Momentul adevarului pentru guvernul Orban

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 07:00
29448 citiri
Momentul adevarului pentru guvernul Orban

Scorul foarte mare obtinut de Klaus Iohannis la prezidentiale le da domniei sale si guvernului Orban ocazia, as spune chiar ca ii obliga, la miscari de forta care sa constituie inceputul redresarii societatii, dar si o lovitura cu adevarat crancena data unui PSD inca viabil, dar in mod cert aflat intr-un moment de criza. Dar vrea PNL cu adevarat asa ceva? Este un moment al adevarului.

Ascendentul psihologic al guvernului partener cu presedintele reales este foarte mare, sentimentul ca PNL detine controlul total e puternic. El va deveni mai tarziu un handicap, pentru ca marja de a livra este totusi mica, si ar trebui valorificat acum, cand fierul prezidentialelor e cald si cat timp PSD resimte nu atat pierderea alegerilor, la care se astepta, cat lupta interna pentru putere.

PSD este acum prea ocupat de problemele interne pentru a organiza un contraatac asupra guvernului, cu atat mai putin sa depuna o motiune de cenzura. Deci mult spatiu de actiune pentru guvern care, in acelasi timp, ca mare invingator, nu isi mai poate permite doar discursul victimizant al grelei mosteniri, ci mai trebuie sa si livreze ceva puternic si simbolic.

Un prim imperativ este revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, ceea ce cu adevarat ar periclita sansa PSD de a-si reveni la locale si de a crea premisa unui scor important la parlamentare.

Se poate face rapid in doua moduri: asumare de raspundere sau OUG. In 2016, presedintele de atunci al CCR, Augustin Zegrean, arata ca nu exista nicio prevedere constitutionala care sa impiedice modificarea legii electorale prin OUG cu mai putin de un an inainte de scrutin. Exista o recomandare a Comisiei de la Venetia, dar care interzice afectarea drepturilor fundamentale, ceea ce nu ar fi nicidecum cazul, ci dimpotriva, daca s-ar reveni la doua tururi. Drepturile alegatorilor si democratia sunt mai bine servite daca primarul este ales cu peste 50% din voturi sau daca poate fi ales cu un procent sub 20%?

Deci cum impedimente legale reale nu sunt, inseamna ca PNL nu doreste aceasta modificare din mai multe motive.

Pe de-o parte, primarii liberali s-au opus mereu revenirii la doua tururi pentru ca actuala reglementare ii avantajeaza si pe ei. Totodata, PNL spera sa mai aspire si alti primari, cu tot cu reteaua lor de putere, mai ales de la PSD, a caror realegere numai actualul sistem o favorizeaza.

Pe de alta parte, ar trebui sa intelegem ca pentru PNL in acest moment rivalul strategic nu e PSD. De PSD are nevoie. De un PSD cat mai slab, cat mai contractat, cat mai preocupat de lupte interne, dar care sa se mentina ca alternativa sperietoare pentru propriul electorat. Adica modelul pe care au fost castigate prezidentialele.

Adevaratul rival este USR, aflat pe acelasi culoar. La prezidentiale, de exemplu, era suficient sa va uitati pe Facebook unde, inainte de primul tur, cei mai infocati liberali trageau in primul rand in Dan Barna si abia in secundar in Viorica Dancila. Am auzit numerosi simpatizanti, dar mai alesi membri PNL rugandu-se sa intre Dancila, nu Barna in turul al doilea. Eu inca nu inteleg cum se explica valul de voturi proDancila dupa ora 18, pe intuneric.

Prima etapa a reusit, USR a fost impins in minorat, pare convins ca refuzul de a intra la guvernare l-a costat la prezidentiale, nu incapacitata de a-l explica serios si convingator si nici amatorismul crunt al campaniei. Probabil va accepta sa intre la guvernare daca va mai fi invitat, ceea ce va ajuta PNL sa imparta decontul acestui an complicat cu rivalul de pe acelasi culoar.

Totdata, esecul lui Dan Barna a amplificat tensiunile din alianta cu PLUS si pune sub semnul intrebarii viitorul acesteia, ceea ce ar fragiliza si mai mult alternativa la PNL.

