Guvernul Boc oficializeaza masurile de austeritate din acordul cu FMI

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 09:39
5148 citiri
Guvernul Boc oficializeaza masurile de austeritate din acordul cu FMI
Foto: gov.ro

Guvernul adopta in sedinta de miercuri scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, urmand ca in scurt timp sa puna la punct si pachetul de legi prin care masurile de austeritate vor intra efectiv in vigoare.

Sedinta de Guvern va incepe la ora 15:30 si ea va fi precedata de o intalnire a liderilor Coalitiei de guvernamant care va avea loc la ora 10:00 la Palatul Victoria.

Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla cu cat vor fi reduse pensiile, salariile, indemnizatia pentru cresterea copilului dar si alte ajutoare.

La finalul unor saptamani tensionate, in care Guvernul a purtat negocieri dure cu sindicatele si patronatele si a fost nevoit sa indure ample proteste de strada, Cabinetul Boc va adopta fara modificari de substanta, dupa spusele presedintelui Traian Basescu de marti seara, Scrisoarea suplimentara de intentie si Memorandumul tehnic de intelegere aferente Angajamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, precum si Memorandumul Suplimentar de intelegere dintre Uniunea Europeana si Romania.

Consultarile de la Palatul Parlamentului, minut cu minut

Zeci de mii de oameni au protestat la Guvern: "Nu scapa unul!" (Video)

Sedinta CES a fost anulata - sindicatele s-au retras de la discutii

Basescu: Solutia FMI mentinea cancerul din bugetul de stat

Conform acestora, Executivul a convenit cu reprezentantii Fondului Monetar International o tinta de deficit bugetar pe anul 2010 de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) si o crestere economica in jur de zero.Aceste tinte vor fi indeplinite printr-un pachet legislativ pe care Guvernul a decis sa isi asume raspunderea, pentru a scurta timpul de intrare in vigoare, in conditiile in care Romania asteapta ca boardul FMI sa aprobe o noua transa de imprumut pe 27 iunie.

Printre masurile de austeritate asumate de Guvern se numara reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, dar si diverse taieri din ajutoarele sociale, inclusiv din indemnizatia pentru mame sau din ajutorul de somaj.

Vezi pensiile, salariile si ajutoarele sociale ce vor fi reduse sau anulate

In ciuda faptului ca de pe 6 mai, data la care presedintele Traian Basescu a anuntat oficial aceste masuri dure, au trecut 20 de zile, nimeni nu stie cu exactitate de unde si cat va taia pana la urma Executivul. Membrii Cabinetului Boc au refuzat cu obstinatie sa comunice opiniei publice variantele de lucru, lasand astfel loc liber speculatiilor de presa dar si declaratiilor contradictorii facute de diversi lideri politici sau de reprezentanti ai sindicatelor.

Singurul "partener" al guvernului si presedintelui Romaniei a fost Banca Nationala, ai carei reprezentanti au incercat, in repetate randuri, sa convinga opinia publica ca varianta aleasa de cei de la putere este optima pentru Romania.

Director BNR: Am ajuns cam pe marginea prapastiei

Croitoru: As accepta sa fiu nominalizat premier doar in conditii exceptionale

Adrian Vasilescu: Sunt 0% sanse ca Mugur Isarescu sa fie premier

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte a fost cel legat de taierea pensiilor mici, sub 1.000 de lei, care a provocat atat nemultumirea si protestele celor direct afectati cat si un val de demagogie si populism in randul tuturor partidelor politice, atat din opozitie cate si de la putere, in conditiile in care este bine cunoscut ca in Romania, pensiile sunt calculate pe baza punctului de pensie, ceea ce face imposibila reducerea diferentiata a pensiilor, atat de clamata de unii politicieni.

UDMR insista sa fie micsorate doar pensiile mari

UNPR se leapada de Guvern daca pensiile ajung sub 350 de lei

Solutii pentru rezolvarea acestei probleme exista insa, una dintre ele fiind introducerea unui ajutor suplimentar pentru pensionarii care vor cobora sub pragul de 1.000 de lei, si probabil ca ele vor fi adoptate de Guvern in zilele urmatoare.

Premierul Emil Boc a anuntat ca, in vederea respectarii termenelor convenite cu FMI, Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pe intregul pachet legislativ care va pune in aplicare toate masurile de austeritate stabilite.

Guvernul isi asuma raspunderea, cel mai probabil pe 31 mai

In aceste conditii, PSD a anuntat deja ca va depune motiune de cenzura, iar PNL a decis sa o sustina fara rezerve, in ciuda diferentelor substantiale intre viziunile celor doua partide legate atat de iesirea din criza cat si de solutiile privind relansarea economica a Romaniei.

PSD a decis sa includa in motiunea de cenzura revendicarile sindicatelor (Video)

Varujan Vosganian: PNL vrea alegeri anticipate si suspendarea presedintelui

In plus, nemultumiti de refuzul Guvernului de a ceda presiunilor si de a indulci masurile dure de austeritate anuntate, sindicatele au decis ca pe 31 mai sa intre in greva generala.

Sindicalistii anunta miercuri calendarul protestelor

Astfel, pentru Cabinetul Emil Boc incep alte saptamani de foc.

Daca va scapa cu bine de motiunea de cenzura si de greva generala, un ultim hop peste care Executivul ar trebui sa treaca pentru ca Romania sa primeasca o noua transa din imprumutul FMI, absolut necesara pentru pastrarea echilibrului bugetar, ar fi verdictul Curtii Constitutionale asupra pachetului legislativ, care ar trebui sa fie apreciat de magistratii CCR ca inatacabil din punct de vedere constitutional.

Conditia a fost pusa de FMI, CE si BM, stiut fiind ca Guvernul roman PD-L-PSD s-a angajat si la inceputul lui 2009 ca va implementa anumite masuri de reforma, dar acest lucru a fost imposibil in buna masura si din cauza neconstitutionalitatii unora dintre legile adoptate in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scrisoare intentie FMI, #Guvern adopta scrisoare, #masuri Guverb FMI, #masuri criza Romania , #guvern