Opinii: Scuzele si vinovatiile guvernului Boc

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 17:03
3691 citiri
Opinii: Scuzele si vinovatiile guvernului Boc

Asistam la o avalansa de critici si acuze aduse Guvernului Boc, din partea Opozitiei, in primul rand dar si din partea presei si a analistilor politici. Pentru ca nu ne-a scos din criza, ca n-a luat masuri de relansare, ca n-a facut din economie bici care sa ne duca in Raiul visat de comunisti. In care toti o duc bine si putini muncesc.

Sa vedem ce putea si ce nu putea sa faca Guvernul Boc, in cele 18 luni de cand este la guvernare.

Ce a mostenit

O economie nebazata pe o productie consistenta de bunuri si servicii vandabile, de genul Loganului, produs cu valoare adaugata mare, bine vandut la export, la care ne putem raporta. Cine este de vina pentru starea economiei, dupa 20 de ani de "capitalism" socialist, este o alta discutie, prea lunga pentru a fi expediata aici.

A mai mostenit: un deficit bugetar de 5,5%, arierate (datorii) ale statului catre firme private de cca un miliard de euro si, mai grav, de platit pensii si salarii bugetare umflate de guvernarea Tariceanu dincolo de orice limite rational-economice. In plus, Tariceanu i-a lasat un surplus de 600.000 de bugetari, in cea mai mare parte clientela politica, "specializati" in fraudarea bugetului de stat. Ca asa se face politica in Romania. Parjolesti pamantul si otravesti fantanile pentru guvernul urmator.

Peste toate, criza economica mondiala.

De ce n-a relansat Guvernul Boc economia?

Asta sustine opozitia. Prefacandu-se ca nu intelege ca economiile capitaliste asculta de legi proprii, nu de guverne. Printre ele, legea profitului, la loc de cinste. Ca nu mai avem o economie autarhica, comunista. Intr-o lume cu piete globalizate, cu banci internationale, companii multinationale cu filiale in Romania, in care exporturile au o pondere insemnata in PIB, cum sa faca un guvern sa mearga economia mai bine decat cea mondiala? Si celelalte tari, in criza si ele, tot guverne incompetente au?

Singura diferenta intre statele nordice, care sufera mai putin si cele sudice, aproape de faliment, este conceptia de "stat social", care pune accent mai mult pe cheltuieli sociale, decat pe munca. Iar noi am batut orice record, prin acordarea ajutorului minim garantat, pe care-l primesti si daca muncesti si daca nu muncesti.

Intr-o tara in care jumatate din terenul agricol sta parloaga pentru ca nu are cine sa-l munceasca. Si prin ajutoare sociale acordate la 11 milioane de romani, ca si cum jumatate din populatia tarii este formata din handicapati.

Concubinajul cu PSD

In cele noua luni de concubinaj, dl Boc n-a avut mana libera sa ia masurile de asanare economica necesare, din cauza santajului permanent la care a fost supus de jumatatea PSD-ista. Se poate argumenta ca nu trebuia sa accepte coalitia contra naturii. Alternativa ar fi fost insa un alt guvern PSD-PNL care ne-ar fi dus si mai rapid spre catastrofa. A urmat apoi caderea guvernului si inca 4 luni de "impotenta" guvernamentala. Asa ca anul 2009 a fost pierdut si nu din cauza dlui Boc.

Ce i se poate imputa, totusi, dlui Boc?

* N-a fost mai ferm cu proprii ministri.

* A acceptat continuarea implementarii clientelei politice in functii cheie din administratia centrala si locala.

* N-a luat in seama semnalele date de economia mondiala si n-a trecut la eliminarea surplusului de bugetari inca de la inceputul anului 2010.

* N-a controlat la sange cheltuielile si contractele cu bani publici facute de ministere.

* N-a luat initiativa constituirii unui grup de lucru pentru realizarea unui nou proiect de tara.

* N-a gasit caile si mijloacele necesare adaptarii economiei la situatia de criza mondiala. De exemplu, construirea de relatii economice institutionale cu tari care nu sufera din cauza crizei.

* O mai buna comunicare cu presa si mediul de afaceri, printr-o singura voce autorizata, care sa nu induca nesiguranta si impredictibilitate.

Indiferent cate alte acuze i se poate aduce, cred ca orice guvern am fi avut nu se putea descurca mai bine, in conditiile crizei mondiale si a dezbinarii interne teribile, in care toata lumea faulteaza pe toata lumea, in speranta obtinerii de foloase ilegale, prin furt, mita electorala si utilizarea ilegitima a functiei publice.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Guvernul Boc criza, #masuri austeritate Guvern Boc , #guvern