Cine saboteaza reforma? (Opinii)

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 23:52
6818 citiri
Cine saboteaza reforma? (Opinii)

"Nu a existat nici un fel de sprijin public pentru ca acest guvern sa-si duca la capat macar actiunile bune. Aratati-mi un singur post de TV care a sustinut reforma educatiei. Cine a sustinut descentralizarea si restructurarea sistemului de sanatate. Nimeni nu vrea sa spuna la TV adevarurile".

Acuzatia lui Traian Basescu este corecta, doar ca ea surprinde doar viziunea de la un capat al batului. De la celalat capat se vede si un alt adevar la fel de incomod: calitatea reformei si incapacitatea acestui guvern de a comunica i-a facut deservicii la fel de mari ca acelea puse la cale de televiziuni.

Ceea ce fac televiziunile de stiri din Romania este, probabil, unic in Europa civilizata. Practic nu prea exista declaratie, decizie sau actiune a puterii care sa nu fie rastalmacita si denaturata pana ajunge aproape opusul sau. Si masacrul nu este comis atat in corpul stirilor, cat in dezbateri, cu invitati ale caror pareri sunt cunoscute dinainte de a deschide gura si moderatori - procurori stalinisti (Andreea Cretulescu, membra a staff-ului de campanie a lui Mircea Geoana reconvertita in ziarist independent, este caz de manual), si in titlurile manipulatoare si/sau incitatoare care se lafaie pe ecrane, de tipul: "Basescu vrea inc-o reforma. Mai suportati?".

Dar nu numai puterea are parte de acest tratament. Declaratiile facute de Mugur Isarescu in recentele interviuri acordate TVR si RTV au fost trunchiate atat de barbar, incat sa se transforme in acuzatii la adresa Guvernului, incat a fost necesara interventia consilierilor guvernatorului petru a clarifica lucurile. Si tot nu au fost facute corecturile necesare.

Am mai vazut, tot recent, cum televiziunile au facut un erou dintr-un manifestant turbulent, de care, culmea, s-au dezis rapid chiar oranizatorii potestului pensionarilor militari, spre stupoarea si enervarea moderatorilor inflamati si a invitatilor furibunzi.

Dar ticalosia televizunilor e deja o poveste veche. Recent au aparut si dovezile ca ele sunt subordonate total intereselor economice si politice ale patronilor lor.

Jurnalistii de acolo nu fac decat sa execute ordine, indiferent cat sunt ele de abjecte. Insa a reduce cauzele derutei si neincrederii din societatea romaneasca la acest fenomen de presa este incorect.

Traian Basescu spune ca reformele initiate de Guvern nu au avut parte de sprijin public. Care reforme? Cea din educatie este deocamdata numai pe hartie dupa o imensa perioada de gestatie a legii, timp in care, desi ar fi putut, Daniel Funeriu nu a inceput procesul lung si anevoios de reformare a programelor scolare.

In Sanatate, nici macar o lege cu adevarat reformatoare nu avem inca. Am avut o descentralizare facuta pe picior, in care autoritatile locale s-au trezit pe cap, de azi pe maine, cu niste spitale pline de datorii, pentru care nu aveau nici banii, nici experienta necesara, o descentralizare care a si coincis tragic cu incendiul devastator de la spitalul Giulesti, pentru care nu si-a asumat raspunderea politica nici primarul, nici ministrul. Si mai avem doar o intentie, salutara, de scoatere a medicilor din randul bugetarilor si de desfiintare a spitalelor mici, nedotate si fara medici.

Nu avem in schimb voci competente apte sa explice pe intelesul oamenilor aceste intentii, caci, sa ma ierte Dumnezeu, ministrul Sanatatii cu pregatirea sa este la fel de credibil in acest domeniu pe cat era candva un ginecolog in materie de Agricultura. Iar ceea ce oamenii vad cu ochiul liber, neintermediat si denaturat de televiziuni, este situatia tragica din spitalele prost dotate si exodul medicilor si al asistentelor.

Am avut reforma pensiilor, lasata cu marele scandal al recalcularii pensiilor militarilor. O fi el exagerat, insa e clar ca procesul de recalculare a fost prost gandit, ca procedura, logistica si durata, lucru recunoscut de chiar presedintele Traian Basescu. Am avut prima Lege a salarizarii bugetarilor atat de prost facuta incat a fost inaplicabila, alt lucru pe care oamenii l-au vazut cu ochiul liber.

A fost largita baza de colectare a contributiilor sociale, ceea ce s-a lasat cu cozi infernale intai la casele de pensii, acum la casele de sanatate. Ce au vazut oamenii cu ochiul liber? Calculatoare care nu merg, functionari excedati, inghesuiala, transpratie si multi nervi.

A fost schimbata Legea in privinta indemnizatiei de crestere a copilului si ce au vazut oamenii cu ochiul liber? Ca variantele prezentate de oficiali, nu de jurnalisti, s-au modificat radical de la o zi la alta si ca, in final, legea contine vicii de redactare grave care trebuie corectate in Parlament sau prin alta ordonanta de urgenta.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca oamenii l-au vazut pe Emil Boc garantand, cu gura lui, ca salariile si pensiile nu vor scadea, pana in preziua vizitei FMI care s-a lasat cu ajustari drastice in acest domeniu. Iar embargoul impus de PD-L televiziunilor de stiri cateva luni anul trecut s-a dovedit o mare prostie, caci manipularea nu a incetat, dimpotriva, si nici nu a mai existat vreo voce care sa o combata.

Una peste alta, cu atat mai mult cu cat ai de a face cu o presa preponderent ostila, trebuie sa fii foarte atent la comunicare, trebuie sa lucrezi cu comunicatori profesonisti si inteligenti, cu bune conexiuni in presa, ceea ce nicio institutie publica din Romania nu prea are, sa arunci pe ecrane dar acei politicieni cu credibilitate si talent retoric certe.

Si, mai presus de orice, daca actul guvernamental este coerent si logic, pana la urma, nicio manipulare nu are succes in fata rezultatelor lui. Asta ar trebui sa-l preocupe mai mult pe presedinte decat razboiul steril cu mogulii.

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...
Comentarii
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, pai noi santem in stare sa facem vreo reforma? Ai vedea! tPai nici Reforma Agrara na facuto bine, da acuma, sa faca reforma la reforma! Nu sa poate, oarasi! Asa cum a zis si nea Nicu, malagambismu o sa razbeasca cand o face plopu mere turcesti !