Editorial: Romania la ceas aniversar. Prima transa

Joi, 06 Mai 2010, ora 09:18
2208 citiri
Editorial: Romania la ceas aniversar. Prima transa

In limba romana, cuvantul "transa" seamana cu "sarja". Atat din punctul de vedere al sonoritatii, cat si al incarcaturii semantice. Adica ceva de pus pe foc. Desigur ca exact in urma cu un an, cand sosea in Romania prima transa din imprumutul de la FMI, n-aveam framantari atat de mari ca acum, in pragul celei de-a cincea.

Aniversam 160 de ani de la infrangerea ostirii generalului Hatvani de catre Avram Iancu, 124 de ani de la recunoasterea ca autocefala a Bisericii Regatului Romaniei si 121 de cand Victor Babes a vaccinat primul catel. Ca romanii au avut mereu cam aceleasi probleme: ungurii, Doamne-Doamne si cainii vagabonzi.

Asa ca vestea ca prima transa ajunge la BNR nu ne-a tulburat prea tare. Moneda avea nevoie de stabilitate, si pana la prezidentiale mai erau cateva luni. Care s-au scurs, Traian Basescu a fost teribil de ingrijorat ca statul nu va putea sustine pensiile, asa ca la finele lui septembrie a venit si a doua transa, iar jumatate s-a dus spre acoperirea temerilor.

Asa ca imi pun o intrebare: care a fost ratiunea imprumutului? Se intreaba din ce in ce mai multi romani, si in numele necazului lor, cel mai bine o fac liderii opozitiei, Victor Ponta (era sa scriu "Vasile", va dati seama ca inca nu pricep daca PSD are vreun sef, si cu ce se ocupa) si Crin Antonescu. Au din nou o tema, si de dragul poporului abia iesit din infruntari politice care l-au adus la distonie neurovegetativa (si nu din cauza lipsei de calciu), propun noi atacuri de panica: alegeri anticipate.

Pai di ce, intreaba moderatorii? Pai di ce nu, se joaca liderii. Pai totusi, insista moderatorii. Pai sunt incompetenti, au cerut bani de la FMI numai ca sa aiba Basescu sa le dea pensii la electori, cresc taxele fara noima, ingroapa economia, plus ce-a mai ramas din pensionari, deci sa ne intoarcem la vorba draga presedintelui. Sa traiti bine? Nope. Aia cu intoarcerea la popor - sa imi aduc aminte sa va spun bancul cu "Sa traiti bine!"

Si vine runda doua a intrebarilor: care sunt masurile anticriza pe care le-ati lua voi, copii? Aveti un guvern pregatit? Nu, nu, nu, aceste vorbe ne doare! Pai atunci de ce, daca n-aveti nici-nici? Ca nu se mai poate!

Astept sa vad alternative, ca sa nu-i banuiesc pe Ponta si Antonescu de politicianism. Un program economic si financiar, pe care sa-l prezinte in parlament, sa-l publice in presa, sa vada romanii ca Boc e cretin, iar opozitia sclipitoare.

Desigur ca nu-mi imaginez ca observand solutia miraculoasa, in varianta ca va fi produsa, Guvernul va striga "Evrika" si se va scufunda mai adanc in datorii, convins ca principiul lui Arhimede il va scoate la liman.

Dar acest exercitiu de credibilitate ne-ar convinge pe noi, cei care nu ne pricepem la economie, ca un alt guvern, liberal sau socialist, n-ar fi apelat la banii FMI, pentru ca ar fi avut de unde sa plateasca salariile si pensiile. Sa vada tara, sa nu se strice la cap de tot.

Si bancul: intr-un tarc se aflau 100 de pinguini. Numai unul era mascul, si nimeni nu stia care. Sunt chemati desteptii planetei: Obama, Sarkozy si Basescu. Intra Obama in tarc, sta trei zile, dar nu descopera masculul. Fine frantuzul, sta o saptamana, degeaba. Basescu intra, sta zece secunde si apare cu un pinguin in brate: Asta e! Lumea intreaba: De unde stii? Basescu: Pai le-am spus "sa traiti bine", si asta mi-a raspuns: sa-mi s...!

Vaaai, Chisulee, grobianule, ariciule chelios, mitocanule! Bai!!! Basescu a ras cand l-a auzit. Si soacra-mea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania FMI guvern, #cota unica TVA guvern, #Basescu Boc FMI guvern , #guvern