Opinii: Decontul cacofoniei generalizate

Luni, 28 Iunie 2010, ora 23:59
4885 citiri
Opinii: Decontul cacofoniei generalizate

Nu cred ca exista nici binele absolut, nici raul absolut in materie de guvernare. Cabinetul Isarescu, socotit aproape in unanimitate varful de eficienta si viziune, a facut unele greseli, cum ar fi ordonanta Rompetrol, in vreme ce, spre exemplu, cabinetul Nastase, socotit varful absolut al coruptiei si clientelismului, a inregistrat multe reusite economice, fiind cel care a incheiat negocierile de aderare la UE.

Guvernul Boc nu face exceptie, fiind si el un amestec de lumini si umbre. Si totusi, exista tendinta, copios alimentata de televiziunile mogulilor, de a-l transforma in sursa si incununarea relelor, ceea ce e nedrept, macar pentru faptul ca situatia grava in care am ajuns a fost provocata, rand pe rand si in diverse masuri, de toate partidele politice care s-au perindat la guvernare cel putin in ultimii 10 ani.

Si aceasta tendinta, clar reflectata de sondajele tot mai proaste pentru PD-L, are toate sansele sa se consolideze nu neaparat din cauza masurilor luate guvern, cat din cauza impresiei generale pe care acesta o lasa. Probabil de la cabinetul Radu Vasile incoace romanii n-au mai vazut o asemenea demonstratie de haos, cacofonie si lipsa de strategie, cel putin la nivelul comunicarii publice.

Sunt convins ca oamenii sunt speriati si de cresterea TVA, cu toate efectele ei, si de devalorizarea leului, si de scaderea salariilor si de o iminenta readucere in discutie a pensiilor, caci sistemul ramane nesustenabil. Dar cel mai speriati sunt de aparenta lipsa de directie si de bulversarea totala pe care o vad dinspre Palatul Victoria.

Degeaba tot repeta premeirul, cat de apasat se pricepe, ca guvernul stie ce are de facut, ca lucrurile sunt sub control, cand realitatea pare sa-l contrazica la fiecare pas. Pana in ajunul vizitei FMI, tot domnia sa garanta ca nimeni nu se va atinge de pensii si salarii, ca nu se pune problema vreunei majorari de fiscalitate, si oricine pretinde contrariul este de rea credinta, ba chiar ca a si zarit luminita de capatul tunelului.

Lucrurile erau sub control si pe cand guvernul majora anul acestea pensia minima garantata, care, dincolo de numele ei este doar un ajutor social. Apoi, guvernul a mizat totul pe cartea reducerii pensiilor, despre care, intr-adevar, analistii spun ca era o masura oricand preferabila, inclusiv pentru pensionari, majorarii TVA. Era insa o masura controversata din punct de vedere legal si nu total digerata de catre partenerii de guvernare.

Si a mizat totusi pe ea pana in ultima secunda fara sa aiba, de fapt, un real plan B. Acum se pare ca si cu acest plan B sunt problemele legale si procedurale care arunca si asupra lui un semn de intrebare. Acestea sunt fapte, nu comentarii jurnalistice, nu speculatii sau interpretari ale televiziunilor de stiri. Si aceste fapte dau semnale proaste atat populatiei cat si investitorilor, dupa cum lasa sa se inteleaga chiar amabasadorul SUA.

Ca dovada, desi nici amputarile de venituri si nici majorarea TVA nu au intrat in vigoare, oamenii si-au inhibat cheltuielile, astfel incat dupa anuntul din 6 mai al lui Traian Basescu consumul s-a prabusit.

Senzatia de haos si tara neguvernata este accentuata si de cacofonia declaratiilor care vin dinspre diferite zone ale puterii. Una zice ministrul Finantelor, alta ministrul Muncii si alta se aude dinspre BNR. Mai intervine, pe chestiuni economice, si ministrul de Interne, se mai baga in vorba, intrebati sau nu, si diversi consilieri de la Palatele Victoria si Cotroceni, anticipand nepermis decizii ale guvernului.

Vocea premierului de-abia se aude din acest vacarm si, din pacate, nu este nici suficient de viguroasa. Probabil ca daca ar fi, nici nu ar permite toata aceasta harmalaie. Ce sa inteleaga omul obisnuit, pe cine sa creada si de ce sa creada ca exista o directie certa si bine gandita?

Ar fi nevoie de o singura voce credibila si puternica, care sa explice omeneste, in limba romana comuna si bazat pe cifre, care este situatia, care sunt variantele, fiecare cu costul si avantajele ei si, mai ales, care este directia, care este perspectiva si care este proiectia. Vocea aceasta nu exista.

Asa ca daca va deconta ceva in mod major, guvernul Boc va deconta chiar inainte de scaderea nivelului de trai impresia de tara neguvernata pe care o lasa de mult prea mult timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#guvern Boc masuri austeritate, #guvern Boc tva impozit, #Guvern Boc pensii salarii , #guvern