Comasarea alegerilor, un ghiveci economicos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 August 2011, ora 13:09
3416 citiri
Comasarea alegerilor, un ghiveci economicos (Opinii)

La felul in care se desfasoara in Romania orice proces electoral, comasarea cat mai multor alegeri pare o idee buna, caci inseamna economie de resurse, energii si timp.

Adica exact ceea ce risipesc dement si inutil toate campaniile electorale de la noi. In aceste perioade autoritatile sunt parca inghetate asteptand sa vada cine vine jupan, bugetele sunt jefuite pana la ultimul banut, clientelele fac investitii record pe care apoi, nu-i asa, trebuie sa le recupereze din contracte cu institutiile statului.

Si cum la noi discursul electoral este preponderent negativ, injurios, violent, demagogic si gaunos, pe timpul campaniilor Romania intreaga pare bolnava de nervi. Asa ca, cu cat mai putine campanii electorale, cu atat mai bine. Banii reprezinta principalul argument al celor care pledeaza pentru cumularea alegerilor locale si parlamentare de anul viitor si tot ei reprezinta motivul pentru care Opozitia pare sa fie de acord cu ideea. Economia de bani publici, despre care se vorbeste oficial, intereseaza, sunt convinsa cel mai putin.

E vorba, in primul rand, despre banii partidelor si ai clientelei care trebuie investiti si sunt mai putini ca niciodata. Alegerile de duminica ne-au aratat la ce ne putem astepta si la anul: pungi, geci, pepeni, brichete, icoane, autobuze. Tot arsenalul de mituire a fost pus la bataie atat de PDL cat si de catre USL. Cheltuiala mare la vreme de criza. S-o faci de doua ori intr-un an e greu asa ca mai bine scapi o data. In plus, puterea nu poate decat sa prefere o singura concentrare logistica.

Pana pe 21 august USL ar fi avut un motiv consistent sa se opuna. O victorie zdrobitoare la locale ar fi asigurat apoi Opozitiei o baza esentiala pentru victoria de la parlamentare. Dar partialele au pus sub semnul intrebarii aceasta varianta. Dimpotriva, votul a confirmat sondajele anterioare care arata ca la votul uninominal Uniunea are probleme. In plus USL a pierdut deja destul de multi primari asiprati mai ales de UNPR. In aceste conditii este normal ca si USL sa se gandeasca daca nu e preferabila concentrarea resurselor intr-un singur efort, unei incercari destul de discutabile de a castiga detasat reduta localelor.

Din punct de vedere politic insa, cumularea celor doua scrutine este o imensa prostie, caci alegerile locale si cele parlamentare au, in mod normal, criterii si principii diferite. Daca va aduceti aminte, unul dintre argumentele separarii alegerilor parlamentare de cele prezidentiale a fost tocmai contaminarea pe care o presupune simultaneitatea. Astfel, prezidentiabilul era locomotiva partidului si platforma sa excedea cu mult atributiile presedintelui, fiind mai degraba una de premier. Cam asa se va intampla in cazul comasarii scrutinelor.

Acum candidatii la primarii si presedintii de consilii judetene vor deveni locomotivele care vor trage dupa ei vagoanele deputatilor si senatorilor din colegiile lor, iar platfomele electroale se vor confunda. Crin Antonescu are dreptate sa se intrebe daca nu deputatii nu vor fi priviti ca ajutoare de primari. Si presedinti de consilii judetene as adauga eu. Adica parlamentarii vor fi alesi pe programe de autoritate locala.

Este firesc ca PD-L sa vrea sa joace aceasta carte cat sondajele arata ca votul uninominal e marea vulnerabilitate a USL. Pentru ca strategia sa aiba succes total mai e nevoie de un ingredient - vot uninominal pur, preferabil intr-un tur de scrutin. Obiectivul se dovedeste de neatins din acelasi motiv pentru care s-a blocat si regionalizarea - nu vrea UDMR.

Si cum nu vrea nici opozitia, mai ales dupa dezastruoasele partiale din 21 august, sansele acestei modificari sunt minime. Din pacate, caci de-abia schimbarea actualului sistem aberant, care a permis unui candidat de pe locul al treilea sa ia mandatul in defavoarea primului clasat, este o aberatie care s-ar cere modificata.

Ne aflam asadar in plin paradox romanesc: vom corecta o aberatie romaneasca, adica campania sufocanta, printr-o alta aberatie, adica o comasare care amesteca totul intr-un ghiveci electoral, in timp ce o solutie corecta, adica votul uninominal pur, va ramane, probabil, doar un proiect.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#comasare alegeri, #alegeri parlamentare prezidentiale, #campanie alegeri , #guvern