Greul de-abia incepe! Capcanele viitorului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 09:19
21317 citiri
Greul de-abia incepe! Capcanele viitorului

Caderea Guvernului Dancila nu a fost un scop in sine. Nu e momentul pentru euforie, deoarece greul abia acum incepe, un greu extrem de periculos a carui gestionare isi va primi verdictul la viitoarele alegeri, indiferent cand vor fi ele.

Din punctul meu de vedere, cea mai buna solutie, desi nu sunt foarte optimista ca e realizabila, ar fi incheierea unui dublu acord cu sustinere majoritara: pe de-o parte, pentru organizarea de alegeri inainte de termen undeva la primul fir de iarba si, pe de alta parte, pentru investirea unui guvern de tranzitie care sa organizeze aceste alegeri si sa ia cateva masuri urgente, intre care, in mod imperativ, revenirea la doua tururi de scrutin la alegerile locale si armonizarea Legilor Justitiei cu recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si, nu in ultimul rand, MCV.

Presedintele Iohannis a anuntat deja ca va testa solutia alegerilor inainte de termen la consultarile de vineri si dupa ele vom sti probabil daca se profileaza asa ceva.

Cu sau fara acord, cea mai probabila varianta ar fi desemnarea dlui Orban sa formeze un guvern, cel mai probabil minoritar, cu o sustinere foarte incerta insa si, de aceea, dependent de fiecare vot, deci obligat la concesii pentru fiecare vot.

Nu am sa insist asupra scenariilor, e vreme pentru asta, ceea ce cred ca se impune acum sunt niste concluzii reci de prima etapa:

1. Este pentru prima data in 30 de ani cand PSD, sub diferitele sale denumiri de-a lungul timpului, pierde guvernarea prin motiune de cenzura si tot pentru prima data, cel mai probabil, nu va avea candidat in turul al doilea al prezidentialelor.

Dincolo de elemente circumstantiale, a caror importanta sub nicio forma nu o neg, acesta este tot un efect al distrugerii PSD de catre Liviu Dragnea. Degringolada actuala, lipsa unui lider cat de cat reprezentativ si a solutiilor, guvernarile mizerabile, toate acestea sunt rezultatele domniei lui Dragnea.

In mod cert PSD va intra intr-o criza profunda, o parte dintre pesedisti probabil se vor muta la Victor Ponta, care nu are cum sa le ofere guvernarea imediata, dar macar le ofera o oarecare perspectiva politica.

Baronii vor incepe sa se razboiasca pe sefia partidului, vom vedea daca ea va ajunge la Gabriela Firea pana cand aceasta va pierde Capitala, pe care distrus-o. In mod normal, de pe calea aceasta nu mai exista intoarcere.

Daca reuseste varianta alegerilor inainte de termen, PSD va fi prins foarte jos, in plina degringolada, si va fi nimicit. Dar o guvernare slaba vreme de un an poate ajuta PSD sa-si revina.

2. Opozitia a inregistrat azi o victorie uriasa, Ludovic Orban s-a validat cu adevarat ca lider de mare calibru, dar aceasta este poza momentului. Pentru ca ea sa nu se faca tandari, in primul rand, este esential sa nu urmeze o noua tura de "caciuleala".

Oricat de mari ar fi orgoliile sau temerile, oricat de mari ambitiile, cred ca esential este sa se ajunga rapid la o solutie negociata nu doar apta sa dea un premier, un comisar european si cateva masuri urgente, despre care am vorbit, ci sa dea increderea ca se poate, ca exista perspectiva, nu doar schimbarea unui rau mai mare cu unul mai mic.

Totodata mi se pare esential ca impartirea ministerelor sa nu mai aiba aerul unei repartizari feudale a prazii. Noii ministri, indiferent cat va dura noua guvernare, un an sau mai putin, trebuie sa ofere o imagine total diferita de guvernarea PSD.

Eu stiu ca si foamea PNL e mare dupa atata opozitie. Partidele vechi au metehne cronicizate, insa daca ele vor iesi acum la suprafata, efectul va fi devastator pentru ca, repet, dincolo de incetarea dezastrului si inceperea reconstructiei, rolul esential al acestui guvern va fi sa inceapa refacerea perceptiei asupra actului politic si de guvernare.

Deci fiecare functie, de la aceea de premier pana la ultimul secretar de stat, trebuie gandita nu in termeni de merite politice si pozitie in ierarhia partidului, ci exclusiv in termeni de perceptie publica a adecvarii si competentei.

Asta cu atat mai mult cu cat vin luni foarte complicate incepand cu intocmirea unui buget pe gaura imensa lasata si promisiunile ridicate la cer ale PSD. Tot ce nu va putea fi respectat in materie de legea salarizarii, pensii, tichete etc va deveni munitie electorala pentru PSD.

Ca sa nu mai vorbim despre facturile care vor veni din urma privind masuri care deja au fost puse in practica si care au aruncat deficitele in aer.

De aceea, repet, nu este momentul pentru concursuri de frumusete, pentru marcarea de teritorii, altfel firesti din punct de vedere politic, dar in momente obisnuite, cum acesta nu este sub nicio forma.

Daca momentul acesta nu va fi tratat cu maxima intelepciune, este posibil ca PSD sa renasca, ca atare, sau rebranduit in ProRomania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#motiunea de cenzura Dancila , #guvern