Inca o lovitura de stat? (Opinii)

Duminica, 26 Mai 2013, ora 12:30
6883 citiri
Inca o lovitura de stat? (Opinii)
Foto: Arhiva

Desi nici politologii, nici Justitia n-au cazut de acord daca asta-vara a fost sau n-a fost lovitura de stat, lovitura de palat sau puci militar, din timp in timp fostii combatanti prezidentiali, activisti si oameni din presa, continua sa foloseasca aceeasi munitie expirata, reamintindu-ne ca nu am scapat inca de spectrul unei astfel de amenintari.

Asa cum se intampla intotdeauna cand lucrurile nu raman clarificate nici stiintific, nici juridic, scenariile sunt realimentate cu aceiasi combustibili usor inflamabili: majoritatea parlamentara de peste 70% pregateste alte lovituri de stat, de aceea vrea sa scada cvorumul la referendum, de aceea vrea sa ii interzica actualului presedinte intrarea in combinatii politice post-mandat.

Se mizeaza in continuare pe lipsa de informare corecta a cetatenilor, iar amenintarea cu lovituri de stat trebuie sa stea deasupra capului nostru ca o alta sabie a lui Damocles pentru a se putea beneficia politic de pe urma ei.

Joaca de-a puciul

De ce n-a iesit nicio autoritate judiciara sa spuna cu claritate daca a fost sau n-a fost puci acum aproape un an? De ce n-au cazut de acord istoricii, analistii politici, sociologii asupra termenilor corecti ai bataliei politice din 2012?

Din aceeasi pricina din care, din 1989 si pana azi, n-au fost in stare sa definitiveze dosarele Revolutiei si ale mineriadelor ori sa cada de acord asupra desfasurarii evenimentelor: politizarea absurd-grotesca si partizanatul politic.

Or lucrurile sunt de o simplitate maxima: suspendarea presedintelui de catre Parlament nu poate fi interpretata ca puci fiindca e prevazuta in Constitutie. Nu a dus la schimbarea autoritatii in stat, nici a regimului.

Orice puci, de obicei, militar, presupune interventia fortelor armate, a serviciilor secrete (aflate intotdeauna in tabara pucistilor), arestarea sau alungarea fostilor diriguitori, ceea ce la noi nu s-a intamplat.

Manipulare cu beneficii electorale

Care sunt beneficiile si care beneficiarii? Beneficiile sunt usor de reperat: se poate tine in sah actuala Putere distragandu-i-se atentia de la necazurile guvernarii, pot fi mai usor demotivati si descurajati respectivii actanti politici, iar formatiunile lor isi mentin din ce in ce mai greu procentele in sondaje si bazinele electorale.

Cat despre beneficiari, ei sunt perdantii ultimelor alegeri, cei ce si-au vazut partidul scazand de la 35% la 15%, cei ce-si numara zilnic alesii dupa ce dezertarile se tin lant. Dar si cei ce si-au pus in plan sa mute polul de dreapta de la PNL la puzderia de formatiuni pe acelasi culoar ca Miscarea Populara, Romania Liberala, Noua Republica, Fundatia Crestin Democrata, FC, ADA...

Un alt beneficiar este presedintele Traian Basescu care spera astfel sa nu mai fie deranjat si destabilizat de batalii politice dificile si sa-si mai poata reactiva statutul de jucator, pasiunea vietii sale. Nici pastrarea prioritatii de alcatuire a agendei publice in mass-media nu-i va ridica cine stie ce mari dificultati.

Iluzii politice si iluzionisti

La fel de adevarat este ca deocamdata beneficiile sunt iluzorii, ca politica Executivului actual, prin conditiile impuse de pactul de coabitare, si-a reluat cursul si obiceiurile din locul in care ramasesera dupa guvernele Boc ori Mihai Razvan Ungureanu, diferite fiind doar rezultatele si personajele.

Dar apelul la vigilenta maxima si chiar chemarile la inrolarea in si sprijinirea serviciilor secrete in lupta(?) cu barbaria Puterii USL depasesc limitele bunului simt si ale normalitatii oricarei confruntari politice civilizate.

Sa-si fi propus cineva o noua lovitura de stat la 23 ani de la aceea din 1989 care a maturat regimul comunist? "Pucistii" USL, Executivul, Puterea cu o majoritate parlamentara mai mare de 70% si cele peste 7,4 milioane de romani care s-au despartit de Traian Basescu anul trecut la referendum? Cu Antenele lui Voiculescu in frunte? Sa fim seriosi.

In fapt, continuam aceeasi politica a invrajbirilor si a amenintarilor in scop electoral cand se stie foarte bine ca Armata, Politia, Jandarmeria, Serviciile Secrete fac parte din si raspund in fata CSAT al carei presedinte este actualul locatar de la Cotroceni. Nu cumva este vorba de manipulare pe fata, cu legea in mana, in dispret fata de dreptul cetatenesc la adevar si buna guvernare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lovitura de stat puci manipulare, #Parlament Guvern siguranta Romania , #guvern