Ce e mai rau de-abia vine!

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 18:02
5477 citiri
Ce e mai rau de-abia vine!
Foto: Evenimentul Zilei

Decizia Curtii Constitutionale nu este o veste buna pentru nimeni. Nici macar pentru pensionari, aparent marii castigatori ai momentului.

Si cine nu crede sau nu intelege, nu are decat sa se uite la evolutia bursei si a cursului de schimb imediat dupa anuntul venit de la CCR.

Prima consecinta, cat se poate de probabila, este ratarea transei a cincea de la FMI si, de aici, a banilor de la Comisia Europeana si de la Banca Modiala. Pana la clarificarea neconstituionalitatilor, legile austeritatii nu pot intra in vigoare.

Ele vor fi trimise in Parlament pentru corecturi. Transa poate veni la timp doar daca pana luni, ziua sedintei board-ului FMI, corectura va fi facuta, iar masurile de compensare a mentinerii pensiilor la nivelul actual vor fi convenite. Din nefericire, este foarte putin probabil.

Pana la adoptarea planului B, deficitul bugetar se va accentua, in lipsa masurilor de austeritate, nervozitatea din economie si de pe piata de capital se vor accentua, cursul de schimb, dupa cum se vede deja, va incepe sa o ia razna, iar Romania nu prea va mai avea de unde sa se imprumute sau va fi pusa in fata unor dobanzi ucigatoare.

Si pana la urma, care ar putea fi acest plan B, pe care Emil Boc spune ca il are pregatit, il negociaza cu FMI, CE si BM si il va prezenta opiniei publice la finalul acestor negocieri cu partenerii?

Sebastian Lazaroiu si Marko Bella au lasat deja sa se intelega ca, pe langa taierea salariilor bugetarilor, vom ajunge la o majorare de fiscalitate, adica a cotei unice si/sau a TVA. Insasi scrisoarea catre FMI arata clar ca in ipoteza ratarii reducerii cheltuielilor bugetare vor fi majorate taxele.

Dar eu nu as baga mana in foc ca planul B chiar exista pe hartie, cu subiect, predicat si cifre concrete, gata pentru negociere si aplicare, pentru simplul motiv ca acest guvern nu a avut niciodata nici macar un plan A serios si viabil.

Iar suspiciunea este accentuata de faptul ca Emil Boc refuza sa dea cel mai mic detaliu din continutul sau. Cand esti intr-o prapastie de credibilitate, cand n-ai dat dovada decat de iresponsabilitate si incompetenta, nu-ti poti permite sa faci pe secretosul si sa ceri oamenilor sa-ti mai dea un CEC in alb.

Teoretic, ar putea exista si alte variante. De exemplu, asa-numitul plan Pambuccian, care prespune cresterea TVA si micsorarea substantiala a cotei unice, solutie considerata foarte interesata de multi economisti de marca.

Dar aplicarea unei astfel de masuri ar presupune inteligenta si curaj, ceea ce guvernul nu are nici macar pentru a analiza asa ceva. Apoi, guvernul ar trebui sa-si reduca cheltuielile cu mult mai mult decat si-a propus, prin blocarea achiziilor de mobila si plafonarea consumului de combustibil. Cu alte cuvinte, guvernul ar trebui sa-si sacrifice clientela.

Cresterea fiscalitatii ar avea doua efecte esentiale dramatice. Pe de-o parte, majorarea cotei unice ar lovi in mediul de afaceri si asa suferind. Sa nu uitam ca IMM-urile nu au scapat nici macar de nenorocitul acela de impozit forfetar a carui anulare/modificare a tot fost promisa. Apoi, mediul de afaceri va suferi de pe urma scaderea puterii de cumparare a intregii populatii.

Cresterea TVA, pentru a avea efecte, trebuie sa fie de cel putin 5 procente. Asta inseamna o crestere importanta de preturi si, de aici, o crestere certa a inflatiei.

Asadar, tot poporul, de la salariat, la pensionar, tot se va trezi cu o diminuare in termeni reali a veniturilor, chiar daca, nominal, pensiile nu vor fi atinse. Si nu sunt convins ca scaderea reala cauzata de inflatie va fi mai mica decat scaderea nominala cu 15%, respinsa acum de Curtea Constitutionala.

Masurile de austeritate, asa cum fusesera initial gandite, desi procustiene, simpliste si, pe fond, inechitatabile, lasau macar sansa minima a unei relansari ulterioare, datorita unei lezari minime adusa economiei, singura care poate asigura cresterea economica a iesirii din criza.

Cresterea fiscalitatii ingroapa aceasta speranta pentru cel putin urmatorii doi ani si, in plus, nu garanteaza de fapt, cresterea veniturilor bugetare. Daca majorezi TVA, prin scaderea consumului, risti sa aduni pana la urma mai putini bani, daca nu compensezi intr-un fel, mentinerea puterii de cumparare (asa cum propune Varujan Pambuccian).

Constantin Racaru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#reduceri salarii, #pensii, #ajutoare, #decizie CCR, #scaderea pensiilor , #guvern