Incurajarea nemuncii, necinstei si a pomenilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Mai 2010, ora 12:51
8235 citiri
Incurajarea nemuncii, necinstei si a pomenilor

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a iesit cel mai bine din socul masurilor de austeritate, folosind din plin pozitia privilegiata de aducator al majoritatii. Astfel, singurul partid de stanga din actuala coalitie a reusit sa impuna o puternica tusa stangista in proiectul de lege pe care guvernul isi va asuma raspunderea.

Marian Sarbu, presedintele UNPR, a reusit sa salveze de la taiere venitul minim pe economie, salariul minim pe economie si pensia minima, lucru care a iesit, cu maiestrie, in evidenta drintr-o inregistrare clandestina de la intalnirea acestui partid cu Traian Basescu, inregistrare in care presedintele UNPR tragea tare in favoarea acestor venituri minime.

Mai mult, Marian Sarbu a avut grija sa anunte cu propria voce, dupa sedinta decisiva a coalitiei, ca indemnizatia pentru mame nu va fi taiata cu 25%, dupa cum se vehiculase intial, ci cu numai 15%, lasand sa se intelega ca indulcirea amputarii i se datoreaza.

In conditiile date, UNPR nu putea obtine mai mult, ca partid de stanga, prins intr-o guvernare obligata la austeritate extrema, guvernare la care insa nu vrea sa renunte cu niciun chip si in care, dimpotriva, intentioneaza sa-si mareasca ponderea cat de curand.

Din punctual de vedere al PD-L, aceste concesii sunt grave, cu atat mai mult cu cat vin dupa declaratii exact pe dos ale unor lideri importanti ai partidului. N-au trecut decat cateva zile de cand Adriean Videanu si Gabriel Berca atacasera frontal venitul minim, catalogat, pe buna dreptate, drept o risipa care ajunge mai mult la smecheri si lenesi, decat la oamenii cu adevarat in nevoie si incapabili sa iasa din starea precara.

Ni se dadea chiar exemplul unui sat cu 3.000 de locuitori, din care vreo 2.000 incaseaza acesti bani si fie stau prin carciumi, fie muncesc prin strainatate sau chiar in tara, dar la negru. Incaseaza acest venit multe personae in ale caror curti vedem masini cu mult mai scumpe decat isi poate permite vreodata un angajat obisnuit, ce munceste in fiecare zi din greu.

Emil Boc promite ca nu vor mai primi acesti bani decat cei care ii merita cu adevarat. La cate promsiuni a facut Emil Boc, cine sa-l mai creada? In plus, la nivelul coruptiei din Romania, nivel care este foarte probabil sa crasca in urma scaderii salariilor, ne putem imagina cat de mari vor fi ochiurile sitei chiar daca guvernul va incerca sa se tina de cuvant.

Cu pensia minima, lucrurile nu stau prea diferit. Gyorgy Frunda recunoastea ca ea este, de fapt, o forma de ajutor social. Ea este destinata celor care au contribuit foarte putin, sub 10 ani, la sistemul de pensii. De ce sa aiba ei gratis o suma garantata comparabila, in urma masurilor de austeritate, cu a unui om care a muncit si a contribuit cu mult mai mult la sistemul de pensii. Daca voia sa fie atent la categoriile defavorizate, ceea ce era normal, guvernul trebuia sa stabileasca un plafon minim al taierilor, de exemplu 1.000 de lei, care sa includa si pensionari care isi primesc pe drept banii.

La fel si cu indemnizatiile pentru mame. Femeile cu venituri mari, care au contribuit pe masura, sunt lovite in plin de reducerile care, in total, pot insuma si 50% din ce le-ar datora statul (in pofida promisiunilor, plafonul maxim nu ramane 4.000 de lei, ci, prin aplicare reducerii de 15%, devine 3.400 de lei). In schimb, o femeie care in virtutea contributiei ar merita sub 600 de lei pe luna, primea pomana de la buget si pana acum, iar acum nu este atinsa de austeritate. Cele care au muncit la negru, au tinut banii la ciorap si au contribuit minim, au toate motivele sa se felicite, caci ele ies cu mult mai bine decat cele care au fost cinstite.

Cum incurajeaza guvernul veniturile la vedere cand loveste in drepturile de autor, specifice mediului privat, cand impoziteaza dobanzile si taie inclusiv din contributia la pilonul II de pensii? Efectul va fi contrar celui scontat: banii la vedere se vor imputina, oamenii vor prefera sa econimiseasca pe cont propriu, iar incasarile la buget se vor diminua in loc sa creasca.

De fapt, prin toate aceste masuri guvernul incurajeaza nemunca sau munca la negru si pomana, adica exact ceea ce guvernul promitea sa taie. Insa guvernul Boc nu a avut niciodata nici cuvant si nici principii. Sprijinul sau politic depinde de UNPR, asa ca UNPR primeste pomana cu care sa multumeasca electoratul pe care-l vizeaza in perpectiva. La asta se reduce toata logica actiunii guvernamentale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#masuri austeritate Guvern Boc, #reduceri salarii reduceri pensii, #munca negru guvern , #guvern