Guvernul trece prin OUG Codul administrativ, dupa ce a fost declarat neconstitutional: Majoritatea este destul de fragila in Camera Deputatilor

Vineri, 22 Martie 2019, ora 16:21
9136 citiri
Guvernul trece prin OUG Codul administrativ, dupa ce a fost declarat neconstitutional: Majoritatea este destul de fragila in Camera Deputatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepremierul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a anuntat, vineri, la Craiova, ca in perioada urmatoare Codul administrativ va fi aprobat prin ordonanta de urgenta.

Suciu i-a intrebat pe primarii prezenti ce parere au despre cum a gandit PSD Codul administrativ si a precizat ca Guvernul va da ordonanta de urgenta pentru ca nu mai poate miza pe buna credinta a altor partide sau a sefului statului.

"Am stat un an si vreo doua luni in Parlament, am fost liderul de grup al deputatilor PSD si am tot fost batuti pe umar pe holurile Parlamentului de catre liberali si ni s-a spus cat de bun e Codul administrativ, cat de bine e ca avem grija de primari atunci cand vor iesi la pensie si ne-au indemnat sa ne adunam si sa-l votam, ca si ei vor vota.

Si surpriza: la votul final - pauza. Si nu a fost finalul ca a fost pauza la vot din partea colegilor nostri de la PNL (ceilalti nu prea voteaza, ca nu au reprezentanti in administratia locala), dar au mers si mai departe si l-au atacat la CCR.

A venit motivarea de la CCR si eu va spun aici direct ca nu mai repetam greselile din trecut sa stam si sa mizam pe buna credinta a altor partide sau a presedintelui si va spun ca va rezolva Guvernul aceasta problema si vom da OUG pe Codul administrativ. Ca sa ne intelegem", a spus Daniel Suciu.

Vicepremierul Daniel Suciu a mai afirmat ca respectul pentru primarii care s-au pus in slujba comunitatii trebuie sa transpuna in beneficiu la pensie.

"Domnilor primari, ceea ce ne-am angajat noi, cei de la PSD, si de la aceasta masa ca facem pentru dvs ramane batut in cuie. Vad suficient de multi oameni cu parul alb, oameni care s-au pus in slujba comunitatii si-au fost de la moasa comunala, pentru ca absolut tot ce se intampla intr-o comunitate, dvs sunteti de vina sau responsabili, dar cand e vorba de respect, toti se fac ca ploua.

Ceea ce a vorbit cu dvs si presedintele si Olguta Vasilescu vizavi de respectul care trebuie sa se transpuna in beneficiu la pensie sa stiti ca ramane in picioare si v-o spune ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Acest cod administrativ va trece prin OUG sau prin asumare, daca este cazul la nivel guvernamental, dar vom da acest lucru noi, de la Guvern", a mai afirmat ministrul Dezvoltarii Regionale.

"Blocaj infernal" in Camera Deputatilor, unde majoritatea este destul de fragila

La randul sau, deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a subliniat ca s-a ajuns in situatia in care Guvernul vrea sa treaca Codul administrativ prin OUG, pentru ca este un "blocaj infernal" in Camera Deputatilor, unde majoritatea este destul de fragila.

"La legea salarizarii au fost doar 7 membru ai Opozitiei, care au votat aceasta lege, despre care stiti cat e de importanta pentru administratia publica locala. Pe aceea, am putut sa o trecem mai repede, dar cand am ajuns la legea pensiilor, a fost atacata la Curtea Constitutionala, la Codul administrativ, la fel.

Stiti cat este de important este Codul administrativ si din acest motiv l-am si rugat pe domnul ministru sa intrebe in sala primarii daca vor Codul administrativ, inclusiv pe cei de la celelalte partide, pentru ca este un blocaj urias din partea Opozitiei sa avem acest cod administrativ si eu zic ca nu este in regula, pentru ca trebuie sa aveti simplificate toate procedurile.

Trebuie sa avem grija si de primarii din toata tara, iar pana acum nu am reusit acest lucru, dar sper ca domnul ministru prezent aici va da drumul la acest cod cat mai curand prin OUG", a spus Vasilescu.

Legea privind Codul administrativ a fost declarata neconstitutionala in ansamblul sau, de catre Curtea Constitutionala, in noiembrie 2018, pe motiv ca a fost adoptata fara avizul Consiliului Economic si Social, fiind incalcat si principiul bicameralismului.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, pe 31 iulie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind Codul administrativ, criticand ca aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative si dispozitii necorelate atat intre ele, cat si cu alte acte normative.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Guvern OUG Codul Administrativ, #Codul Administrativ neconstitutional , #guvern