Nereguli la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului - vor fi sesizate organele de urmarire penala

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 17:07
5587 citiri
Nereguli la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului - vor fi sesizate organele de urmarire penala

Corpul de control al prim-ministrului Victor Ponta a anuntat duminica faptul ca va sesiza organele de urmarire penala dupa ce au descoperit ca in perioada 2010-2012, din bugetul IICMER au fost decontate unor membri ai Institutului mai multe cheltuieli cu telefonia mobila si deplasari in strainatate.

"Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu posibile fapte de natura penala in acest caz", se arata intr-un comunicat de presa.

Investigatia privind Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc se refera la perioada 01.01.2010-25.08.2012 si Corpul de Control aminteste ca HG 1372 prevede, in mod expres, faptul ca pentru activitatea depusa, presedintele Consiliului Stiintific si membrii sai nu sunt remunerati.

Corpul de control al premierului spune ca in perioada 01.03.2010-31.05.2012, din bugetul IICCMER i-au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobila in cuantum total de 43.155,33 de lei presedintelui Consiliului stiintific, Vladimir Tismaneanu si ca in perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu cu transportul, cazarea si masa pentru presedintele Tismaneanu Vladimir si unii membri ai Consiliului, in suma totala de 104.988,85 lei in legatura cu organizarea si desfasurarea sedintelor anuale ale Consiliului Stiintific.

"Prin crearea unei aparente de legalitate si prin eludarea legii, au fost intocmite de secretarul Consiliului Stiintific si aprobate de presedintele executiv, referiri privind organizarea unor 'actiuni culturale' la care au participat exclusiv membrii Consiliului Stiintific", se mai arata in comunicat.

Investigatia arata ca in 9-30 iunie s-a aprobat un proiect intitulat 'Stagiu de coordonare a activitatii de cercetare a IICCMER si de finalizare a agendei stiintifice pentru anul 2010', care "in fapt reprezinta justificarea platii cazarii si a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru presedintele Consiliului Stiintific -Tismaneanu Vladimir".

De asemenea, in perioada 1.01.2010-30.06.2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli in legatura cu deplasarea in strainatate a unor angajati ai Institutului in suma totala de 170.354,30 RON, desi in invitatia atasata la documentele justificative se specifica faptul ca toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau actiuni care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al Institutului, mai spune investigatia.

Astfel, in anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasari in strainatate din care: 4 in SUA, 5 in Ungaria, 3 in Republica Moldova, cate 2 in Belgia, Polonia si Germania si cate una in Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria si Franta. In anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui numar de 31 de deplasari in strainatate, din care: 6 deplasari in SUA, 6 in Franta, 5 in Belgia si 5 in Germania, 3 in Marea Britanie, 2 in Polonia si cate una in Cehia, Austria, Elvetia si Ungaria", arata Corpul de Control.

Secretarului stiintific al IICMER, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport si diurna aferente efectuarii unei vizite in Washington D.C., S.U.A., in perioada 10-21.02.2011, in scopul "pregatirii impreuna cu presedintele Consiliului stiintific, profesorul Vladimir Tismaneanu, a intalnirii Consiliului stiintific din anul 2011 si definitivarea planului de proiecte pe 2011", in timp ce directorului stiintific Mihail Neamtu i s-au decontat mai multe deplasari in strainatate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston in perioada 02-05.04.2011.

"La data de 16.09.2011, Grosescu Raluca, director al Departamentului politici publice si parteneriate din cadrul IICCMER a intocmit Referatul de necesitate inregistrat cu nr. 1639/16.09.2011, aprobat de presedintele Stanomir Ioan in care se solicita "achizitia unor servicii de corectarea in limba franceza a manuscrisului intitulat "Les communistes dans l'apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989", fara a preciza cine este autorul acestei lucrari si de ce este necesara achizitii unor astfel de servicii. In fapt, autorul acestei lucrari este directorul initiator, Grosescu Raluca", mai spune investigatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nereguli IICCMER, #nereguli Institulul Investigare Crime, #nereguli IICCMER urmarire penala , #guvern