Opinii: Ce altceva era de facut?

Vineri, 07 Mai 2010, ora 12:00
3195 citiri
Opinii: Ce altceva era de facut?

Suntem cu totii la un moment de rascruce. Acceptam ca nu exista alta solutie la masurile anuntate, strangem din dinti si mergem mai departe sau, dimpotriva, o luam pe urmele grecilor, cu demonstratii, pierderi de vieti omenesti, distrugeri de cladiri si bunuri iar in final tot acolo ajungem.

Si eu sunt bugetar si in curand pensionar.

Dar pot sa accept ca asa cum se desfasurau lucrurile in economia romaneasca mergeam spre dezastru. Pentru ca banii pentru salariile bugetarilor si pensii pur si simplu nu existau, in proportie de 25%. Se plateau din imprumuturi, fara ca cineva sa aiba vreo idee cum ar fi fost restituite. Pana unde si pana cand puteam face imprumuturi?

Nu mai vorbesc de acordarea ajutoarelor sociale si la cine merita si la cine nu. Cum adica, sa acordam ajutoare la 10 milioane de romani, atatia handicapati are tara noastra? Doamne fereste!

In plus, orice crestere de fiscalitate ar fi sugrumat economia care si asa a fost blocata de criza mondiala, cel putin in planul exporturilor.

Romania nu se poate dezvolta fara investitii masive externe. De bani, de tehnologie, de management, de piete de desfacere. Profitand de forta de munca relativ mai ieftina la noi si de avantajele geostrategice evidente. Exemplul cel mai stralucit este succesul Loganului in piata mondiala de profil. O economie stabila si predictibila, fara o fiscalizare excesiva, ar putea atrage in viitor investitii care vor ocoli Grecia, Portugalia, Spania si alte tari nesigure. De intelepciunea noastra a tuturor, a sindicatelor, a mediului de afaceri si a bugetarilor depinde viitorul economic al tarii.

Investitii straine in infrastructura, in produse inalt competitive si cu valoare adaugata mare, facute de cei care au bani, reprezinta singura sansa ca macar copiii si nepotii nostri sa traiasca mai bine. Cred ca merita sacrificiul nostru de azi.

Incredere si solidaritate

Sigur, se poate discuta de incredere si solidaritate. Toate dosarele de la DNA, altele descrise de presa sau doar in faza de zvonuri, ne fac sa privim cu suspiciune la actualul Guvern, ca si la celelalte.

Din fericire, presa si societatea civila formeaza acum caini de paza extrem de galagiosi, in multe cazuri si eficienti. (Cazul Monica Iacob Ridzi). DNA si unele parchete au inceput sa aresteze oameni care altadata pareau intangibili, judecatori, politisti, inalti functionari, parlamentari.

Daca pleca actualul guvern si venea altul, condus eventual de opozitie, ce facea, scotea bani din piatra seaca? Sau ne amagea la infinit cu imprumuturi, iar la scadenta repetam scenariul grecesc? Adica opozitia are solutii miracol pentru relansarea economiei, pe care nu le stie nimeni? Sa fim seriosi. In economie nu se produc minuni.

Cat despre acuza opozitiei relativ la satisfacerea clientelei politice, reala pe fond, suna ca discutia despre funie in casa spanzuratului! Cand a fost la putere, n-a procedat la fel? Nu spunea dl Ponta ca "spera ca ajunsi la putere sa fure mai putin"? Sau ca masina lor de fraudat alegerile a fost intrecuta de aceea a castigatorilor? Iar guvernarea Tariceanu, care a dublat salariile si a triplat pensiile, fara sa aiba siguranta ca vor exista si banii necesari, ar trebui sa-si asume eroarea, in loc sa dea lectii de economie si moralitate.

In concluzie, ce alta solutie ar fi fost mai buna? Mi-e teama ca nu exista o alta rezolvare care sa prezerve viitorul si securitatea tarii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#scadere salarii bugetari, #scadere pensii, #alternativa guvern , #guvern