Jumatati de masura sub sabia lui Damocles

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 12:42
7592 citiri
Jumatati de masura sub sabia lui Damocles

Sub presiunea uriasa a parlamentarilor PD-L, disperati de prabusirea electorala, si cu sabia lui Damocles deasupra capului, Emil Boc a anuntat prima masura, teoretica, de relansare economica si primele masuri, teoretice, de austeritate la nivelul autoritatilor.

Autoritatile locale vor fi imprumutate cu 360 de milioane de euro ca sa plateasca datoriile catre firmele care, la randul lor, au datorii la stat. Firmele care nu au datorii stat nu vor beneficia?, e prima intrebare care se ridica singura. Apoi, sa nu uitam ca cele mai multe dintre aceste firme, in relatii cu autoritatile locale, apartin clientelei politice. De ce oare aceste contracte n-ar fi verificate inainte de platile pe care le intentioneaza acum guvernul, pentru ca, se stie, marele jaf bugetar se produce la nivel local, sub paravanul autonomiei. Si ar mai fi interesant de unde au aparut, brusc, aceste 360 de milioane de euro.

Dar dincolo de toate acestea, masura deblocheaza partial mediul privat, macar pentru ca firmele, clientelare sau nu, vor plalti, la randul lor, nu numai datoriile catre stat, ci si catre furnizori si angajati. Ar fi bine ca ea sa fi extinsa si la rambursarile restante de TVA, unde criteriul clientelar nu exista. Dar in acest moment nu exista nicio garantie ca masura nu va ramane doar pe hartie, pentru ca Emil Boc vorbeste fara folos despre arierate de un an si jumatate. Este apoi cu mult prea putin pentru relansarea economiei. Daca asta e tot ce are in cap guvernul, ma indoiesc ca vom vedea prea curand zorii cresterii economice.

E bine ca vor fi reduse cu 20% cheltuielile cu bunuri si achizitii si vor fi taiate cotele de combustibil/masina alocate institutiilor statului. De fapt, cu asa ceva ar fi trebuit sa inceapa orice plan de austertiate. Desi nu prea inteleg de ce a fost ales tocmai acest procent de 20%. Pe ce criterii, care e fundamentarea, care e economia preconizata? Ne lovim din nou de aerul acesta de improvizatie, daca nu chiar de smecherie.

Dar, din nou, macar de-am vedea aceste masuri puse in practica. La fel si cu taierea veniturilor secretarilor de stat care, teoretic, ar fi trebuit plafonate, asemeni indemnizatiilor pentru CA-uri, inca de la inceputul anului trecut. Si iata ca nu au fost. De ce l-am crede acum pe Emil Boc?

Dar sa plecam de la premisa ca aceste masuri minimale vor fi puse in practica de aceasta data, ca un inceput tarziu si salutar de salvare a economiei si de inchidere a robinetelor bugetului. Mai exista insa o componenta esentiala despre care Emil Boc nu a vorbit decat intrebat si cu mare zgarcenie: restructurarea aparatului bugetar, desi acolo e, poate, buba cea mai mare.

Sebastian Vladescu spune ca ar fi nevoie de 100 de mii de disponibilizari pentru ca salariile sa revina la nivelul anterior amputarii. Emil Boc spune ca in acest moment se fac analize. De ce abia acum, pentru Dumnezeu, cand domnia sa vorbea despre statul obez inca de la inceputul lui 2009? Ne spune ca au fost deja desfiintate 36 de mii de posturi. Adica au fost desfiintate fara analize?

Apar din nou intrebari fara raspuns: pe ce criterii se fac analizele, pe ce criterii se vor face disponibilizarile? Care este termenul de finalizare a acestor analize? Lipsa aceasta totala de transparenta sugereaza cel putin o lipsa de viziune si este descurajanta.

De fapt, guvernul ar trebui sa afle destul de repede de unde trebuie sa taie. Cam jumatate din personalul bugetar este unul de sustinere, adica secretare, consilieri, soferi, pe langa cate un sefulet si el cam inutil, adesea. De acolo trebuie taiat masiv. Nu e nimic de taiat de la medici, politisti si nici macar de la profesori pana cand nu vor fi reformate porgramele. Ba dimpotriva, in aceste zone ar putea fi necesare suplimentari. Cu alte cuvinte nu de amputari procustiene este nevoie, ci de o cu totul alta filosofie de organizare a statului, care presupune taieri si suplimentari pe criterii fixe, in primul rand eficienta si standardele de cost, astfel incat aparatul de stat sa ajunga la dimensiuni si compozitie optime .

Dar toate acestea presupun ca guvernul sa faca ceea ce nu a facut niciun guvern pana acum: sa taie adanc in propria clientela politica. Ea se intinde precum o caracatita de la oameni care au trudit in campanie pe langa diverse organizatii locale si au fost recompensati cu cate un post cald in sectorul bugetar, la firmele care au sponsorizat campania si au primit in schimb contracte avantajoase cu statul, la prietenii personali ai liderilor importanti care au capatat, pentru ei si copiii lor, posturi si contracte cu adevarat grase.

Daca asta nu se va intampla, daca nu vor deveni suverane criteriile certe si standardele bine calculate, micile economii de la benzina sau din cateva indemnizatii de CA, nu vor mai avea nici macar valoare simbolica, de semnal.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#masuri austeritate Boc, #masuri guvern Boc , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamna Ioana Ene . Inainte sa o porniti voiniceste pe drumul de pierzanie batatorit de Antene si iRealitatea , spuneti-ne si noua ce a facut Germania cu miliardele cheltuite , SUA dar si celelalte tari .