Articol citit de 10453 ori
Simplu si concis! Fiindca Orban si P.N.Liberal nu au nimic de
oferit partidelor si Romaniei ca program/proiect de tara care sa faca sustenabile cresterile de salarii si drepturi sociale, plata datoriei externe, echilibrul bugetar, intoarcerea migrantilor si incetarea plecarilor, renuntarea la imprumuturi pentru sustinerea a ceeace a mostenit si (volens nolens) trebuie sustinut material si financiar!
Nominalizarea unui partid si a unui presedinte de partid "tabula rasa" la problematica iesirii din criza financiara printr-o dezvoltare economica si industriala initiata imediat - este eroarea d-lui Johanis!Asocierea este de altfel potrivita, deoarece si el a promis de trei ani un Proiect de Tara, dar nici el n-a fost capabil sa-l produca.Afara de o STRATEGIE spumoasa, ce va ramine in istoria strategiilor defuncte, inaplicabile Romaniei - alaturi de celelalte 53 de strategii, de strategia Romania - 2020, Romania 2040, Romania 20..!
Romania are nevoie de un guvern rapid. PNL sa negocieze repede
Oricum, guvernul are un mandat clar limitat la un an (pana si Dancila a stat la guvernare peste 2 ani). In timpul asta scurt trebuie gestionate treburile tarii cu uneltele si oamenii existenti, pornind si asumandu-ti situatia existenta. N-ar fi rau o campanie de informare a cetatenilor relativ la situatia existenta, cu bune si rele, gasita de noul guvern. Pentru ca unele lucruri bune le stim de la fostul guvern iar unele rele de la opozitie. Ceva inchegat, si asumat, ar trebui sa apara dupa investirea ministrilor si punerea pe pozitii a achipelor lor. Astept acest moment pentru ca e o baza pentru cele 3 tururi de alegeri.
Niciodata nu a scris in Constitutie...
...ca noul Guvern se face dupa prezidentiale. Din punctul de vedere al alegerilor, noul Guvern este determinat de rezultatul alegerilor parlamentare pentru ca sa se realizeze compabilitatea cu noua majoritate parlamentara. Pana in 2004 alegerile prezidentiale si parlamentare s-au desfasurat simultan, din aceasta cauza a ramas impresia gresita ca un nou guvern ar fi determinat de alegerile prezidentiale.
Intotdeauna nasterea unui noi guvern a fost o problema dupa o motiune de cenzura. Explicatia consta in faptul ca motiunea de cenzura, asa cum este legiferata acum, este un act politic cu un impact major, dar incomplet. Face treaba doar pe jumatate. Pleaca un guvern fara a se sti ce se va pune in loc. Deci, implicit votul parlamentarilor in cazul motiunii de cenzura este pe jumatate orb. Parlamentarii stiu ca voteaza pentru caderea guvernului actual, dar nu stiu cine va veni in loc daca motiunea reuseste. Problema inlocuitorilor se pune numai dupa ce motiunea a reusit. Si astfel se intra in criza de timp si de multe ori se iau decizii pripite, incomplet gandite, pentru ca nu exista o pregatire prealabila privind inlocuitorii celor care trebuie sa plece de la guvernare.
Iata o idee de modificare constitutionala si de lege organica, astfel ca motiunea de cenzura sa nu se refere sec doar la caderea guvernului existent. Motiunea sa specifice ca se inlocuieste guvernul existent cu un nou guvern, fiind numiti clar viitorul prim ministru propus si ministrii pentru portofoliile considerate importante. Se pot face mai multe propuneri, si de dreapta, si de stanga, iar parlamentarii sa voteze pentru una dintre optiuni. La stabilirea propunerilor este bine sa participe si Presedintele sau sa faca si Presedintele o propunere.
In mod normal noul guvern si noul program de guvernare ar trebui sa fie cunoscute atunci cand se decide caderea guvernului in functie. Altfel ce facem? Cadem din lac in put?
Daca s-ar schimba definirea motiunii de cenzura, cred ca avantajele ar fi incontestabile. Nu numai ca s-ar castiga timp cu investirea noului guvern, dar parlamentarii, cand voteaza motiunea de cenzura, ar sti cine va veni in loc, care va fi noul program de guvernare si ar vota in cunostinta de cauza. Ar fi astfel un vot activ, constructiv. In legea actuala votul pentru motiunea de cenzura este pasiv, doar distructiv, fara a se sti ce va veni in loc. Mi se pare o chestiune logica, rationala si de bun simt. Dar clasa noastra politica este atat de slaba si interesata doar de afacerile proprii, incat nu va dori niciodata ca lucrurile sa fie clare, transparente si predictibile. Politicienii nostri, de la cel mai mare la cel mai mic, prefera intentionat stari de nesiguranta si confuzie, scopul lor fiind sa negocieze ca la piata (si chiar sa santajeze) pana in ultima secunda pentru a-si satisface propriile interese de moment.