fie Motoc?
Fotomontaj: Ziare.com

Cu exceptia catorva petarde, mai mult sau mai putin inspirate, partidele politice par retrase in transeele asteptarii datei de 1 septembrie, avansata de presedinte si reformistii din PD-L drept moment de bilant ce s-ar putea transforma intr-unul de cotitura pentru Guvern.

Asadar ce se poate intampla, in prima zi de toamna calendaristica? Sincer, nu as paria pe mai mult decat o operatiune de imagine. Adica este putin probabil ca mai mult de un cap de ministru important sa se rostogoleasca pe scarile Palatului Victoria pentru a fi oferit poporului.

Cine va fi el e inca greu de spus. In vizorul presei este acum ministrul Sanatatii, dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti. Insa, fiind membru UDMR, e greu de crezut ca va fi schimbat din functie de Emil Boc, care nu vrea sa-si pericliteze fragila Coalitie.

Dupa cat de mult se straduieste sa-si imbunatateasca imaginea publica prin tot felul de interviuri si interventii, Adriean Videanu pare mai degraba cel mai vizat. Are si multe bube in cap, de la reinnoirea contractelor pentru "baietii destepti", la nepotismele care, in cazul logodnicului Elenei Basescu, au ajuns sa lezeze si imaginea presedintelui.

Nu stiu insa daca Adriean Videanu este cel mai neperformant dintre ministri. Spre nenorocul lui este insa unul dintre cei mai ostentativi in materie de avere, asa ca a reusit sa-si asigure o antipatie publica importanta. Dar daca ne uitam spre Radu Berceanu, vedem o contraperformanta incomparabil mai mare.

Ministerul Transporturilor este in continuare codas la absorbtia fondurilor europene, desi infrastructura Romaniei are nevoie de acesti bani ca de aer. De altfel, Emil Boc promitea cu ceva vreme in urma ca absorbtia fondurilor europene va fi un criteriu foarte important de mentinere in functie. Dar oamenii sunt mai sensibili cand li se vorbeste despre case uriase si averi ostentive, decat atunci cand li se vorbeste despre fonduri europene.

Cu Vasile Blaga, situatia este si mai complicata. Presedintele nu i-a iertat pierderea Bucurestiului, iar conflictul sau cu Elena Udrea este deja de notorietate. Totodata, desi Traian Basescu nu recunoaste acest lucru, MAI are mari intarzieri in proiectul Schengen si a fost unul dintre ministrii cei mai refractari la restructurarea aparatului bugetar, sustinand pana in ultima clipa ca nu are niciun post de redus, ba dimpotriva, ar trebui sa faca angajari.

MAI: Romania este in grafic in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen

Pe de alta parte insa, secretarul general al PD-L controleaza foarte multe filiale si a adus un aport material si logistic esential la castigarea alegerilor prezidentiale.

Greu de ales cine sa joace rolul lui Motoc, nu-i asa. La drept vorbind, daca ii apreciem dupa performanta, toti trei ar fi trebuit sa paraseasca deja Guvernul, insa o asemenea schimbare a raporturilor de forte in PD-L, devenit partid-stat, ar duce la declansarea Jihadului in interiorul formatiunii. Dar nu numai tripleta BVB ar trebui sa fie vizata.

Sebastian Vladescu a avut o prestatie cu nimic mai convingatoare, in schimb a impresionat prin tot felul de declaratii apocaliptice, care au bagat in fibrilatii diverse categorii sociale. Dar cine sa preia Finantele in acest moment mai mult decat dificil? Nu cred ca sunt prea multi doritori de asa sarcina ingrata, ba chiar sinucigasa.

Dar cel dintai vizat ar trebui sa fie insusi Emil Boc, dupa cum spun inclusiv unii reprezentanti ai PD-L, in frunte cu Cristian Preda si Cezar Preda. Din mai multe motive sansele sa se intample asa ceva sunt minime. In primul rand, dincolo de toate defectele domniei sale, premierul ii este fidel lui Traian Basescu, iar acesta a apreciat intotdeauna fidelitatea mai mult deat competenta. Sigur ca presedintele ii mai trage cate o scatoalca, cum a fost recenta taxare a declaratiei privind majorarea lefurilor bugetarilor anul viitor. "Guvernul are nevoie de oameni puternici" a spus Traian Basescu.

Pe de alta parte, cred ca si presedintelui i-ar placea un premier mai viguros si mai convingator, dar nu prea are de unde alege. Ce lider PD-L intruneste pe langa forta poltica si competenta, credibilitate si influenta in partid? Nu e prea mare aglomeratia, sa recunoastem. Din punct de vedere politic nu este intelept sa sacrifici un astfel de om in perspectiva unei ierni demolatoare. Macar Emil Boc este deja compromis politic, iar imaginea sa nu prea mai poate fi salvata cel putin pana in 2012.

Pur teoretic, ar exista si posibilitatea "scenariului Preda", adica demisia Guvernului si retragerea PD-L in Opozitie. Ar fi solutia cea mai inteligenta din punct de vedere politic, insa ma indoiesc ca Traian Basescu va accepta sa aseze cu mana lui un premier ostil in Palatul Victoria, cu gandul de a-l pierde pe el si partidele ce vor alcatui Guvernul. Este probabil prea visceral pentru astfel de miscari strategice reci.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#remaniere guvern, #ministri demisi, #Basescu Boc Guvern , #guvern