Ziare.com

Guvernul isi va angaja raspunderea pentru salariile profesorilor si Codul Social

de Irina Olteanu
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 19:30

   

Guvernul isi va angaja raspunderea pentru salariile profesorilor si Codul Social
Guvernul a decis, joi, sa inceapa procedurile de angajare a raspunderii in Parlament asupra proiectului de lege privind salarizarea din educatie pentru anul 2011 si asupra Codului Dialogului Social.

Cele doua proiecte au fost aprobate in sedinta speciala de joi a Guvernului si urmeaza sa fie transmise rapid Parlamentului.

Premierul Emil Boc a declarat la finalul sedintei ca Legea salarizarii profesorilor nu ingheata salariile din invatamant.

"Aceasta lege nu plafoneaza sau ingheata salariile din invatamant. Actul normativ este impus de practicile neunitare de incadrare a cadrelor didactice, avand in vedere reincadrarea unora dintre profesorii din invatamantul preuniversitar din unele zone ale tarii, in special Botosani si Suceava, cu salarii majorate cu 50%", a afirmat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Primul-ministru a subliniat ca pentru 95% din cadrele didactice, aplicarea acestei legi nu va conduce la o diminuare salariala, si vor fi platite salariile la nivelul lunilor anterioare.

"Din nefericire, in momentul de fata nu exista resurse financiare suplimentare pentru plata salariilor majorate ale profesorilor", a aratat premierul, mentionand ca plata majorata cu 50% a salariilor cadrelor didactice pentru acest an ar fi determinat un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro.

La randul sau, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a declarat ca proiectul de lege precizeaza pentru fiecare functie didactica

nivelul salariului de incadrare si metodologia de calcul a drepturilor salariale, in functie de diferitele sporuri care sunt prevazute de lege.

Potrivit ministrului Educatiei sentintele judecatoresti sunt respectate si aplicate de catre Guvern. In acest sens, ministrul Funeriu a mentionat ca pentru plata majorata a salariilor cadrelor didactice din Suceava si Botosani, cazuri in care instantele au decis reincadrarea profesorilor cu drepturi salariale majorate cu 50%, au fost majorate bugetele autoritatilor locale. In ceea ce priveste celelalte cazuri in care au existat sentinte judecatoresti, ministrul Educatiei a aratat ca diferentele dintre salariile aflate in plata si majorarea salariala decisa de instante vor fi platite conform legislatiei in vigoare incepand cu anul 2012.

Botis: Legea privind Codul dialogului social, un pas extrem de important pentru Romania

In ceea ce priveste Codul de Dialog Social, primul-ministru Emil Boc a precizat ca legea completeaza sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani.

"Legea dialogului social vine sa completeze sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani. Dupa ce a fost finalizata reforma legislatiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul sa finalizam si legislatia dialogului social", a declarat primul-ministru Emil Boc.

Premierul a mentionat ca proiectul legii privind Codul dialogului social contine, intr-un singur act normativ, mai multe reglementari cu privire la: sindicate, patronate, Consiliul Economic Social, legislatia privind contractul colectiv de munca si cea privind conflictele de munca.

La randul sau, ministrul Muncii, Ioan Botis, a aratat ca noua reglementare ofera posibilitatea reprezentantilor societatii civile, printre care si organizatiile de pensionari, de a face parte din Consiliul Economic si Social, in timp ce reprezentantii guvernului se vor retrage din acest consiliu.

"Este un pas extrem de important pentru Romania pentru ca deschidem calea societatii civile spre forurile consultative", a mai explicat ministrul.

Citeste mai multe despre lege plafonare salarii profesori
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1742 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

IN CURAND VOR DESFIINTA PARLAMENTUL , ORI CUM NU ARE NICI UN ROL IN POLITICA ROMANEASCA, TOATE DECIZIILE SE IAU LA COTROCENI DUPA 2-3 PAHARE DE TARIE .

.

 

 

comunism in esenta pura.

PS: pe cand isi va asuma raspundere guvernul in "suspendarea salariilor guvernantilor" pana la redresarea economiei (cu plata esalonata bine-inteles)?!?

 

 

