Aberatiile Guvernului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 August 2009, ora 12:50
6509 citiri
Aberatiile Guvernului
Foto: Reuters

Sa zicem ca intr-un anumit moment ai castigat multi bani, nu pentru ca ai fi produs mult, ci datorita unei conjuncturi favorabila speculatiilor.

Si sa zicem ca in toata perioada de prosperitate n-ai investit si n-ai economisit nimic. Ai consumat enorm si ai inceput sa maresti numarul de angajati, dar nu al celor care produc, ci al caror care consuma bani.

Asadar, in loc de o menajera ai angajat trei, desi casa si numarul de locatari nu s-a marit deloc, in loc de o bona pentru copil ai angajat trei, desi numai una munceste efectiv si doua stau la povesti. Ai angajat patru soferi, dintre care unul conduce si trei stau la garaj si lustruiesc clantele. Ai luat si vreo 4 gradinari, desi nu e necesar decat unul.

Si nu numai ca i-ai angajat, dar le-ai si marit periodic lefurile. Recunosc, e greu de gasit cineva care sa faca pe banii lui tampeniile pe care le fac guvernele pe banii publici, dar sa mergem mai departe si sa zicem ca la un moment dat prosperitatea ia sfarsit. Vine criza, cu alte cuvinte, si te prinde fara economii si cu o gramada de angajati, in mare parte inutili.

Ce faci? Te imprumuti pana peste cap, luna de luna, ca sa pastrezi armata de angajati si le maresti in continuare lefurile?

Intr-o astfel de situatie, orice om cu mintea intreaga incepe sa restranga cheltuielile. Analizeaza rapid de cate menajere, bone, soferi si gradinari are in mod real nevoie si celor inutili le multumeste pentru perioada petrecuta impreuna si ii da afara.

Celor ramasi le ingheata salariile, explicandu-le ca altfel vor avea, pana la urma, soarta fostilor colegi deoarece nu mai sunt resurse. In felul acesta poate economisi ceva bani si poate ii investesti in ceva productiv pentru a avea unde sa se poata angaja cat de curand disponibilizatii.

Aceste miscari nu presupun cine stie ce inteligenta si studii economice, ele sunt de bun simt: cand nu mai ai bani incepi sa reduci cheltuielile. Guvernul nostru se dovedeste insa deocamdata incapabil sa puna in practica aceste adevaruri simple.

In loc sa faca disponibilizari din aparatul bugetar imens, se imprumuta luna de luna pentru a le plati salarii. In loc sa inghete orice venituri platite de la buget, mareste pensiile desi nici la nivelul actual ele nu pot fi onorate fara utilizarea in acest scop a celei de-a doua transe a impumutului de la FMI.

Cat despre concedieri, ne spune premierul Emil Boc, ele nu vor fi in niciun caz la nivelul vehiculat in presa, adica vreo 10% dintre bugetari, si vor fi bazate strict pe analize de eficienta. Foarte corect, doar ca aceste analize care ar fi trebuit definitivate de luni de zile nici macar nu au inceput, iar daca printr-o minune ele vor incepe totusi si, intr-un tarziu, sa speram ca nu prea tarziu, vor avea si un efect, meritul va fi exclusiv al FMI.

Si toate acestea in contextul in care recesiunea estimata pentru anul acesta a ajuns la 8 %, adica un nivel foarte sever, deficitul se indreapta spre acelasi procent, investiile publice sunt absolut neglijabile, iar sectorul privat se scufunda.

PSD se sfarseste de grija celor 150.000 de bugetari care ar trebui disponibilizati, desi nu este vorba nici despre medici, nici despre politisti si, in general, nu sunt vizati angajatii necesari, ci balastul birocratic bugetofag. In schimb, despre cei 700.000 de angajati din mediul privat care si-au pierdut recent slujbele nu aminteste nimeni.

Marim pensiile desi inflatia este in scadere si se vede cu ochiul liber ca preturile n-au mai crescut, ba chiar unele sunt mai mici. Si le marim cu bani de la buget, caci cel al asigurarilor sociale este de mult timp depasit. Oare nu era normal ca banii acestia sa fie directionati catre investitii care sa salveze niste locuri de munca.

De ce asistatii statului sunt din nou mai importanti decat angajatii din mediul privat a caror soarta este pe muchie de cutit?

Pentru ca vin alegerile, iar bugetarii si pensionarii cu familiile lor aduc mai multe voturi decat salariatii din mediul privat.

Dar nebunia aceasta va avea un pret imens anul viitor, cand ne vor trezi din ultima betie electorala si vom achita inevitabilia nota de plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#salarii bugetari Guvern, #Guvern concedieri angajati stat, #Guvern imprumut FMI , #guvern