Ziare.com

Raul cel mic

de Constantin Racaru
Marti, 11 Mai 2010, ora 23:55

   

Raul cel mic
De zile intregi, presedintele, premierul si ministrul de Finante nu prididesc sa ne spuna ca guvernul a ales raul cel mic, prin masurile de austeritate convenite cu FMI. Caci raul cel mare ar fi fost cresterea fiscalitatii, adica a TVA si cotei unice.

Pana la un punct asa este. Intr-adevar, sporirea fiscalitatii ar fi asasinat mediul privat. Cresterea TVA ar fi inhibat consumul cu efecte dramatice asupra productiei. Cresterea cotei unice ar fi lovit exclusiv in patronat, deoarece in mediul privat sunt negociate, in general, salariile nete. Reactia imediata s-ar fi simtit in falimente, concedieri sau scufundarea veniturilor in zona gri.

Dar evitarea acestui rau cel mare nu inseamna ca a fost ales, cu adevarat, raul cel mic, ci doar un alt rau foarte mare. Simplul fapt ca mediul privat nu este asasinat cu sange rece, nu inseamana ca el este cu adevarat ajutat sa se relanseze. Este doar lasat sa se taraie in continuare la limita supravietuirii, iar spectrul raului cel mare ramane la fel de actual. Nimic altceva nu rezulta din planurile guvernului.

In primul rand, masurile de austeritate, desi se vor echitabile, sunt profund nedrepte. Ele il ciupesc pe bugetarul sau pensionarul de lux, dar il trosnesc in moalele capului pe bugetarul sau pensionarul cu venituri sub 1500 de lei. Una e sa pierzi o mie de lei, dar sa ramai cu 3 mii de lei, si alta e sa pierzi 250 de lei pentru a ramane cu 750 de lei. Este diferenta intre reducerea surplusului si aruncarea la limita subzistentei, sub acoperirea mincinoasa a aceluiasi procent. Dupa cum una e sa iei din banii unui functionar numit pe criterii politice si alta sa amputezi salariul unui medic obligat sa aduca de acasa spirt si vata.

Guvernul va amputa si indemnizatiile de crestere a copilului, culmea, la propunerea lui Traian Basescu insusi. Este o lovitura crunta data femeilor din clasa de mijloc, tocmai electoratul d-lui Basescu, care si-au creat un rost, au muncit din greu si au contribuit pe masura la bugetul asigurarilor sociale, au contractat poate un credit pentru o casa, iar acum, cand si-ar dori un copil, nu pot sa-l faca decat cu pretul reducerii sub nivelul de subzistenta. Si asta intr-o tara cu mari probleme demografice, constatate de chiar o comisie de specialisti, care a lucrat, ce ironie!, sub patronaj prezidential.

Si tot tinerii sunt loviti prin inghetarea contributiilor la pensiile private obligatorii. Pilonul II a fost lansat cu mare pompa si tam-tam in urma cu doar cativa ani, tocmai pentru rezolvarea pe termen mediu si lung a crizei pensiilor. Angajatii sub 35 de ani au fost obligati sa intre in acest pilon II si iata-i acum pagubiti.

Toate aceste nedreptati, grupate sub numele pompos si fals de solidaritate, sunt consecintele reformelor nefacute, ale poltizarii si clientelismului politic dezlantuit, ale restructurarilor mereu amanate comise de absolut toate partidele din Romania.

Acum scrisoarea de intentie catre FMI ne vorbeste despre reducerea personalului bugetar in urmatoarele 6 luni, despre comasari de scoli si spitale. Guvernul se angajeaza sa disponiblizeze anul acesta 70 de mii de bugetari si sa inchida 150 -200 de spitale, adica aproape jumatate din cele existente. Pe ce baze oare, cat timp guvernul nu a fost in stare sa faca macar o schita a necesarului de angajati: unde sunt prea multi, unde sunt prea putini, unde trebuie data afara functionarimea, unde trebuie, dimpotriva, angajati oameni, cum se intampla in chinuita Sanatate.

Da, masurile de restructurare si rationalizare sunt necesare si au tot fost promise de guvern, insa nimeni nu a pus pe hartie macar o litera sau o cifra. Si sunt gata sa pun pariu ca nu va pleca niciun functionar incompentent si inutil, dar cu sustinere poltica, si vor fi dati afara doar cei fara ,,spate", indiferent de competenta lor. Si cat timp nu vor exista criterii certe ale disponiblizarilor, nu risc catusi e putin sa-l pierd.

