De la cititori: Lectie de economie de la Vlad III

Vineri, 28 Mai 2010, ora 08:43
6251 citiri
De la cititori: Lectie de economie de la Vlad III

Apusenii il numesc Dracula asociindu-i numele cu cruzimea si sadismul, in timp ce manualele de istorie romanesti il numesc Tepes, reliefand astfel spiritul sau justitiar si vitejia sa. In realitate el se semna Vlad Dracula, fiind fiul lui Vlad II Dracul, iar una dintre cele mai mari caltati ale sale, pe care le ignora atat apusul cat si noi romanii, este iscusinta sa in probleme economice si dorinta sa arzatoare de a ridica tara din nivelul de slaba dezvoltare in care se afla.

Sincer sa fiu, nu am avut nici eu idee de aceste lucruri, pana cu cativa ani in urma cand lucram la una din cartile mele si am descoperit atunci cronicile slave, care descriu un altfel de Vlad, total diferit de cel prezentat in cronicile germane. Din aceste cronici se poate vedea ca Vlad III a fost un conducator foarte intelept, care din momentul in care a preluat fraiele tarii, avea deja un plan foarte clar de dezvoltare economica (ceea ce nu au avut insa conducatorii nostri din ultimele doua decenii).

Primul lucru pe lista lui Vlad a fost lupta impotriva coruptiei si hotiei, pe care a inceput-o imediat si care a transformat Valahia intr-una din cele mai sigure tari din Europa; faptul ca negustorii isi puteau lasa in strada marfa nepazita, nu este o legenda ci este o realitate consemnata in mai multe cronici.

Al doilea obiectiv a fost impozitarea celor bogati si care din totdeauna au incercat sa se eschiveze de la contributia catre stat. Arestarea sutelor de boieri pe care i-a pus apoi sa ridice cetatea Poienari nu a fost un act de sadism cum il prezinta cronicile apusene, ci un mod de a pedepsi pe boierii si targovetii care refuzau sa plateasca impozite.

Razboaiele pe care Vlad le-a pornit impotriva cetatilor sasesti din Transilvania, nu au fost nici ele niste acte de razbunare sadica, asa cum le-au prezentat menestrelii germani, ci o masura de a pedepsi pe comerciantii sasi carora li se dadusera privilegii in Tara Romaneasca, dar acum refuzau sa plateasca statului valah. Se vede ca si in acele vremuri existau probleme cu multinationalele...

O alta masura pe care a luat-o Vlad este de-a dreptul extraordinara pentru acele vremuri: intrucat unii negustori genovezi i s-au plans ca au calatorit atata drum si nu au reusit sa-si vanda toata marfa, domnitorul a hotarat sa le cumpere el marfa, incurajandu-i astfel sa revina in tara in continuare. S-ar putea zice ca Vlad a folosit cu acea ocazie un "stimulus plan", atat de mediatizat in zilele noastre si pus in aplicatie atat de Casa Alba cat si de Uniunea Europeana.

Sunt multe alte masuri pe care Vlad le-a luat pentru a realiza cresterea economica si a asigura stabilitatea tarii, dar despre care nu voi scrie acum. Am lasat la urma intentionat una dintre cele mai importante, pe care actuala clasa politica o ignora, ba mai mult se indreapta in directie opusa.

Vlad II - Dracul este in general cunoscut pentru simplul fapt ca a fost tatal lui Dracula si pentru ca a fost cavaler al renumitului Ordin al Dragonului, impreuna cu elita nobilimii europene. Ar trebui insa stiut ca Vlad II a batut mai multe monede decat orice alt domnitor din secolele XIV si XV, ceea ce i-a permis fiului sau sa isi sustina reformele, razboaiele si noile sale masuri. Multe din luptele pe care acesti domnitori le-au purtat si in care s-a varsat mult sange romanesc a fost tocmai pentru independenta si pentru dreptul de a bate propria moneda.

Multi politicieni se grabesc azi sa renunte la moneda nationala si sa adopte o moneda a carei destine se stabilesc la mare distanta de tara noastra si putin vad pericolul acestei decizii. Inca de la lansarea sa, euro a fost ridicat in slavi pe toate latitudinile si longitudinile mapamondului, a fost elogiat si supraevaluat si nimeni nu a avut curaj pana de curand sa spuna ceva rau despre el. Dar iata ca acum se gasesc tot mai multe voci care afirma ca o moneda adoptata de mai multe tari care nu au aceleasi politice fiscale este sortita esecului, iar singura solutie este impunerea acelorasi politici in toate tarile participante. Cu alte cuvinte, tarilor mici li se vor impune politici fiscale din afara, adica isi vor pierde independenta monetara, acea independenta pentru care Vlad si alti domnitori asemenea lui si-au dat viata.

Ce vii domnule cu povesti de acum 500 de ani? or sa spuna unii. Vremurile s-au schimbat, avem oameni pregatiti cu masterate si doctorate in structurile de azi! Fugi de-aici cu Vlad al dumitale!

Celor ce gandesc astfel, as vrea sa le spun urmatorul fapt: in perioada din tineretea sa, in care s-a aflat ca ostatec la Poarta Otomana, Vlad nu a fost un simplu prizonier cum isi imagineaza unii. Impreuna cu multi alti copii ai nobilimii Est Europene, el a fost scolit in stiinte si in arta razboaielor, in politica si in guvernare, fiindca turcii doreau sa aiba conducatori priceputi in tarile invecinate, care sa le fie si aliati totodata. Se pare ca Vlad a luat partea buna din acele scoli, iar aliantele cu turcii le-a tratat in felul sau personal si independent.

Asadar, se poate vedea ca un conducator scolit si cu experienta ca Vlad poate avea succes. Din pacate conducatorii nostri din ultima vreme se pricep la orice, de la mecanica fluidelor, la geologie sau la navigatie maritima, ori sunt experti in separarea spectrul luminii in flacari violete, dar in mod cert nu se pricep la economie, iar rezultatele le vedem cu totii. Nu stim cu siguranta unde se afla osemintele domnitorului, unii cred ca la manastirea Snagov, altii la Comana, dar probabil ca se rasucesc in momarmant in aceste zile grele pentru poporul roman.

www.liviuoltean.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#masuri austeritate Guvern Boc, #economie Romania recesiune Boc, #pensii salarii Boc guvern , #guvern