Opinii: Cum dicteaza umorile lui B.&B. statului roman

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 18:36
9989 citiri
Opinii: Cum dicteaza umorile lui B.&B. statului roman
Sursa: evz.ro

Un functionar - tatal a doi copii, sot al unei profesoare si bugetar al statului roman - se trezeste intr-o proasta zi ca nu mai are bani sa isi plateasca ratele. Dintre toate, neplata apartamentului ii da fiori.

Casa, cumparata in nenorocita perioada de subminare a statului din timpul guvernarii liberale, va fi probabil executata silit de catre banca. Daca lucrurile nu se vor schimba. Cei doi soti au redus cheltuielile pana la limita supravietuirii. Nici mancare nu prea mai e, iar datoriile cresc continuu.

Pleaca la munca sarind peste micul dejun. Ajunge la serviciu unde afla ca de la anul salariile vor creste, daca se va intampla, cu pana la ... Dumnezeu mai stie cat. Oricum nimeni nu stie daca vor reveni ca inainte de inteleptele masuri de austeritate. Presa ticaloasa a redat nenumarate variante ale eventualelor cresteri de salarii din 2011. Mai degraba ale necresterii lor. Tot ce a auzit sunt, desigur, manipularile mogulilor. Nu aceasta este realitatea, iar haosul nu e in mintea guvernantilor, ci la Opozitie. Ea este vinovata pentru tot ce e rau. Si presa.

Boc a spus parca ceva de cresteri. Intr-o alta zi citeste ca totusi nu se stie exact. Ieri a auzit ca nu mai creste nimic. Nu sunt bani. Ar vrea sa stie daca mai poate spera. Daca exista vreo sansa sa iasa cu adevarat din criza. La anul sau cand o fi. De cate ori nu a auzit ba ca am iesit, ba ca ne-am intors, ba ca a trecut varful, ba ca la anul ne va si mai greu. Totusi, copiilor ce le va spune, atunci cand banca va veni sa le ia apartamentul? Presedintele i-a spus sa plece la munca in strainatate. Nu e insa medic.

De cateva luni tot ce face este sa isi caute o a doua slujba. Programul ii face si mai dificila sarcina. Sotia deja imparte fluturase pe strada. A fost singura slujba part-time pe care a gasit-o, cu 12 ani experienta la catedra. Si ceva cunostinte in domeniu. Plusul de venit nu acopera taierile, insa le asigure hrana copiilor. Ii ingrozeste iarna si facturile care vor veni peste doar o luna, doua. Pentru ca se incapataneaza sa mai tina televizorul deschis, afla ca presedintele a renuntat la serviciile Politiei. Apoi si Boc. Lui Boc i-a trecut. Pare ca si presedintelui i-ar trece. Dar depinde de un raport.

Functionarul nostru ar vrea sa stie ceva, orice, cat de cat exact. Vrea sa auda o informatie de la oficiali care sa nu fie contrazisa a doua zi. L-ar ajuta si i-ar pune viata in ordine daca cineva, fie presedintele, fie premierul, i-ar spune cat va trebui sa mai accepte salariul redus, cand exista sanse sa stim ca am trecut peste ce a fost mai greu. Sa ii dea cineva puterea sa mai si creada.

Isi da seama ca problema sa nu e si preocuparea principala a guvernantilor. Ei sunt prinsi acum in lamurirea subminarii statului de catre caschetele politistilor, aruncate in ograda Cotroceniului. Tot de la Traian Basescu aude ca retraim vremurile mineriadelor. Revin minerii cu chipiu, bulan la sold si teaca fara pistol. E istorie pura, institutiile submineaza institutiile, iar autoritatea statului e facuta vraiste de o injuratura ordinara.

Oare si politistii care si-au aruncat sapca pe iarba Cotroceniului sunt in aceeasi situatie ca si el? Poate ca altora le este si mai greu. Functionarul se intreaba cine va fi de vina daca, impreuna cu familia, va ajunge pe strada? In mod normal, el e singurul vinovat. Ce i-a trebuit casa? Si apoi cine l-a pus sa dea nastere copiilor? De ce s-a insurat si nu a plecat la munca in Anglia? Evident ca doar el este raspunzator pentru tot raul care va veni.

Nu intelege de ce s-a suparat presedintele si pe jandarmi, ca pe politistii care i-au urlat "iesi afara, javra ordinara" e simplu sa iti dai seama de ce. Sa fi fost multumit Traian Basescu daca jandarmii ii bateau pana ii lasau lati pe politisti protestatari, aflati fara autorizatie in fata Palatului sau? Astfel ar fi fost aplicata Legea? Daca pentru fiecare chipiu aruncat in iarba, politstii ar fi primit cate un baston pe spate, nu s-ar mai fi subminat statului?

Cine e adevarata victima in haosul asta? Politicienii, care trebuie sa suporte injuraturile oamenilor nemultumiti, sau romanii, care trebuie sa indure prostia si incompetenta, hotia si smenurile celor care ii conduc? Cine submineaza statul? Cei care fura voturi si trec legi in Parlament fara a respecta Legea sau jandarmii care nu rup oasele fratilor de arme, pentru ca isi striga foame fara respect si fara bun simt?

Intre timp, functionarul a inchis televizorul scarbit de mizerie din care nu mai intelege nimic. Nu mai apuca sa vada ca lui Traian Basescu i-a trecut de tot supararea pe politisti, mai ales dupa ce a aflat cine si de ce l-a injurat cu atat foc. A pierdut si stirea cu "imitatorul" din fruntea Guvernului care deja a si chemat Politia in fata coloanei pentru a nu mai pierde timpul in trafic.

Dar cea mai mare pierdere este ca nu mai apuca sa-i vada pe aparatorii Zeului cum il injura pe cel pe care pana mai ieri il considerau cel mai bun organizator si ministru de Interne. Aceiasi zelosi se supara ca Opozitia nu il demoleaza cot la cot cu ei pe "buldogul" sefului. Ciudat paradox in incercarea de a-i da dreptate intotdeauna marelui Zeus. Sa ne contorsionam mintile doar pentru a executa cele mai strambe si mai perverse rationamente in slujba umorilor unor personaje oricum labile si vulnerabile.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Traian Basescu Emil Boc, #Romania criza economica, #masuri austeritate Romania, #romani executari silite austeritate , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Vad ca propagandistii-defaimatori nu se lasa . Ei isi continua treaba pentru care sunt platiti , macinand acelasi subiect in nestire .
Poza ETC
ETC
rank 1
Caderea catastrofei de regim Basescu si inlocuirea lui cu o guvernare de elita ne poate reda credibilitatea de tara.