Guvernarea pe doua voci (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Martie 2013, ora 00:05
5895 citiri
Guvernarea pe doua voci (Opinii)

Povestea de "dragoste" dintre Varujan Vosganian si Victor Ponta nu e noua.

Ea a inceput, cel putin la nivel public, atunci cand liberalul a descoperit ca ministerul pe care l-a reprimit inlacrimat de emotie este o umbra a ceea ce stia el din guvernarea Tariceanu. Halcile cele mai importante au fost smulse de ministrii delegati.

Fara energie plecata la PSD, fara IMM-uri si Turism luate de PC, lui Varujan Vosganian nu i-au mai ramas decat belele, adica societatile care trebuie privatizate, restructurate, inchise, in frunte cu Oltchim. Asta se numeste teapa.

Varujan Vosganian si-a varsat naduful si imediat Victor Ponta i-a aratat usa. Nu dupa mult timp, cei doi s-au ciocnit si pe chestiunea gazelor de sist. Atunci, la ingrijorarea ministrului liberal, Victor Ponta a raspuns cu o ironie destul de severa.

Si iata-ne acum pe o treapta superioara a conflictului, atinsa odata cu proiectul de disponibilizari colective din anumite companii de stat, postat pe site-ul Ministerului Economiei si a carui retragere imediata Victor Ponta a cerut-o cu nervozitate, invocand ca nu stia despre asa ceva.

Ba da, stiati, i-a raspuns Varujan Vosganian sefului sau pe linie guvernamentala, deoarece era inclus in programul de guvernare. Acela cu care Victor Ponta s-a dus sa ceara votul de investitura in luna decembrie. "Sunt putin surprins ca un act normativ care contribuie la pacea sociala a fost interpretat drept un act normativ care ameninta angajatii", a declarat Varujan Vosganian.

Personal, nu cred ca Victor Ponta nu stia de acest proiect. A mai interpretat si in alte dati aria inocentei, cerand rectificari urgente de la subordonatii sai, pentru ca dupa un timp proiectele denuntate de premier sa reapara si sa fie adoptate. Cazul cel mai cunoscut este cel cu majorarea taxelor si impozitelor locale, anuntata de, pe atunci, secretarul de stat, Liviu Voinea, infirmata de premier si devenita fapt implinit in prima sedinta de guvern de dupa alegeri.

De ce se opune Victor Ponta unei angajament luat in programul de guvernare? Pot fi mai multe motive, de la faptul ca de companiile cu pricina se leaga interese clientelare majore ale PSD (unele sunt prin Oltenia, prin zona electorala a lui Victor Ponta si nu numai). Ne vom lamuri.

Cateva aspecte sunt insa certe. Pe de-o parte, avem inca o mostra ca relatiile dintre PSD si PNL in cadrul USL sunt intr-o continua degradare, iar partile nu-si mai ascund frustrarea una in raport cu cealalta. Daca ar fi fost vorba de o simpla neintelegere, chestiunea putea fi rezolvata cu mult mai multa discretie, printr-o simpla corectura. Dar faptul ca ea a fost transata in vazul lumii, cu foarte putina cordialitate spune multe.

Apoi, reactia lui Victor Ponta este disproportionata in raport cu masurile concrete luate. A cerut pedepsirea vinovatilor, Varujan Vosganian si-a asumat initiativa postarii proiectului. In cazul unui astfel de conflict, logic este ca ministrul, oricare ar fi el, sa plece. Dar Victor Ponta nu poate da afara un ministru liberal, iar niciun ministru liberal nu este dispus sa renunte la pozitia sa.

Imaginea de ansamblu a guvernarii este nefericita si seamana izbitor cu aceea pe care PSD i-o reprosa Guvernului Boc. Adica nu stie stanga ce face dreapta, nu stie premierul ce declara ministrul si invers, fiecare vorbeste pe limba lui, dupa cum si unde il taie capul. Liberalii si social-democratii vorbesc pe doua voci din ce in ce mai distonante. O asemenea guvernare nu poate fi dublata de un act de guvernare coerent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Victor Ponta Varujan Vosganian restructurari, #restructurari companii , #guvern