PD-L, PSD, PNL - Concurs de iresponsabilitate politica

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 12:41
7962 citiri
PD-L, PSD, PNL - Concurs de iresponsabilitate politica

Clasa politica mai da zilele acestea o mostra de incompetenta si iresponsabilitate intr-o privinta de maxima importanta: soarta imprumutului de la FMI. Dupa ce guvernul si-a dat cu stangul in dreptul cat a putut, opozitia rateaza ocazia de a se dovedi macar mai lucida.

PD-L a asteptat cu degetul in gura vizita delegatiei FMI, sperand ca aceasta nu isi va da seama cat de mare e dezastrul sau se va lasa induplecata sa mai acorde o amanare. Planul a dat gres si romanii s-au trezit aruncati, de pe o zi pe alta, dintr-un scenariu in tente roz, cu relansare si crestere economica, direct intr-un cosmar si sub amenintarea unuia chiar mai rau.

Iar dupa ce verdictul a fost dat, guvernul a mai avut nevoie de trei luni pentru a pune pe hartie un plan cat de cat articulat de masuri. Trei saptamani in care comunicarea publica execrabila a facut posibile zeci de speculatii, in care ministrii s-au contrazis de la o ora la alta, intre ei sau chiar in raport cu propriile declaratii anterioare.

Timp de trei saptamani guvernul a parut lovit cu leuca in cap, total debusolat si incapabil de actiune. Iar ca sa stearga aceasta imagine, ministrul de Finanate si cel al Transporturilor au ales un mesaj maiastru: nu suntem incompetenti, fratilor, am fost doar iresposabili si de rea credinta, mintindu-va din interes electoral! Incurajator si datator de incredere, intr-adevar.

Dar nici opozitia nu a ratat un recital de mare virtuozitate in acelasi registru. Nici PSD, nici PNL nu au reusit sa vina cu vreo solutie alternativa credibila si articulata. Ambele partide au vazut in aceasta situatie momentul ideal sa lanseze mesaje cat mai puternice si atragatoare pentru electoratul tinta, pentru ca si impozitul progresiv si diminuarea brusca a fiscalitatii nu ar fi in acest moment decat calea sigura de intrare in falimentul total.

In acelasi timp, nici PSD, nici PNL nu se arata catusi de putin dornice sa preia guvernarea, indicand o neutra si necostisitoare solutie tehnocrata. L-as crede pe Crin Antonescu ca este in mod sincer adeptul acestei solutii, pe care, de altfel, o impartasesc, daca in urma cu numai cateva luni nu l-ar fi respins fara drept de apel pe tehnocratul Lucian Croitoru, ironizat cand prevedea ca vom ajunge curand exact acolo unde am ajuns.

Iar dupa ce masurile guvernului, de bine de rau, au aparut, PSD si PNL si-au dat mana in Parlament pentru tergiversarea procedurii de asumare a raspunderii guvernului. Intai nu s-au intrunit birourile permanente. Apoi, s-au intrunit, dar Mircea Geoana a vrut sa-l audieze pe premier, iar urmatoarul pretext de amanare este deja previzibil: lipsa avizelor CES si CSAT. Iar acest pretext a fost oferit pe tava de acelasi guvern care isi da cu stangul in dreptul mai rau decat l-ar pocni orice adversar.

Initial, guvernul a conditionat el insusi promovarea masurilor de austeritate de avizul CES, in speranta ca va reusi o impartire a responsabilitatii cu partenerii sociali. Strategie proasta, cat timp nu putea conta nici pe intreg patronatul, dupa cum s-a vazut. Iar dupa ce in CES meciul a fost castigat de sindicalisti, guvernul a intors complet foaia si a ignorat complet acest organism, adoptand proiectul fara a avea nici macar un aviz negativ. Mana cereasca pentru opozitie.

Cat despre acordul CSAT, cat timp planul de austeritate este motivat oficial prin considerente de siguranta nationala, poate fi cerut cu seninatate. Sigur, cu memoria sa scurta, Mircea Geoana a uitat ca guvernul PD-L+PSD a invocat exact acelasi argument pentru ordonanta de restructurare a agentiilor guvernamentale si nimeni n-a mai cerut atunci avizul CSAT.

Problema nu este insa memoria lui Mircea Geoana sau tehnica perfecta de autofaultare a guvernului. Ce spera de fapt opozitia sa obtina prin aceasta tergiversare? PSD si PNL stiu foarte bine ca ea nu poate duce, in cele din urma, decat la ratarea transei a cincea a imprumutului de la FMI, cu consecinte incalculabile. Nu cred ca si-ar dori sa preia o tara in colaps, fara nicio posibilitate de finantare dupa ratarea acrodului cu FMI, fiind nevoiti la masuri de austeritate incomparabil mai dure decat acum.

Guvernul Boc trebuie sa plece, dar nu cu orice pret. Intai trebuie asigurata transa de la FMI si lumina vedere pe care aceasta o aduce pentru banii de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#masuri austeritate guvern FMI, #transa bani FMI, #guvern asumare raspundere , #guvern