Ce pensii si salarii se taie - Vezi proiectele de lege propuse de Guvern

Joi, 27 Mai 2010, ora 16:38
12340 citiri
Ce pensii si salarii se taie - Vezi proiectele de lege propuse de Guvern
Foto: gov.ro

Cele doua proiecte de lege care vor pune in aplicare masurile de austeritate parafate miercuri in scrisoarea de intentie adresata FMI sunt aproape de definitivare, urmand sa fie adoptate in curand de Cabinetul Boc.

Ulterior acestea vor intra in plenul Parlamentului, care fie le va aproba fie va demite Guvernul prin motiune de cenzura.

Variantele de lucru ale celor doua legi au ajuns si in presa si, conform acestora, ele prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% in mai multe etape, reducerea punctului de pensie, precum si o serie intreaga de alte reduceri drastice de cheltuieli.

Daca salariul minim, de 600 de lei, si pensia minima, de 350 de lei, raman neatinse, alte venituri, ajutoare sociale sau facilitati sunt fie reduse fie taiate cu totul.

Astfel, conform proiectului actual de lege privind diminuarea cheltuielilor bugetare, reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si angajatilor BNR, CNVM sau CSA, ajutorul de somaj va fi redus cu 15%, revolutionarii nu vor mai calatori gratuit, iar anagajatii disponibilizati nu mai primesc plati compensatorii, conform proiectului de lege privind cheltuielile bugetare.

In situatia in care astfel rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut, suma care se acorda este de 600 lei.

Proiectul de lege privind diminuarea cheltuielilor - vezi ce salarii se mai taie

In acelasi timp, punctul de pensie va fi micsorat de la 738 la 622,9 de lei. Pensiile speciale ale magistratilor, parlamentarilor, personalului aeronautic, fostilor angajati ai Curtii de Conturi si ale personalului diplomatic si consular vor fi recalculate in 30 de zile, in timp ce pensiile militare de stat si pensiile politistilor si functionarilor din administratia penitenciarelor vor fi recalculate in 5 luni.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri forma finala a Scrisorii de Intentie adresata FMI.

Guvernul Boc a adoptat scrisoarea catre FMI, vezi unde si cat se taie

Dupa o lunga perioada in care au refuzat sa apara in fata presei pentru a oferi mai multe detalii, joi, atat premierul Emil Boc cat si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, si cel al Muncii, Mihai Seitan, au oferit mai multe explicatii legat de motivele pentru care Guvernul a decis sa ramana ferm pe pozitie si sa adopte varianta reducerii cheltuielilor si nu a cresterii taxelor si impozitelor.

Emil Boc a precizat, inca o data, ca in prezent nivelul datoriei publice a Romaniei este de 31%, iar "in ritmul actual si fara restructurare bugetara", adica in conditiile in care in 2010 Romania ar ajunge la un deficit de 9,1% nu de 6,8% asa cum s-a angajat in acordul cu FMI, ar ajunge in 2012 la o datorie publica in PIB de 62%.

Boc acuza Guvernul Tariceanu ca nu a pus bani deoparte pentru zile mai grele (Video)

De asemenea, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, s-a declarat convins ca masurile adoptate de Guvern sunt "absolut necesare pentru cetatenii Romaniei" in conditiile in care evolutiile economice din Europa arata ca "peste doua luni s-ar putea sa fie mai rau decat in prezent" si afirma ca unii dintre cei carora acum li se taie salariul sau pensia si-ar putea primi de la 1 ianuarie o parte din bani inapoi.

Vladescu: In 2011 unii isi vor primi inapoi o parte din salarii si pensii

De cealalta parte, sindicatele si partidele de Opozitie raman pe pozitii si ameninta Guvernul cu greva generala si demiterea prin motiune de cenzura.

Seitan: Efectele grevei generale se vor resimti si anul viitor

Primii care vor avea de infruntat razboiul de pe scena politica vor fi elevii de clasa a XII-a care pe 31 mai ar trebui sa sustina proba de competente lingvistice a Bacalaureatului 2010. Elevii acuza sindicatele de comiterea unui "act josnic" prin blocarea bacalaureatului si ameninta la randul lor cu diverse manifestari de protest.

Elevii fata in fata cu sindicalistii din invatamant: Ne folositi pentru salarii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#legi masuri anticriza, #lege pensii, #reduceri salarii pensii , #guvern
Comentarii
Poza ulivia
ulivia
rank 1
ceausescu i-a urat intotdeauna pe oamneii din orase care munceau pentru painea lor si a vrut sa-i inlocuiiasca cu taranii dezradacinati.