Guvernul reia platile catre revolutionari, dar taie din indemnizatii in plata

Joi, 05 Iulie 2012, ora 23:44
8301 citiri
Guvernul reia platile catre revolutionari, dar taie din indemnizatii in plata
Foto: Arhiva

Guvernul va relua plata indemnizatiilor catre revolutionari, sistata anul trecut de fosta administratie, dar va extinde perioada de esalonare pentru sumele mari, va diminua cu 10% cuantumul indemnizatiilor reparatorii aflate in plata si va sista platile pentru revolutionarii aflati in cercetarea DNA.

Motivand ca decizia fostului Guvern, adoptata la sfarsitul anului trecut, de a nu acorda in 2012 indemnizatiile revolutionarilor a creat dezechilibre in viata beneficiarilor, actualul Executiv va stabili ca aceste indemnizatii vor fi reluate in plata lunar si calculate pe baza unor coeficienti de multiplicare valabili exclusiv pentru acest an. In acelasi timp, Guvernul va diminua cu 10% indemnizatiile reparatorii ale urmasilor Eroilor-Martiri, Ranitilor si Retinutilor aflati la acest moment in plata.

Coeficientii de calcul al indemnizatiei variaza intre 1,00 pentru sotul supravieutuitor, 0,50 pentru parintii celui decedat, 2,00 pentru marii mutilati, 1,65 pentru gradul I de invaliditate, 1,40 pentru gradul II de invaliditate si 1,15 pentru gradul III de invaliditate, conform unui proiect de ordonanta de urgenta. Valoarea indemnizatiei lunare se ridica la 2.117 lei.

"Tinand cont ca sumele necesare platii indemnizatiilor nu au fost prevazute in bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, se impune asigurarea resursei financiare necesare, precum si diminuarea cu 10% a indemnizatiilor aflate in plata pentru anul 2012", explica Guvernul.

In acelasi timp insa, Guvernul va stabili ca indemnizatiile restante, aferente perioadei cuprinse intre luna urmatoare celei in care a fost depusa documentatia care a stat la baza preschimbarii certificatului de revolutionar si luna in care se solicita efectuarea platii, nu vor mai fi platite in intervalul 2012-2014, ci in perioada 2012-2016, in cuantumuri reduse corespunzator.

Astfel, in 2012 va fi platit doar 5% din valoarea sumei restante, in 2013 va fi achitat 20% din suma, in 2014 se va plati 25% din suma, in 2015 inca 25% din suma, iar in 2016 vor fi incheiate platile.

Legislatia actuala stabileste ca aceste indemnizatii restante ar trebui platite in intervalul 2012-2014, in cuantum de 33-34% anual.

Extinderea perioadei de esalonare si reducerea sumei platite anual este justificata de Guvern prin "efortul bugetar semnificativ" pe care il presupune pentru bugetul de stat plata indemnizatiilor restante si numarul foarte mare de cereri care ar trebui onorate financiar intr-o perioada scurta.

O alta decizie pregatita de Guvern este suspendarea la plata a indemnizatiilor de gratitudine pentru un numar de 3.720 persoane cu certificate eliberate ilegal in perioada 1999-2002, pana la finalizarea cercetarilor penale derulate de catre Directia Nationala Anticoruptie.

In aceste conditii, numarul beneficiarilor scade la 7.480 revolutionari, pentru care efortul bugetar aferent ultimului semestru din acest an este calculat la putin peste 95 milioane lei. Guvernul mizeaza insa si pe o economie de 86 milioane lei, rezultata din extinderea perioadei de esalonare pentru indemnizatii mari cu reducerea sumei de plata anuala si din diminuarea cu 10% a indemnizatiilor.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#guvern reia plati revolutionari, #Ponta taie indemnizatii revolutionari , #guvern