Monarhia, intre curaj si lasitate - Sondaj Ziare.com

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 13:51
8530 citiri
Monarhia, intre curaj si lasitate - Sondaj Ziare.com

"Suntem intr-o profunda criza de regim", spunea recent Cristian Preda, comentand haosul general care domneste in viata politica, generat mai nou si de deciziile Curtii Constitutionale nu doar de hartuiala permanenta intre Guvern, Parlament si Presedintie.

Si daca ne uitam bine in jur, constatam ca are dreptate. Traian Basescu si-ar dori sa mai fie "jucator", dar nu are cu cine. Opozitia si-a strans lucrurile si a parasit terenul, iar Puterea nu e un adversar pe masura, ci mai degraba alearga de colo-colo, cam nauca si cam obosita, ca intr-un labirint din care nu pare ca stie cum sa iasa.

Adevarata problema a Romaniei nu este ca se indreapta catre o directie gresita, asa cum sugereaza sondajele, ci ca nu se indreapta in nicio directie, atragea atentia recent sociologul Vasile Dancu. Iar una dintre cauzele fundamentale ale acestei stari de fapt este, fara indoiala, lipsa unor lideri autentici, capabili sa faca proiecte de anvergura, realiste si pe termen lung, sa mobilizeze oamenii in jurul lor si sa ii puna la treaba.

Chiar daca alegerile prezidentiale au loc abia in 2014 simtim nevoia sa ii identificam deja pe cei care ar putea intra in batalia electorala, din dorinta de a ne inregimenta alaturi de ei si de a face ceva noi insine pentru a urni tara din loc. Din pacate, daca ne uitam in jur nu prea avem de unde alege, iar sondajele confirma faptul ca prezidentiabilii de azi inregistreaza nivele de-a dreptul ridicole de incredere in randul populatiei, nivele nemaintalnite in istoria postdecembrista, dupa cum spun sociologii.

"Traian Basescu e 'expirat' si nu mai are nicio miza, Crin Antonescu poate dar nu vrea, iar Victor Ponta vrea dar nu poate", este concluzia la care a ajuns sociologul Alfred Bulai intr-un interviu acordat pentru Romania Libera in care isi argumenta intr-un mod foarte interesant opiniile.

Ei, bine, pentru a confirma parca cele de mai sus, Crin Antonescu, a adus recent in atentia publica o noua, dar totodata veche, solutie posibila: revenirea la monarhie.

Crin Antonescu: Pentru cei care au credinta, curaj si imaginatie poate fi un proiect

"In 1990 optiunea monarhista era una puternic sentimentala, pentru ca Regele era Cineva si Ceva(...)In decursul anilor aceasta a devenit o optiune rationala, pentru ca monarhia nu e doar o pagina de istorie(...)Istoria Romaniei se naste si se construieste cu regii ei(...)Regele si Patria: Desi nu se aleg ci se slujesc, ne dau ceea ce ne lipseste cel mai mult, coeziunea, forta, unitate, aspiratii. Monarhia este o amintire, este o certitudine si pentru cei care au credinta, curaj si imaginatie poate fi un proiect", a declarat Crin Antonescu saptamana trecuta de pe scena Ateneului Roman, cu prilejul sarbatoririi onomasticii Regelui Mihai I.

Cristian Preda: Recursul la monarhie e o proba de lasitate si de lene intelectuala

"Nu cred asa ceva", a sarit imediat ca ars europarlamentarul Cristian Preda, in opinia caruia "recursul la monarhie e o proba de lasitate si de lene intelectuala".

"Intr-adevar, nimic mai usor decat a ascunde gravele probleme ale Romaniei dupa paravanul unei case regale. Onoarea, cea care da - ne spunea Montesquieu - viata monarhiei, este desigur necesara in spatiul nostru public. Dar ea e totusi insuficienta intr-o Romanie cariata de nedreptate si ura. Avem nevoie de ceva mai mult decat de fastul curtii si de servitutea unor curteni.

Romania de astazi e o tara a inegalitatii si a discrepantelor. Aceasta boala nu se trateaza cu poleiala de la curtea printului Duda, ci cu virtute. Virtutea - stim de la acelasi Montesquieu - e insa principiul republican prin excelenta. Iata de ce a avea curaj inseamna a miza pe res publica", a comentat a doua zi Preda pe blog.

Perfect de acord (in mod cu totul si cu totul exceptional!) cu democrat-liberalul este de aceasta unica data si liderul PSD Victor Ponta, care a declarat foarte ferm intr-o: emisiune la TV Ziare.com : "Respect rolul istoric al monarhiei, dar nu o sustin. Romania trebuie sa ramana republica si orice partid de stanga are ideea de 'sef al statului ales' ca un principiu nenegociabil".

In acelasi timp insa, in interviul citat mai sus, Alfred Bulai tragea un semnal de alarma: "Pot sa apara si alte personaje pe criza actuala, inclusiv lucruri pe care poate nu ni le-am dori", si nu se poate sa nu ne treaca un frison pe sira spinarii gandindu-ne la "candidatul poporului" care creste in sondaje ca Fat-Frumos, intr-o luna cat altii in zece.

Si atunci ce putem face? Desfiintam, ca sa scapam de o grija, functia de presedinte al Romaniei, asa cum propunea liberalul Tudor Chiuariu intr-un fantezist proiect de Constitutie? Tratam cu mai multa atentie si rabdare varianta monarhiei? Este posibila revenirea unui Rege pe tronul Romaniei? Este monarhia un proiect care presupune curaj sau este o dovada de lasitate din partea prezidentiabililor care se tem de esec? Mai este posibila revenirea la monarhie in Romania si daca da, cum?

Monarhiile Europei - incotro?

