Am mai vazut filmul acesta. Are final trist

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 07:11
30101 citiri
Am mai vazut filmul acesta. Are final trist

Dupa alegerile din 2014, intr-o singura zi, au fost votate cu o larga majoritate in Parlament toate solicitarile de ridicare a imunitatii care stateau blocate de luni de zile. PSD a facut acum la fel cu recursul compensatoriu si anularea supraaccizei la carburanti.

Si-a tuns agresivitatea. Pe alocuri toarna si ceva cenusa in cap. Marcel Ciolacu a trecut si la partiala executie a lui Niculae Badalau pentru declaratii ireverentioase la adesa diasporei. Adica a coborat strategic sub nivelul radarului public, avand grija sa nu mai enerveze in niciun fel.

Si pentru a tine cursul de zbor, Ciolacu a anuntat si ca va readuna vechiul PSD cu exclusii lui Dragnea.

Pentru PNL si USR ar fi mai avantajos un PSD agresiv, care sa mentina tensiunea ridicata si sa faca celelalte partide sa para acceptabile prin simpla comparatie. Cum s-a intamplat la prezidentiale. Asa, sunt ele in lumina reflectoarelor, cu scandalurile interne, dar mai ales cu performanta guvernarii, in cazul PNL.

Sigur ca pentru cine nu are memorie de caras, prin simpla comparatie cu un guvern semianalfabet si fundamental mincinos, acest cabinet este un castig cert. Este reconfortant sa auzi un premier si ministri care nimeresc acordurile si cuvintele limbii romane. Dar nu se poate trai politic numai din comparatia asta, care la un moment dat se stinge de la sine.

Asa cum este evident ca, intr-o luna, nu poti repara toate nenorocirile si netrebniciile guvernelor pesediste. La o luna dupa preluarea guvernarii, dna Turcan a prezentat si o lista cu reusite importante pentru viata de zi cu zi a oamenilor, punctuale.

Dar, pe ansamblu, Guvernul Orban nu reuseste deocamdata sa transmita semnalele potrivite.

Pe de-o parte, pentru ca managementul asteptarilor a fost foarte ridicat si marja de miscare a liberalilor nu e nici pe departe la dimensiunea necesara.

Cand promiti ca desfiintezi Sectia Speciala rapid, dar in acelasi timp semnezi un angajament politic cu ALDE ca nu o vei face decat in urma unei proceduri parlamentare cu dezbatere, e clar ca ai intrat in capcana.

Asta s-a intamplat si cu recursul compensatoriu. Dupa ce au ridicat asteptarea abrogarii la cer, incercarea dlui Predoiu de a o readuce cu picioarele pe pamant s-a soldat cu un mare scandal, desi ministrul avea dreptate. Ca a comunicat defectuos e alta poveste.

Dupa cum ne-am convins deja, abrogarea nu va avea efecte imediate pentru ca cei aflati in puscarii, cel putin, vor beneficia in continuare de bonusul din legea abrogata.

In acelasi timp, abrogarea imediata fara a pune nimic in loc a infuriat CEDO si o rezolutie impotriva Romaniei este practic inevitabila, ramane de vazut doar cat de dur va fi tonul ei, invers proportional cu abilitatea diplomatica a ministrului trimis in misiune de salvare.

Deja a fost evitata in extremis emiterea rezolutiei pe ton sever inca de marti, dupa cum spun surse apropiate Curtii de la Strabourg.

PNL n-a reusit nici sa capitalizeze politic pe deplin abrogarea, pentru ca ea a fost in buna masura confiscata de PSD. Am mai vazut si filmul acesta. Mai tineti minte a cui a fost initiativa majorarii alocatiilor pentru copii? A ramas ca s-a intamplat prin hotararea unanima a Parlamentului cu majoritate PSD.

In schimb, decontul abrogarii ramane sigur la PNL, adica rezolutia CEDO si obligatia de a investi rapid in puscarii, cat nu s-a facut in toti anii trecuti, tocmai cand presiunea pe buget va fi mai mare. Si daca nu vor reusi, esecul al lor va fi.

Ceea ce mai lipseste acestei guvernari este viziunea. Declaratia ministrului Educatiei dupa aparitia testelor PISA este demoralizanta.

Dar nici in domeniul financiar eu inca nu vad vreo luminita. Dl Orban ne repeta ca toate angajamentele PSD vor fi tinute, ceea ce are logica electorala desigur, dar din punct de vedere financiar este demolator.

Exact cum a transmis BNR, orice majorare cu 40% este o nebunie, indiferent ce anume creste atat de abrupt, in cazul de fata pensiile.

Si in timp ce totul ramane cum a vrut PSD, acest guvern trebuie sa astupe gauri si sa respecte propriile promisiuni de investitii si relaxari fiscale. Deficitul va fi peste limita, a spus si presedintele. De altfel, dl Citu recunoaste ca se imprumuta galopant, dar e fericit ca la dobanda mai mica.

Eu am mai vazut un film, cel din 2009, cand, din cauza alegerilor, Guvernul Boc nu a facut ce trebuia. Teodor Stolojan a depus mandatul dupa alegerile din 2008 tocmai pentru ca i s-a spus ca nu are voie sa faca ceea ce el stia ca trebuie sa faca. Si a urmat anul 2010.

La Interne, evaluarea lui Raed Arafat ori nu s-a terminat, ori a avut rezultat pozitiv. Prefectii pusi de PSD rezista, cu vreo 5 exceptii, inclusiv a celui din Harghita, strivit de urs, ca sa zic asa.

Politia Romana e in criza profunda, cu efecte directe asupra sigurantei cetateanului. Infractorii au capatat atat de mult curaj incat pun pistolul la tampla politistilor. Si pana acum nu exista niciun semn de inceput de reforma, cu exceptia ideii de a-i schimba numele si probabil odata cu el o gramada de cheltuieli de rebranduire.

La nivelul ministerelor incepe popularea cu oamenii PMP, ai ALDE, iar UDMR isi pastreaza redutele. Plata pentru investire incalca principiile meritocratice promise. Ba mai sunt primiti si pesedisti in PNL, pentru merite in investirea Guvernului, dl Gaina si dna Haratau.

Asa dupa cum PNDL e nu numai activ, dar si fix la fel, au fost decontate 1,8 de miliarde plati restante de-a valma, fara verificari. O fi avut Viorica Dancila un motiv pentru care nu a platit acele facturi, desi inainte de alegeri ar fi avut tot interesul sa o faca? O fi stiut ce bombe sunt in ele?

Intre timp, Guvernul se joaca de-a asumarile. Ba pentru recurs compensatoriu, ba pentru buget, ba, inspirational, pentru Sectia Speciala si doua tururi, dar mai la anul si La multi ani, ba pentru pensionarile magistratilor, ba pentru OUG 114. O procedura exceptionala este aruncata in derizoriu ca o jucarie preferata.

Am mai vazut si filmul din 2016, cand, la un an dupa ce a plecat cu picioare in fund din Palatul Victoria, PSD a inrosit harta.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#guvern Orban asumare raspundere, #abrogare recurs compensatoriu, #majorare pensii 2020 , #guvern