Guvernul a fost votat, criza de-abia incepe (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 17:47
2679 citiri
Guvernul a fost votat, criza de-abia incepe (Opinii)

Nimeni nu poate spune ca avem o viata politica plicticoasa. Degeaba, da, dar nu plicticoasa.

Iata-ne din nou intr-o situatie in premiera absoluta. Avem un nou guvern votat de Parlament cu o majoritate confortabila, consistent peste limita minima de voturi, dar care nu poate depune juramantul din cauza sau datorita, dupa cum doriti, unei contestari la CCR.

O contestatie anuntata chiar inainte de vot de Traian Basescu si depusa rapid de PDL, intr-o coordonare care aminteste de vremurile de demult.

Ceea ce contesta presedintele si PDL este faptul ca noul guvern nu si-a schimbat programul de guvernare in mod explicit, desi acordul incheiat cu UDMR ar aduce 9 modificari de facto ale acestui program. Iar schimbarea programului presupune o procedura distincta de cea desfasurata marti in Parlament, presupunand fie o asumare de raspundere, fie o declaratie de politica generala, fie un proiect de lege.

E greu de spus daca din punct de vedere constitutional, contestatia PDL are temei. UDMR si-a asumat explicit programul de guvernare al USL, iar USL, desi defuncta din punct de vedere politic, este cat se poate de vie din punct de vedere juridic. Si va ramane asa pana cand unul dintre partidele componente o va contesta la tribunal si acesta va certifica desfiintarea.

Faptul ca PNL este acum in Opozitie nu are relevanta asupra existentei juridice a USL.

Dar caile CCR sunt complicate, nu poti sa stii niciodata sigur ce va urma. Pana cand vom avea acest verdict constitutional, avem deja semnificatii politice destul de evidente ale momentului.

Prima intrebare este de ce Victor Ponta prefera o amanare a intrarii in paine a noului guvern, pana dupa verdictul CCR, in loc sa isi asume raspunderea, cat timp are, in mod evident, majoritatea necesara pentru a respinge fara emotii o eventuala motiune de cenzura. De ce? Exact din motivele pentru care Traian Basescu si PDL i-o solicita atat de hotarat.

Pe de-o parte, cred ca Victor Ponta incearca sa mentina cat mai mult carcasa USL, din mai multe motive. Dincolo de folosul electoral, poate fi important pentru Victor Ponta sa pastreze cadrul in care sa poata capta liberalii pe care mizeaza ca ii va extrage din PNL atunci cand vor incepe marile schimbari din posturi. USL este aici, va astept si am ce sa va dau, pare a le transmite Victor Ponta liberalilor.

Si un semnal puternic cu valoare de exemplu si simbolica ar putea fi asezarea lui Calin Popescu Tariceanu pe scaunul de pe care de-abia s-a ridicat Crin Antonescu, cel de presedinte al Senatului.

Pe de alta parte, Victor Ponta nu are niciun motiv sa fie prea nerabdator sa isi asume intelegerile cu UDMR, foarte greu de digerat pentru electoratul nationalist.

Coordonarea dintre Traian Basescu si PDL spuneam ca este evidenta. Presedintele stia de la pranz ca 50 de parlamentari ar putea semna contestatia. Sa zicem ca stia despre intentiile PMP, dar oamenii Elenei Udrea sunt doar un rest la lista democrat liberalilor. Fara PDL, acest demers nu exista.

Am putea vedea si aici o semnificatie importanta pentru perioada urmatoare. Cert este ca din acest moment lui Traian Basescu, cel putin, ii va fi greu sa acuze lipsa de opozitie PDL si sa ii acuze pe democrat liberali de intelegeri ascunse cu PSD.

Exista o semnificatie importanta si in ceea ce priveste PNL. Chiar paradoxala as zice. Liberalii nu s-au asociat demersului, desi in mod normal ar fi trebuit sa fie primii care sa conteste cu inversunare folosirea de catre Victor Ponta a USL fara componenta liberala. Ar fi trebuit sa fie primii care sa atace la CCR vampirizarea defunctei uniuni si a programului ei. Dupa cum nu vad de ce nu s-au dus imediat dupa iesirea de la guvernare sa denunte USL la tribunal.

Liberalii invoca necesitatea stabilitatii politice si faptul ca tara trebuie sa fie guvernata. Frumoasa generozitate, nu zic nu. Dar ea se bate cap in cap cu solicitarea lui Crin Antonescu, rostita inclusiv de la tribuna Parlamentului, ca Victor Ponta sa demisioneze. Pai, daca demisiona premierul, cum ramanea cu stabilitatea si guvernarea? Ca de-abia intram in maxima instabilitate cu consultari, cu desemnare, cu Traian Basescu si toate cele.

Vad ca nici la motiunea de cenzura nu se inghesuie PNL, desi PDL l-a invitat deja. Eu stiu ca atunci cand un premier nu demisioneaza, cei care ii cer demisia incearca sa-l demita. PNL nu face asta. Mai mult decat declaratii virulente, Crin Antonescu nu emite. Nu vrea la guvernare? Se agata si el de USL, in felul lui? Am auzit chiar acuzatia de blat.

Pana una alta, traim in paradox. Guvernul a fost votat, criza e abia la inceput.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Guvern Ponta 3, #program de guvernare USL, #PDL contestatie CCR , #guvern