Opinii: Slabul mai incaseaza un bici pe spinare

Luni, 21 Iunie 2010, ora 23:50
6864 citiri
Opinii: Slabul mai incaseaza un bici pe spinare
Foto: Arhiva

Dupa ce a promis ca va da jos grasul din spinarea slabului, guvernul ii aplica si acestuia din urma inca un bici pe spinarea pasamite eliberata, ca nu cumva sa se simta prea liber si usurat. Cam asta ar fi, pe scurt, morala modificarii Codului Fiscal, ce ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie.

Desi nu toate masurile intentionate sunt in egala masura condamnabile, o modificare brusca a fiscalitatii, in mijlocul anului si al crizei, bulverseaza oricum mediul de afaceri. O astfel de modificare lezeaza un aspect esential pentru o economie de piata sanatoasa: predictibilitatea. Observam apoi ca toate modificarile sunt de natura coercitiva: dispar facilitati, apar noi impozite, unele cresc spectaculos.

Nu avem insa nicio masura de stimulare a mediului privat, cum ar fi o facilitate pentru crearea de locuri de munca sau eliminarea platii anticipate a TVA. Asadar Guvernul nu are intelepciunea sa faca din strangerea surubului intr-o parte a mediului privat o modalitate de relaxare a acestuia in alta parte a mediului privat. Si atunci, din ce sa creasca economia? Din impozitare sumplimentara?

Asadar, Guvernul intentioneaza, printre altele, sa impoziteze tichetele de masa, cadou, cresa si vacanta. Impactul cel mai mare va fi, desigur, in cazul tichetelor de masa.

Logica introducerii acestora, dupa model german, a fost sa dea posiblitatea unor venituri neimpozitate destinate exclusiv cumpararii de alimente. De multa vreme ele nu mai exista decat in mediul privat, unde, reprezinta un ajutor si pentru patron si pentru angajat.

Important este si ca aceste tichete pot fi folosite doar in comertul fiscalizat, pentru ca nici la piata si nici la coltul strazii comerciantii nu accepta astfel de tichete, si sunt destinate unor produse prin excelenta de baza.

Este adevarat ca, din cauza lacomiei unor patroni de magazine, aceste tichete nu mai erau destinate strict alimentelor, ci si tigarilor sau alcoolului. Pe de alta parte ele au stat la baza multor averi interesante, fiind o afacere cu investitie si risc minime, dar profit mare si garantat, adica ideala (Verestoy Attila stie cel mai bine acest lucru).

Teoretic, Guvernul avea tot dreptul la impoziteze tichetele, dar nu de azi pe maine si nu intr-un moment economic atat de greu. Este de asteptat ca cei mai multi patroni sa renunte la tichetele de masa, dar fara a le inlocui cu nimic, ceea ce se va reflecta direct in buzunarul angajatului din mediul privat, care ar fi trebuit, nu-i asa, protejat si in puterea lui cumparare care ar fi trebuit, nu-i asa, conservata. Patronii care vor mentine totusi tichetele sau le vor inlocui cu suma de bani echivalenta, caci nu mai nicio diferenta, vor resimti o si mai mare povara fiscala, adica exact ceea ce nu trebuia sa se intample.

In privinta drepturilor de autor, lucrurile sunt nitel diferite. Practic, Guvernul pune putina ordine in acest domeniu care ajunsese la fraude ridicole (femei de serviciu si soferi astfel platiti pentru a eluda contributiile sociale).

Cei care incasau onest venituri de pe urma cesiunii drepturilor de autor vor pierde doar o parte dintr-o facilitate. Pana acum beneficiau de o deductibilitate de 40% din impozit, prin asa numitele cote forfetare, in virtutea careia impozitul platit pentru venturilor lor era, practic, sub 10 % din venit. Pe viitor, aceasta deductibilitate va fi de numai 20%, adica vor plati efectiv un impozit de aproximativ 13 % (inclusiv plata anticipata lunara de 10% efectuata de cesionar).

Desigur nu e placut, insa, pana la urma, vorbim doar despre diminuarea unei facilitati, care nici nu se va resimti de azi pe maine, ci abia la depunerea, anul viitor, a fisei fiscale. Chiar si asa, este foarte posibil ca multe astfel de venturi sa se scufunde in zona nefiscalizata. Deducerile fiscale nu sunt pomeni si logica lor tine tocmai de stimularea conformarii benevole.

Nedreptatea cea mare este insa comisa in cazul impozitelor diferentiate pe proprietati, care reprezinta, de fapt, un soi de sanctiune pentru cei care in loc sa sparga banii i-au investit. Multi dintre cei lezati sunt oameni care au facut credite si au muncit pe branci pentru a cumpara mai multe locuinte, gandindu-se, de exemplu, la copii sau la o sursa de venit mai tarziu, cand pensia nu va fi indestulatoare.

Sau oameni care au mostenit de la parintii lor case muncite pana la ultimul banut, case cumparate din bani impozitati deja. Si pana acum impozitarea era progresiva in functie de numarul de locuinte, insa acum aceasta diferentiere ajunge si la 200%, ceea ce e de-a dreptul o nerusinare. Cum poate un Guvern de dreapta sa loveasca tocmai in clasa medie, care munceste si investeste?

Una peste alta, aceste modificari reflecta, din nou, o lipsa totala de vizune si o conceptie paguboasa de jumulire pana la ultima pana a contribuabilului, care, cu cat e mai cinstit si mai muncitor, cu atat mai rau pentru el. Efectul previzibil este unul contrar celui asteptat, adica o scadere a bazei de impozitare prin scufundarea in zona neagra a multor venituri pana acum fiscalizate.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#impozit drepturi autor, #impozit tichete masa, #impozit proprietati , #guvern