52 de zile

In mod neasteptat, bătălia dintre Emil Boc si Traian Băsescu se anuntă a fi una de durată. Din 15 februarie, cand ne-au parvenit primele semnale că Emil Boc este sfătuit de seful statului să-si părăsească functia din fruntea cabinetului, au trecut 52 de zile. 52 de zile de foc, in care premierul incă in functie a refuzat să se retragă.
Nu o face nici acum, desi este contestat de cativa membrii de partid si, la fel, de seful statului. In 15 februarie, Traian Băsescu le spunea democrat-liberalilor: "Dacă partidul il vrea pe Emil Boc, să meargă cu el. PDL trebuie să-si găsească singur drumul, s[ genereze solutia. Ca să luăm presiunea de pe partid se impun noi solutii, avem nevoie de un premier independent politic. Există riscul sa pierdeti guvernarea si alegerile din 2012, dacă nu venim cu solutii noi".
Simuland nevinovătia, un rol care il prinde foarte bine pe politicianul Emil Boc, el a declarat si atunci ca si acum că nu s-a discutat direct inlocuirea sa. Primul-ministru se dovedeste mai viclean decat am fi inclinati să-l credem, si, după cum se pare, tinea si tine si acum cu dintii de functia sa din fruntea guvernului.
După 52 de zile, seful statului a devenit mai transant cerand imperios inlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat independent. Băiatul de la tară, cel care manuieste coasa cu dexteritatea gospodarului, nu vrea, nu cedează. Astfel, el se inscrie in lina predecesorilor săi Radu Vasile si Călin Popescu Tăriceanu. Poate să strige Traian Băsescu, poate să dea cu pumnul in masă, să trantească călimara de pereti, să spargă geamurile cu un scaun ca orice alt marinar furios, primul ministru nu isi face bagajele, nu cheamă un taxiu pentru a fi transportat de la resedinta guvernamentală.

 

 

52 de zile II

După cum i s-a conturat imaginea in mintea noastră si a tuturor celorlalti, aceea de băiat bun, de băiat săritor gata să cumpere tigări dacă este trimis, gata să spele si podelele dacă femeia de serviciu este in concediu de boală, eram incredintati că nimic nu e mai usor, mai simplu decat să-i spui premierului, Emile, gata, e de-a ajuns, ai făcut ce ai putut, nu mai merge, intoarce-te la Răchitele, la Cluj, am crezut că cele cateva cuvinte ar fi suficiente ca el să iasă din cadru salutand respectuos. Nu. E asemenea celorlalti. Radu Vasile s-a baricadat cu apropiatii săi in sediul guvernului desi era deja numit un alt prim-ministru. Călin Popescu Tăriceanu a iesit in public anuntand că refuză să demisoneze si a declansat un război total cu seful statului.
Iată, in acelasi stil, doar cu putin mai domol, mai putin intempestiv, procedează si Emil Boc. Ca om ce nu poate lua singur o decizie, după cum il califică intr-un interviu Cezar Preda, nu credem că de astă dată el ia o decizie de capul lui. Credem că in PDL există un curent favorabil, care nu isi doreste plecarea lui Emil Boc si care nu vrea in niciun chip un premier din afara grupării democrat-liberale. Nu recurgem la amănunte, cei ce il incurajează au mai mult de pierdut decat de castigat prin disparitia lui Emil Boc din guvern. Au, de asemenea, totul de pierdut prin instalarea in fruntea cabinetului a unui tehnocrat din exteriorul partidului. Ei sunt acum "falanga macedoneană", pe scuturile căreia stă Emil Boc.
Traian Băsescu a pierdut controlul partidului. Desi argumentele sale sunt pertinente, a nu se uita că Traian Băsescu poate fi acuzat de foarte multe defecte, dar in niciun caz de acela că nu ar fi un abil politician. Viata politică din Romania, presedintele Băsescu o are in degetul mic. Ar găsi cele mai potrivite solutii politice si dacă ar fi internat de urgentă in gips.
Ciudat, avertismente sale privitoare la esecul PDL in alegerile din anul viitor, nu mai ingrijorează pe nimeni. Gruparea democrat-liberală poate fi imaginată ca o coloană muribundă ce si-a pierdut luciditatea, căreia i se spune să schimbe călăuza, să schimbe si traseul, să ocolească prăpastia dar coloana nu, păseste, si cu fiecare pas se apropie de hăul nenorocirii.

 

 

Am auzit

asa de multe angajari a raspunderii guvernamentale in ultimul timp incat stau si ma intreb daca mai avem parlament? Plus ordonante, ordonante de urgenta...Ma intreb, uneori, suntem stat sau suntem mosie? Valabil si pentru cei care au fost si pentru cei care au sa vina.

 

 

@ DUTTY

De cateva zile DICTACHIORUL nu mai apare pe la tv ;;)

A bagat la inaintare SLUGILE, aici pe site si-au pus toti in avatar cate p figurina de mss.

El de ce nu iasa acum sa isi asume raspunderea pentru toate NENOROCIRILE ce se intampla datorita acestui GUVERN GENOCID care l-a bagat la conduce...

 

 

DA, le-au aprobat ....la ce sa ne mai asteptm de la acest GUVERN GENOCID ???

In EPOCA SECURISTA INTERLOPA -SCLAVA era de asteptat un GUVERN TRADATOR de NEAM
" GUVERNUL BOC - ARE TALENT "
Nici un GUVERN post-decembrist nu a mai avut un asa TALENT la :

DICTATURA = cu acte normative
SCLAVIE = cu acte normative
TRADARE de TARA = cu acte normative
ATROCITATII = cu acte normative
GENOCIDUL = cu acte normative -"inchiderea spitalelor " in special.

Nu se mai autosesizeaza PARCHETUL ???

 

 

PUSCA si CUREAUA LATA

La GUVERN ATI FOST ODATA
PUSCARIA va ATEAPTA

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor