Pro sau contra Rosia Montana? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:36
5569 citiri
Pro sau contra Rosia Montana? Dezbatere Ziare.com

Subiectul Rosia Montana, un proiect care treneaza de mai bine de 10 ani, tarat de la o guvernare la alta, a incins spiritele in societatea romaneasca.

Adoptarea de catre guvern a proiectului de lege privind exploatarea aurifera si trimiterea lui in Parlament a generat cele mai ample demonstratii impotriva Guvernului Ponta de la instalarea acestuia.

Practic in acest moment viitorul exploatarii depinde de votul parlamentarilor, care insa nu se anunta unul favorabil proiectului. Primul care a facut pasul inapoi a fost insusi Victor Ponta. Domnia sa a semnat proiectul in calitate de premier, dar in calitate de deputat a anuntat ca il va respinge. Premierul a precizat ca nu va exista o pozitie oficiala a PSD in aceasta chestiune si ca fiecare parlamentar social democrat va vota conform propriei constiinte.

Deputatul PSD Madalin Voicu a declarat pentru Ziare.com ca in cel mai bun caz se va abtine, daca nu cumva va vota impotriva proiectului de lege privind Rosia Montana. Madalin Voicu a invocat doua motive pentru optiunea sa:

"Pe de-o parte eu sunt om de cultura, iar acolo e vorba de multe si importante marturii istorice si culturale care trebuie conservate. Pe de alta parte, Romania nu mai are voie sa se vanda la propriu. Eu inteleg exploatarea si locurile de munca, dar noi nu vom lua nici macar un un sfert din ce va fi exploatat acolo. Trebuie renegociat contractul si Romania trebuie sa ia cel putin 60% din valoarea a ceea ce se extrage acolo."

Nici PNL nu a formulat un punct de vedere oficial. In nume personal, deputatul liberal Ludovic Orban a declarat pentru Ziare.com ca va respinge proiectul in forma actuala, o decizie luata in urma documentarii si consultarii cu specialisti in domeniu.

Ludovic Orban are trei conditii pentru a da un vot pozitiv exploatarii de la Rosia Montana: "marirea redeventei la cel putin 25%, indeplinirea conditiilor pentru acordul de mediu si schimbarea tehnologiilor, pentru ca exista tehnologii moderne prin care se poate realiza o exploatare subterana".

"Orice bogatie a subsolului apartine statului roman si cel care o exploateaza trebuie sa ofere prorietarului un castig pe masura. Exploatatorul trebuie sa isi asigure recuperarea investitiilor si o marja de profit rezonabila de 10 - 12%. La noi, prin redeventa de 6 % statul pierde foarte mult", a afirmat Ludovic Orban.

PDL a sustinut pe vremea cand era la guvernare proiectul Rosia Montana, insa acum reproseaza Guvernului Ponta lipsa totala de transparenta.

"Guvernul actual a discutat totul in spatele usilor inchise, nu a fost nicio dezbatere publica in care sa aflam care sunt conditiile tehnice, cum s-a finalizat proiectul, care va fi inaltimea barajului de la iaz, care e suprafata iazului, ce impermeabilizari au fost facute. Sunt detalii tehnice care trebuie prezentate public.

Daca toate acestea ar fi fost dezbatute astazi nu aveam semne de intrebare si decizia ar fi fost mai usor de luat. Eu am sa-i incurajez pe colegii mei sa formuleze intrebari sa cheme ministerele de linie sa raspunda la ele si sa voteze numai dupa ce au raspunsurile", a declarat pentru Ziare.com fostul ministru al Mediului, vicepresedintele PDL Sulfina Barbu.

"Exploatarea ar trebui sa inceapa numai daca avem toate garantiile ca impactul asupra mediului e minim, iar avantajele statului roman din aceasta exploatare sunt pe masura. Discutam despre un proiect cu impact regional si transfrontalier. Nu am vazut nicio garantie de mediu depusa de investitor asa cum prevede legea.

Pentru proiecte majore si cu impact asupra mediului, investitorii sunt obligati sa depuna garantii in conturi deschise de statul roman pentru ca in caz de accident statul sa nu depinda de situatia financiara a investitorului pentru a repara consecintele. Este o cerinta cuprinsa intr-o directiva europeana si preluata in legislatia romana", a explicat Sulfina Barbu.

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu s-a declarat in principiu in favoarea oricarei investitii care aduce profit si locuri de munca pentru statul roman, dar a precizat pentru Ziare.com ca nu poate da un vot fara sa fie in cunostinta de cauza. Senatorul FCC Ungureanu doreste sa stie inainte de a vota care este impactul economic, care sunt conditiile impuse de statul roman in urma negocierilor cu potentialii investitori si cum sunt respectate conditiile de mediu.

MRU a calificat drept jignitor faptul ca premierul a incercat sa paseze responsabilitatea Parlamentului:

"Daca era constant in actiune ar fi trebuit ca Parlamentul sa discute si privatizarea CFR Marfa si negocierile cu partea kazaha din Rompetrol, ceea ce nu s-a intamplat". Mihai Razvan Ungureanu doreste o dezbatere publica pe aceasta tema, care sa clarifice interesele din spatele proiectului, lista cetatenilor romani care au actiuni la purtator legate de acest proiect si motivul pentru care el treneaza de aproape 15 ani.

"Toti premierii trebuie sa explice de ce proiectul a trenat. Eu sunt pregatit sa dau explicatiile necesare", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Ziare.com te invita la dezbatere. Esti in favoarea sau impotriva proiectului Rosia Montana? Ar trebui sa prevaleze argumentele economice sau cele ecologice? A gresit Victor Ponta prin dubla sa pozitie, si in favoarea, si impotriva proiectului Rosia Montanta? Ce decizie ar trebui sa ia Parlamentul in aceasta chestiune?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Rosia Montana proiect, #Ponta Rosia Montana, #opozitia Rosia Montana , #guvern