Dar toate aceste sacrificii sunt necesare, nu-i asa, pentru relansarea economiei. In ce fel sa fie relansata? Cu case ANL sau pe la tara pentru portofoliul Elenei Udrea nu vor fi relansate decat cateva firme portocalii. Cativa kilometri de autostrada si alti cativa de drumuri judetene nu vor face nicio diferenta. Despre plata datoriilor catre mediul privat auzim de cel putin un an de zile, in vreme ce aceste datorii au tot crescut. Ba chiar, in mod pervers, apar noi impozite, de exemplu pe tichetele de masa, care oricum nu se mai distribuie decat in mediul privat.

Intentiile si viziunea guvernului ar fi fost credibile daca masurile de austeritate ar fi fost insotite de reducerea fiscalitatii, de proiecte de investitii masive, de planuri articulate si documentate de restructurare si reforma. Cum ele nu exista, nu exista niciun motiv de optimism in privinta perspectivelor economiei, ba chiar ne putem astepta ca majorarea fiscalitatii sa redevina de actualitate cat de curand, dupa cum scrie in chiar scrisoarea catre FMI.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
68 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Frumos combate Racaru la gazeta Racnetul Carpatilor:

"Dupa cum una e sa iei din banii unui functionar numit pe criterii politice si alta sa amputezi salariul unui medic obligat sa aduca de acasa spirt si vata."

Aproapte ca mi-a smuls o lacrima.

Acuma, a vazut oare cineva un medic care sa aduca de acasa spirt si vata? Ca daca l-a intalnit, sa-mi spuna si mie ca sa ma tratez la el. Ca pana nu dai plicul parca esti omul invizibil.

 

Da, eu

Am o cunostinta, medic de 30 de ani, care mi-a povestit cum si-a cumparat medicamentele pentru prim ajutor pentru garzile ei, fiindca ii era jena ca la "Urgente" dulapul cu medicamente era gol si ea nu putea interveni in caz de nevoie.

@Mart: Jos palaria pentru cunostinta dumneavoastra,

Dar eu nu ma fost asa de norocos. Si nu doar cu medici, ci si cu asistente, care daca nu le dai o "atentie" nu fac nimic pentru bolnavi.

FMI-UL SUNT JIDOVI!

Nu mai avem nici-o sansa!
Jidanii sunt calare pe noi!

 

Dar tare ti-e frica de jidani!!

Mai bine ti-ai pune ochelari sa vezi neamurile lui Iliescu, Nastase, Vanghelie, Voicu,- sunt mai aproape de tine si infinit mai numerosi-
Biblia spune ca sfarsitul lumii va fi cand va fi "invazia galbena" Ei, aici suntem norocosi, suntem "poporul ales", ca la noi este invazie de bronzati si negrul acopera orice culoare!!

"Iubiti" raul........daca e cel mic

O vorba populara spune ca te inveti cu raul ca si cu binele,din pacate noi trebuie sa ne invatam cu raul, deoarece alternativa la rau ,este mai rau,fiind parca blestematii ca atat in politica,cat si-n economie, intodeauna raul sa fie luat ca etalon.Si ca argumentatie la cele afirmate,dau exemplu doua din afirmatiile presedintelui,prima la intalnirea din campania pt prezidentiialele din 2004 cand il intreaba pe Nastase contracandidat, citez din memorie:"Adriane, de ce poporul trebuie sa aleaga dintre doi comunisti" ,iar a doua afirmatie,arhicunoscuta :dintre doua rele am ales raul cel mai mic", referandu-se la alegera facuta in acordul cu FMI.Asa ca la un momentdat,cand situatiia economica se va inbunataii,suprasaturatii de atata rau,sa nu ne intre in subconstient sintagma:"e rau cu rau,dar mai rau e fara rau".

 

@Constantin Racaru

"Intentiile si viziunea guvernului ar fi fost credibile daca masurile de austeritate ar fi fost insotite de reducerea fiscalitatii, de proiecte de investitii masive, de planuri articulate si documentate de restructurare si reforma."
Si cam de unde s-ar putea lua banii pentru investitii?

 

Tu de unde crezi ca ar trebui luati ????????

De ce se iau bani de la FMI daca nu pentru investitii serioase ? Cel putin asa e corect in teorie, in practica vedem si simtim toti ce se intampla.

Tu de unde crezi ca trebuie luati ??????? - partea a doua

Am uitat si de fondurile nerambursabile pe care ne implora U.E. sa le accesam si noi nu si nu....


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor