Guvernul Orban, jocul cu precedentul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 07:19
15397 citiri
Guvernul Orban, jocul cu precedentul

Ludovic Orban are dreptate cand spune ca Romania are nevoie de un buget in vigoare la 1 ianuarie. Cred ca Guvernul a avut nevoie de mai bine de o luna ca sa-l intocmeasca, avand in vedere haosul lasat de PSD. Si sunt convinsa ca PSD a pregatit cele mai fanteziste amendamente cu care sa puna bete in roate.

Asadar, inteleg motivele pentru care PNL a decis angajarea raspunderii Guvernului pe legea bugetului. Inteleg, tactic, si alegerea datei de 23 decembrie. Si, cu toate acestea, consider ca precedentul astfel creat ar fi infinit mai rau decat orice amendament si orice amanare, chiar daca pe termen scurt nu pare.

Legea bugetului este probabil cea mai importanta lege pe care o initiaza un guvern, nu degeaba se considera ca respingerea bugetului in Parlament are valoarea simbolica a unei motiuni de cenzura si ar impune, intr-o politica normala, demisia Cabinetului.

Pentru ca bugetul inseamna mai mult decat imparteala contabila a unor bani care nici macar nu exista fizic in momentul respectiv. Daca ar fi asa, Guvernul ar fi facut de contabili.

Dar el este intocmit sub coordonarea unui ministru politic si atrage raspunderea politica a Guvernului (nu se confunda cu procedura angajarii). Si este eminamente politic, pentru ca el reflecta in cel mai inalt grad viziunea unei guvernari asupra dezvoltarii tarii.

E discutabil daca angajarea raspunderii pentru legea bugetului este constitutionala, avand in vedere ca legea bugetului are un statut constitutional distinct, in art 138. Dar si sa se dovedeasca o procedura constitutionala, din punct de vedere democratic, mi se pare o uriasa eroare, care creeaza un extrem de periculos precedent.

Niciun guvern pana acum nu a facut asa ceva. Si au mai fost intarzieri peste 1 ianuarie, unele chiar mari. Cand Guvernul Boc a preluat guvernarea de la Executivul Tariceanu, schita de buget lasata de dl Vosganian s-a dovedit opera beletristica. Si Guvernul Boc a luat-o de la capat dupa investire. Asa se face ca am ajuns sa avem buget aproape pe post de Martisor. Si, totusi, nicio clipa nu s-a pus problema unei angajari de raspundere.

In 2011, PSD a formulat nu mai putin de 6.000 de amendamente la bugetul Guvernului Boc pentru 2012 si, totusi, nu s-a pus problema vreunei angajari.

Eu nu-mi aduc aminte ca vreodata bugetul sa fi fost adoptat altfel decat in miros de sarmale. Pentru ca niciun guvern nu a respectat prevederea legala ca bugetul sa fie gata pe 15 noiembrie. Si dezbaterile durau pana in miezul noptii.

Intotdeauna arma Opozitiei au fost amendamentele. Iar actuala Putere a profitat din plin de ea. PNL a depus la ultimul buget al Guvernului Dancila 600 de amendamente. Unul dintre ele, al liberalului Robert Sighiartau, prevedea dublarea alocatiilor pentru copii. Si a trecut din greseala, desi Guvernul a pretins indicarea surselor din finantare si s-a opus.

A fost necesara modificarea legii plafoanelor, dublarea s-a facut pe deficit, dar s-a facut.

Acesta este jocul democratic, indiferent daca ne place sau nu, indiferent daca cei buni sunt in opozitie sau la putere.

Sigur ca pe vremea PSD procedura era grav viciata, chiar caricaturala. Sigur ca dezbaterile durau nu saptamani, cum ar fi fost normal, ci cateva zile si numai neatentia facea ca vreun amendament, precum acela cu alocatiile, sa treaca.

Dar atat Opozitia, cat si presa protestau fata de situatia aceasta. Chiar valul de amendamente era forma de protest in sine.

Sigur ca nu e nicio pierdere ca nu vom avea amendamentele populiste ale PSD. De altfel, pesedistii pot sa si le treaca prin legi separate, daca vor, si va fi chiar mai greu sa respingi o lege populista decat sa respingi un amendament populist.

Dar nu despre asta este vorba. Este vorba despre un principiu si un precedent.

Principiul este ca regula trebuie sa o reprezinte procedura parlamentara, iar angajarea raspunderii sau OUG trebuie sa fie exceptii justificate de circumstante obiective certe. Adica atunci cand in mod obiectiv o situatie este insurmontabila fara una dintre aceste proceduri exceptionale. Iar calculul de oportunitate politica pe care si-l face un guvern nu reprezinta o asemenea circumstanta.

Ne aflam in situatia unui guvern minoritar, cum au mai fost, care are un buget intarziat, cum a mai fost, cu o opozitie grea, cum a mai fost. Acestea nu sunt circumstante exceptionale, ci dificultati politice si e treaba Guvernului sa-si gaseasca sustinerea, asa cum si-a gasit-o la investire.

Daca nu reuseste si ii explodeaza bugetul din cauza amendamentelor, inseamna ca nu are majoritate si demisioneaza. Ar fi un bun moment pentru inceperea procedurii anticipatelor cu care tot ameninta.

Apoi, a incepe procedura in 23 decembrie, ceea ce ar presupune ca motiunea sa fie depusa exact in zilele de Craciun si sa fie dezbatuta de Revelion, este o forma de sfidare greu de acceptat. Faptul ca guvernarea PSD a fost un lung sir de sfidari nu justifica sub nicio forma ca partidul-alternativa sa procedeze la fel, validand intr-un fel ceea ce a facut PSD.

Si, nu in ultimul rand, procedura aleasa de PNL ar crea un precedent periculos. Nu numai pentru alte partide. PSD, intr-adevar, nu are nevoie de precedente pentru a comite orice nemernicie ii trece prin cap. Ci pentru societate.

Daca accepti din diferite motive crcumstantiale aceasta angajare de Craciun, fara obiectii, doar pentru ca PSD e mai rau si PNL e al nostru, data viitoare cand "ai lor" vor face acelasi lucru, nu vei mai avea niciun drept sa ridici glasul. Pentru ca ai creat precedentul acceptarii incalcarii unor principii democratice cand ti-a convenit.

In politica romaneasca se tot razbuna precedentele. Oricat de greu si de frustrant ar fi sa respecti o opozitie care la putere fiind s-a comportat atat de abuziv si ticalos ca PSD, cred ca a continua lungul sir de incalcari ale principiilor nu face decat sa continue spirala.

Cea mai mare greseala pe care mi-o asum in cariera este faptul ca multa vreme am ignorat eu insami pericolul si toxicitatea precedentului si nu am inteles ca incalcarea principiilor, chiar motivata de cele mai bune intentii, se razbuna. O greseala pe care, odata constientizata, nu sunt dispusa sa o repet.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#guvern Orban angajare raspundere buget , #guvern