Desi republicana convinsa, am incercat sa ma lamuresc mai bine in aceasta privinta afland ce cred despre acest subiect doua personalitati publice complet diferite: istoricul Neagu Djuvara si sociologul Vasile Dancu.

Neagu Djuvara: Radu Duda este cioclul monarhiei romane

Nu inteleg reflectia lui Cristian Preda. Nu e un act de lasitate din partea lui Crin Antonescu, e un act de curaj. Mai sunt cazuri istorice de genul acesta, cand te alegi presedinte ca sa pregatesti reintoarcerea regelui.

Eu sunt foarte monarhist. Cu toata perspectiva eventuala a unei Europe unite, constat ca tarile cu monarhie sunt cele mai eliberate si fara mari probleme, cum sunt tarile scandinave, cum e Marea Britanie si doua cazuri foarte graitoare: cazul Belgiei, care s-ar rupe in doua daca nu ar fi un rege si cazul Spaniei unde regele don Juan a restabilit o oarecare armonie intr-o tara care fusese rupta de un razboi civil ingrozitor.

Monarhiile sunt foarte bune ca liant, ca impaciuire a tuturor tendintelor dintr-o tara. Deci eu sunt pentru monarhie.

Dar cazul nostru in momentul de fata e foarte nefericit, fiindca Regele Mihai nu a avut baieti. Constitutia noastra din 1923 nu prevede succesiunea prin femei, deci ar fi trebuit mai intai sa se poata schimba Constitutia, pentru ca sa urmeze Principesa Margareta.

Ori ei nu au luat precautia de a-l infia pe nepotul sau, tanarul Nicolae (n.red: fiul si primul copil al Principesei Elena, cea de-a doua fiica a lui Mihai I ).

L-au lasat sa vagabondeze in omenirea intreaga, sa nu faca studii temeinice, sa nu stie limba romana. Daca ar fi fost chemat in tara, cum a facut Franco cu Don Juan (n.red: in Spania), si sa stea in Romania tot timpul, sa se romanizeze, sa invete carte un an ...Dar ei nu au avut aceasta precautie, banuiesc ca din cauza ambitiilor personale ale lui Margareta si ale lui Radu Duda.

Dupa parerea mea, spus verde in fata, Radu Duda este cioclul monarhiei romane.

Nu imi place deloc acest personaj care a intrat in familia regala, dar nu a servit-o deloc. Dimpotriva, faptul ca si-a pus candidatura la presedintie, a facut din asta un piedestal pentru a se impinge el inainte si a face cariera. Nu imi place deloc cum se comporta.

De ce nu l-au adoptat pe Nicolae? Asta era singura solutie pentru viitor. Asa ca in momentul de fata nu mai vad sanse de restabilire a monarhiei in Romania, care ar fi fost o solutie acum 20 de ani.

Vasile Dancu: Radu Duda e un om cu adevarat exceptional

Il inteleg mai putin pe Crin Antonescu, poate face parte dintr-o strategie a lui de diferentiere brusca fata de tot ce exista pe scena politica, dar este o mare inconsecventa cand candidezi la presedintie. Nu poti sa fii in acelasi timp si republican si monarhist, mi se pare ca e inconsecvent in ceea ce face.

Pe de alta parte, monarhia in Romania a ramas mai degraba o chestiune de stil, de estetica politica.

L-am cunoscut si cunosc foarte bine actiunile printului Radu Duda, care este un om cu adevarat exceptional. Intr-o oarecare masura el a reusit sa dinamizeze un pic imaginea monarhiei de la noi, am vazut asta si in studiile facute.

Cat am fost in guvern, Radu Duda a fost reprezentant guvernamental si a avut pentru perioada NATO o activitate absolut speciala in reluarea legaturilor noastre cu lumea.

Un om cu adevarat exceptional, care a inteles monarhia cu toate ca nu este de sange parte din familia monarhica romaneasca. Este un tip special, e unul din oamenii din viata publica pe care ii respect

Pe de alta parte, m-a mirat atunci cand Radu Duda a candidat la prezidentiale, desi am avut discutii cu domnia sa inainte legat de asta. Dansul intelege monarhia intr-un mod, sa-i spunem, democratic, (daca nu este paradoxal) ca fiind un simbol care dinamizeaza, care ne tine legati de adevaratele valori si care trimite subconstientul national la o modalitate de a pastra liniile si de a elimina competitia politica. El vede monarhia ca fiind legata de stat, nu de puterea trecatoare si acesta este este un lucru senzational.

Dar atata timp cat politica noastra se desfasoara in conditiile luptei pentru putere si a bataliei pentru monopolul puterii, monarhia devine in aceasta perioada ceva anacronic, in sensul primar al termenului.

Nu ar castiga monarhia daca ar fi sa o supunem votului, pentru ca exista putini care ar vota pentru aceasta alternativa in ceea ce priveste conducerea, undeva in jur de 15% in sondaje.

Noi cred ca ar fi bine sa pastram amintirea monarhiei, sa fie vie monarhia in spatiul public, dar nu este o solutie dupa parerea mea, pentru ca societatea s-a indepartat de acest tip de valori destul de mult si politica de acum face ca sa se indeparteze tot mai mult de acel model clasic, al conducerii prin autoritate si prin valori.

Ziare.com te invita sa iti spui parerea si sa votezi: Mai este posibila revenirea la monarhie? Ar fi un lucru benefic pentru Romania? Este singura solutie posibila?

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”
Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”
Primăria Capitalei a fost o importantă rampă de lansare pentru oamenii politici și o oportunitate de a ținti către funcții de stat mai bune. Primarul Bucureștiului are a doua funcție ca...
#monarhie Romania, #Regele Mihai, #Radu Duda, #alegeri prezidentiale , #guvern