Opinii: Metamorfozele politicienilor romani

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 14:16
3761 citiri
Opinii: Metamorfozele politicienilor romani

Pe vremea cand Adrian Nastase conducea Guvernul Romaniei si se lupta cu exigentele aderarii la UE nu pierdea nicio ocazie sa-si manifeste frustrarea fata de cei care umblau "cu coruptia in gura".

Iar cu coruptia romaneasca in gura umblau si SUA, si Germania, si Franta, si Comisia Europeana. Pe atunci, Opozitia, adica PD si PNL, sorbea criticile venite din capitalele europene si de peste Ocean, facand din ele ghiulele numai bune de aruncat in capul PSD. Pe buna dreptate. De altfel, cam toate reformele facute de Guvernul Nastase, cate au fost ele, au fost urmare a presiunilor occidentale constante si a mecanismelor de monitorizare.

Ei bine, Opozitia de atunci a ajuns la putere. Si o metamorfoza ciudata a facut ca unitatea de masura sa se schimbe. Acelasi critici, din partea acelorasi institutii si tari au devenit extrem de enervante. Asa se face ca, prin 2007, fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a lansat un atac de maxima gravitate si impertinenta impotriva fostului ambasador al SUA, Nicholas Taubman, pe care l-a acuzat de coruptie. Excelenta Sa criticase modificarile aduse Codului Penal si de Procedura Penala, care slabeau capacitatea procurorilor de a actiona in cazul unor infractiuni grave.

Traian Basescu nu mai este liderul Opozitiei, ci presedintele Romaniei, pozitie din care criticile din UE devin inacceptabile. "Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui. Un precedent de incalcare a tratatului de aderare al unui stat poate duce la alte abuzuri in continuare. Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei. Trebuie sa avem aceleasi conditii de acces pe care le-au avut toate statele.", a declarat nervos Traian Basescu dupa ce Franta si Germnaia au anuntat ca se opun intrarii Romaniei in Spatiul Schengen anul viitor, din cauza coruptiei si a criminalitatii.

Cu numai o zi inainte, acelasi presedinte declara, la fel de iritat, ca "Romania s-a saturat de monitorizari". Asta dupa ce cu numai cateva zile inainte recunostea ca ne putem astepta la un raport prost pe Justitie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Teribil ce seamna toate aceste trei reactii nervoase intre ele. Cam cum seamana intre ei, in esenta, si politicienii de la Bucuresti. Cand sunt in Opozitie toti se agata de criticile aduse Puterii si le saluta ca pe dovezi ca o schimbare este absolut necesara. Iar cand ajung la Putere, toti se enerveaza ingrozitor in fata acelorasi critici care le amintesc enervant ca nu si-au tinut promisiunile si ca se scalda in aceleasi ape tulburi ca tabara adversa.

Sunt foarte putini cei care au puterea sa ramana fermi pe acelasi pozitii. Si printre ei se numara Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, care dupa ce a declansat reforma nici acum terminata a Justitiei, si-a asumat oprobiul propriului partid spunand ca Romania nu merita nici acum sa scape de monitorizare si ca aceasta este in interesul nostru, pana la urma. Adica exact ceea ce d-na Macovei sustinea si pe vremea cand era opozanta a puterii si se afla in fruntea unui ONG. O astfel de atitudine se numeste principiala si apartine oamenilor cu principii. E drept, Monica Macovei nu este, de fapt, un politician autentic, ci s-a ratacit idealist intr-o lume care nu i se potriveste catusi de putin.

Traian Basescu, in schimb, si-a dovedit din nou limitele. Este greu, intr-adevar, sa admiti ca propriul partid a esuat lamentabil in proiectul care trebuia sa faca diferenta specifica dintre PD-L si PSD, adica anticoruptia. Dar tafna nu schimba adevarul, un lucru pe care pare sa-l fi inteles mai bine premierul bulgar. Boicko Borisov a admis ca Franta si Germania au dreptate in criticile lor.

Cred ca in atitudinea inteleapta a lui Boicko Borisov sta mai mult patriotism autentic decat in toate supararile pe sat ale politicienilor romani. Din pacate, satul nu are de unde sa gaseasca altii mai buni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#politicieni romani critici, #Putere Opozitie critici , #guvern
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Acum in AJUN de CRAIUN le UREZ celor care au cu ce sarbatori SA AJUNGA IN situatia la cei pe care ia-u adus sa nu isi mai permita sa sarbatoreasca aceste zile crestine....