Ziare.com

Noua lege a asistentei sociale, adoptata de Guvern

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 21:22

   

Noua lege a asistentei sociale, adoptata de Guvern
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul legii asistentei sociale, care creeaza cadrul legal si institutional unitar prin care se stabilesc principiile si regulile generale de acordare a masurilor de asistenta sociala.

Proiectul urmeaza sa fie transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.

Primul principiu avut in vedere la elaborarea acestui act normativ este acela potrivit caruia responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revine, in primul rand, fiecarei persoane si familii, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Noua lege a asistentei sociale prevede scaderea numarului de categorii de ajutoare sociale, dar si sanctiuni dure pentru cei care refuza un loc de munca.

"Cu alte cuvinte, punem accentul pe responsabilitatea individuala si pe functia complementara a statului de a-i ajuta cu adevarat doar pe cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul si interventia statutului. Pentru ca, din nefericire, un program de asistenta sociala generalizat, care nu face distinctie intre cei care pot sa munceasca si cei care nu pot sa munceasca, nu este unul eficient pentru un stat. Consuma resurse inutil si nu ii sprijina pe cei care cu adevarat sunt in nevoie", a explicat premierul Emil Boc.

"Acest proiect de lege vine si ii sprijina direct pe cei care sunt in nevoie, fie ca au o problema de handicap, o problema de somaj, o problema temporara - iar statul vine sa-l ajute sa iasa dintr-o asemenea situatie", a explicat seful Executivului.

Cel de-al doilea principiu aflat la baza acestui act normativ este acela de
a incuraja persoanele aflate in astfel de situatii sa revina pe piata muncii si sa le scoata din starea de dependenta fata de stat.

Pe de alta parte, se instituie o limita maxima pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoana sau familie, urmand ca nivelul acestui cuantum sa fie stabilit anual, prin hotarare de guvern.

Legea mai prevede ca cele 54 de ajutoare sociale, care in prezent sunt platite de Miisterul Muncii, sa fie regrupate, urmand sa existe mai putine, doar noua tipuri de ajutoare sociale.

Refuzul unui loc de munca, al participarii la cursuri de formare/calificare /recalificare sau la alte masuri active prevazute de lege poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului de asistenta sociala sau la incetarea acestuia si interdictia de acordare a unui nou beneficiu de asistenta sociala pe o perioada stabilita de lege.

A.S.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4294 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bine,

inca un lucru bun si important pentru societate realizat ,bravo !

 

 

da chiar e bun ! ! !

am fost zilele trecute prin Iasi unde stateam cu o prietena intr-un parc pe o banca .......vine un batranel si tot ma ruga sa ii dau un ban sa isi ia ceva de mancare....i-am zis ca daca ma lasa in pace ii dau........bag mana in buzunar si ii dau un leu......el se uita la ban si imi replica: eeeee asta e de la Dumnezeu mai mult de la altii mai putin.....am ramas masca mai trebuie incurajata protectia sociala?!?!?! EU NU CRED ! !

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor