Guvernul Ponta da inapoi primariilor banii luati in mai

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:53
3857 citiri
Guvernul Ponta da inapoi primariilor banii luati in mai
Foto: gov.ro

Guvernul a decis, miercuri, sa ramburseze primariilor fonduri totale de 107,5 milioane lei, dupa ce, in luna mai, le-a retras banii alocati de Cabinetul Ungureanu pentru cheltuieli curente si cofinantarea unor proiecte europene.

Banii vor fi acordati din Fondul de rezerva al Guvernului.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, a amintit ca actualul Executiv a retras banii primariilor dupa ce a constatat ca multe dintre unitati nu aveau datorii si nici necesitati de cofinantare a proiectelor UE.

CCR: Guvernul poate retrage primariilor banii din fondul de rezerva, in urma unei analize

"Actualul Guvern a constatat ca executia bugetului general consolidat la 30 aprilie 2012 inregistra un deficit care reprezenta, dupa numai patru luni, aproape jumatate din deficitul bugetar aprobat pe intregul an. De asemenea, actualul Guvern a constatat ca unele unitati administrativ-teritoriale au primit sume din Fondul de rezerva fara sa existe temeiul unor arierate sau al unor proiecte de finantare externa", a spus Zaharescu.

Potrivit acestuia, datele transmise pana la 5 iulie de catre directiile finantelor publice judetene releva ca sunt preluate fonduri totale de 392,6 milioane lei din suma totala alocata de Guvernul Ungureanu. Din verificarile Ministerului Finantelor a rezultat in acelasi timp ca 47% dintre localitatile beneficiare nu au avut arierate sau proiecte UE de cofinantat.

Pana la data intrarii in vigoare a ordonantei prin care Guvernul Ponta a dispus restituirea fondurilor au fost, insa, cheltuite 224,3 milioane lei, din care 145,8 milioane lei au fost "utilizate contrar legii", afirma purtatorul de cuvant.

"Sumele disponibilizate au fost de 394,8 milioane lei, iar sumele care trebuie restituite la bugetul de stat in urma controalelor Curtii de Conturi sunt 167,7 milioane lei. Sumele care trebuie alocate din Fondul de rezerva, tot ca efect al controlului, sunt de 180,6 milioane lei, din care 107,5 milioane lei pentru unitatile la care s-au constatat utilizari ilegale de alocatii bugetare si diferenta de 73,1 milioane lei catre unitati la care controlul a constatat ilegalitati si pentru care regularizarea financiara se va realiza dupa recuperarea sumelor folosite cu nerespectarea legii. Per sold, mai este necesara alocarea a 12,9 milioane lei", a spus Zaharescu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca prin hotararea aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului vor fi alocate primariilor 107,5 milioane lei din Fondul de rezerva.

La inceputul lunii aprilie, prin hotarare, Guvernul Ungureanu a alocat primariilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, cei mai multi bani fiind acordati primariilor PDL.

In luna mai insa, noul Guvern Ponta a decis, prin ordonanta de urgenta, ca primarii sunt obligati sa returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocatiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu, premierul Victor Ponta argumentand atunci ca, din totalul celor 1.657 de primarii care au primit bani, un numar de 810 nu inregistreaza "niciun leu datorie" si nici nu necesita cofinantarea unor proiecte UE.

Ponta aprecia ca Guvernul va recupera mai mult de jumatate din totalul acestor fonduri si anunta ca banii vor fi varsati inapoi la Fondul de rezerva bugetara si utilizati pentru proiecte sociale.

PDL ii face plangere penala lui Ponta pentru abuz in functie, daca nu da inapoi banii primarilor

Curtea Constitutionala a decis insa, la sesizarea Avocatului Poporului, ca este neconstitutional textul din ordonanta de urgenta prin care Guvernul a retras banii primariilor. Premierul Ponta a aratat insa ca judecatorii Curtii Constitutionale nu permit recuperarea banilor decat in cazul acelor primarii care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente si de capital sau care trebuie sa finanteze proiecte UE.

In acest sens, Ministerul Finantelor, prin intermediul Curtii de Conturi, a verificat la fiecare primarie care a primit fonduri de la Guvernul Ungureanu daca alocarea acelor bani a fost justificata, pentru aceasta actiune avand la dispozitie 45 de zile de la decizia Curtii Constitutionale.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Guvern restituie bani primarii, #Victor Ponta bani primarii, #Mihai Razvan Ungureanu bani primarii, #Curtea Constitutionala bani primarii , #guvern