Cine pleaca de la Palatul Victoria?

Sambata, 28 August 2010, ora 22:20
5727 citiri
Cine pleaca de la Palatul Victoria?
Foto: Arhiva

Saptamana viitoare s-ar putea sa avem un nou guvern, condus, poate, tot de Emil Boc sau poate nu. Chiar daca exista o surprinzatoare unanimitate la nivelul clasei politice in privinta necesitatii improspatarii Executivului, modul in care trebuie facut acest lucru este privit cu totul diferit de Putere si de Opozitie.

Premierul Emil Boc, cel care detine puterea de a remania guvernul, este zgarcit in declaratii, raspunzand ori de cate ori este intrebat de jurnalisti ca "remaierea se face, nu se discuta".

Cu toate acestea, el a declarat ca acest subiect va fi discutat la intalnirea cu cele doua grupuri parlamentare ale PD-L ce va avea loc in aceasta saptamana, intalnire la care, cel mai probabil, va participa si presedintele Traian Basescu.

"Stiu ca este in discutie o astfel de intalnire intre presedintele Basescu si grupurile parlamentare ale PD-L. La mine in program nu apare o data anume, dar eu stiu ca este in discutie. Ar putea sa aiba loc saptamana viitoare", a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, la Antena3.

In tabara democrat-liberalilor pare sa fie fierbere mare in asteptarea expirarii termenului de gratie dat de seful statului la intalnirea de la Snagov, cand Traian Basescu i-a avertizat pe membrii Cabinetului Boc ca la 1 septembrie se va trage linie si se va decide cine paraseste Palatul Victoria.

Guvernul Boc a scapat de remaniere, pana in septembrie

Unii parlamentari, mai prevazatori, gen Calin Potor sau Georgica Severin, au decis deja sa demisioneze si sa treaca in barca mai potolita a Opozitiei. Alte voci, printre care Ioan Oltean, Cezar Preda, Sever Voinescu sau Cristian Preda, cer sa cada capete din randul ministrilor sustinuti de PD-L, membri sau nu de partid.

Oltean: Cel putin patru-cinci ministri trebuie remaniati

Mihai Seitan, la foc incrucisat

Rand pe rand au fost puternic contestati in presa Adriean Videanu, Radu Berceanu, Daniel Funeriu, Sebastian Vladescu si, mai nou, Mihai Seitan, pe care (ghinion!) discutiile despre remaniere l-au prins in plin scandal legat de cozile de la ghiseele unde se depun declaratiile pentru veniturile din drepturi de autor.

De altfel, ministrul Muncii este tinta unui foc incrucisat, atat din partea Puterii cat si a Opozitiei. Democrat-liberalii incearca sa se delimiteze de el din cauza masurilor impopulare promovate, de scadere a salariilor bugetarilor sau de impozitare a pensiilor.

PNL a anuntat ca va depune o motiune simpla la adresa sa, iar PSD cu siguranta o va sustine.

PNL depune o motiune simpla impotriva ministrului Seitan (Video)

Va fi interesant de urmarit pozitia UNPR in acest caz, stiut fiind ca presedintele acestui partid, Marian Sarbu, a fost unul dintre cei mai apreciati ministri ai Muncii si este de presupus ca ii va lua locul lui Seitan in cazul in care acesta va fi remaniat.

UDMR nu isi face probleme

UDMR, o alta formatiune aflata la guvernare, pare sa stea cuminte in banca, nedorind sa faca prea multe valuri, mai ales ca ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a fost si el protagonistul unui scandal imens, provocat de incendiul de la Maternitatea Giulesti, in care 5 bebelusi au murit, iar alti 6 au fost grav raniti.

Marko Bela se declara insa multumit de activitatea ministrilor UDMR si considera ca niciunul dintre ei nu merita sa fie inlaturat din Guvern.

Ministrul Agriculturii, un pion de sacrificiu?

In randul ministrilor independenti, situatia este diferita. Cel al Justitiei, Catalin Predoiu, nu are de ce sa se teama, in conditiile in care Legea ANI le-a dat deja batai de cap parlamentarilor in acesta vara, facand ca ochii autoritatilor europene sa fie atintiti in permanenta asupra noastra. Ce semnal ar da Romania daca ar schimba ministrul de Justitie tocmai acum?

In schimb, ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a fost luat in vizor de PSD, care a anunta deja ca va depune o motiune simpla la adresa activitatii sale, cerandu-i demisia. De altfel, si pentru acest fotoliu de ministru asteapta un lider de marca al UNPR, Valeriu Steriu, unul dintre cei mai competenti specialisti in domeniu.

PSD depune motiune simpla pe agricultura si cere demisia ministrului Dumitru

Cine poate sta cu adevarat linistit in guvernul Boc? Cu siguranta ministrul Turismului, Elena Udrea, pentru care scandalul "frunzei" din brand-ul turistic pare sa fi venit prea devreme si sa se fi stins deja. De altfel, Elena Udrea a preluat si sefia celei mai mari organizatii PD-L din tara, cea din Capitala, ceea ce arata ca este in continuare puternic sustinuta de conducerea democrat-liberala.

Va cadea Emil Boc inca o data?

Pe cat de simpla este situatia sa, pe atat de greu de spus este ce se va intampla cu insusi premierul Emil Boc. "Schimbarea regilor, bucuria nebunilor!", comenta prim-vicepresedintele Theodor Stolojan, care avertiza recent ca o schimbare majora de guvern sau, mai rau, alegerile anticipate, ar intarzia si mai mult iesirea Romaniei din recesiune.

Oltean: Premierul Boc nu va fi schimbat

Cu toate acestea, PSD si PNL sustin cu tarie eliminarea in totalitate a Guvernului Boc, anuntand o motiune de cenzura la momentul optim, dupa cum spunea Victor Ponta.

Ce nu a stabilit inca Opozitia este ce va urma dupa un astfel de moment. PSD vrea sa ajunga la guvernare numai dupa alegeri, anticipate sau nu, iar PNL tine mortis sa dea premierul unui nou guvern, desi este minoritar in Parlament.

"Aveti grija ce va doriti!", i-a avertizat presedintele Traian Basescu pe liderii Opozitiei, anuntandu-i recent ca, in anumite conditii de asumare a unor responsabilitati, ar putea sa le puna guvernarea in brate.

Ne asteapta asadar, o saptamana politica de foc, in conditiile in care miercuri, 1 septembrie, parlamentarii se intorc oficial la lucru, iar termenul dat de Traian Basescu pentru Guvernul Boc expira.

Ce urmeaza? Poate ca solutia propusa de europarlamentarul PD-L Cristian Preda, in mod ironic, ar fi singura posibila in actualul context politic.

"O solutie ar fi aceea ca fiecare partid sa aiba propriul guvern, validat desigur de acelasi Parlament. Nu se poate un guvern multicolor responsabil, atunci facem mai multe guverne monocolore iresponsabile. Unii ar putea guverna dimineata, altii - dupa-amiaza si, cei mai lenesi, pe seara pana spre miezul noptii", a comentat Cristian Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#remaniere guvern Boc, #demitere ministri guvern Boc , #guvern