Alegerile in doua tururi ar putea permite Aliantei 2020, daca va rezista, sa bifeze mai multi primari, ceea ce i-ar spori sansele la parlamentare. Iar asta liberalilor nu le convine deloc.

PNL va accepta probabil sa sustina cativa candidati USR-PLUS, dar numai unde ii va conveni si unde riscul de infrangere pentru candidatul comun va fi foarte mare.

Va fi interesat de vazut ce se va intampla in Bucuresti. In mod normal, PNL ar trebui sa revendice candidatura pentru Primaria generala, dar nu cred ca lui Ludovic Orban ii trebuie un alt pol de putere in partid care sa se constituie in jurul primarului general, adica al doilea ca validare electorala dupa presedintele Romaniei.

Deci ori va fi evitata candidatura comuna, ceea ce ar insemna ca Gabriela Firea va pastra Bucurestiul, ori o va ceda USR (in schimbul sectoarelor), mai precis "independentului" Nicusor Dan, adica persoana cu cea mai mare capacitate de a distruge USR si a-l readuce la conditia comoda de ONG bezmetic in care l-a lasat.

A doua miscare imperativa ar fi corectarea legilor justitiei, adica o revenire la status ante quo de la care sa porneasca apoi o reala si necesara reformare a legislatiei de la adoptarea careia au trecut deja 15 ani.

Am inteles ca dl. Predoiu a declansat deja o consultare la nivelul instantelor si parchetelor in privinta catorva posibile modificari, incepand cu pensionarea anticipata a magistratilor si situatia Sectiei Speciale, deci ministrul de resort e deja cu arma la picior, cum s-ar zice, si pare ca asteapta doar semnalul politic.

Guvernul Orban foloseste referendumul ca pretext pentru a refuza o OUG de revenire la situatia initiala in cazul legilor justitiei, dar chiar nimic nu impiedica o asumare de raspundere, repet, nu pentru o noua solutie, ci pentru a reveni la punctul zero de unde sa inceapa construirea unei reale reforme.

Si daca lucrul acesta se doreste, un moment mai potrivit nu cred ca exista, tocmai pentru ca nu prea are cine sa depuna motiune de cenzura.

Ar fi o miscare abila a PNL si impotriva USR - PLUS, careia i-ar lua caimacul principalei teme electorale, dar si un bonus international. Fara a vorbi de faptul ca ar livra urgent un angajament electoral al presedintelui reales.

In plus, sunt chestiuni de importanta practica reala. Daca problema pensionarii nu se rezolva, sistemul se va goli mai ales de la nivelul de Curte de Apel in sus. Vor fi necesare promovari pe picior, cu efecte asupra calitatii actului de justitie exact acolo unde cele mai multe hotarari devin definitive, dar si asupra depopularii instantelor inferioare si asa foarte aglomerate si in deficit de personal.

Existenta SS nu ridica probleme doar prin haituirea magistratilor incomozi, dar si pentru ca este un cuib de incompetenta.

Primul rechizitoriu trimis in instanta, intr-o cauza banala de alcool la volan, s-a soldat cu achitare pe motiv de proasta intelegere a legii. Pentru ca nu provoaca decat scandal si abuzuri, nimeni nu mai vrea sa lucreze la SS, asa ca la concursul pentru ocuparea posturilor vacante s-a inscris un singur procuror.

Si cum habar nu au sa ancheteze infractiuni de coruptie, acestea au reinceput sa prolifereze in sistem ca intr-un sat fara caini. Cine nu devine tinta politica prin opinii deranjante poate lua cata mita vrea, pentru ca SS nu este interesata si nici nu ar sti sa-l prinda.

In aceste conditii, singurul impediment pentru asumarea raspunderii poate fi lipsa de vointa politica a PNL dintr-un motiv nu chiar atat de greu de intuit. Oricat s-ar coafa si machia, PNL este parte a vechiului USL si am convingerea ca unor liberali influenti le convine situatia actuala si iubesc SS la fel de mult ca pesedistii.

Fereastra aceasta de oportunitate nu e insa eterna. Iar daca PNL si Klaus Iohannis nu vor trece acest examen al bunei credinte, vor intra cu deficit intr-un an electoral greu in care fiecare dezamagire costa scump.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#guvern Orban asumare raspundere, #alegere primari in 2 tururi, #guvern Orban modificare legi justitie , #guvern