Raul cel mic

Marti, 11 Mai 2010, ora 23:55
5332 citiri
Raul cel mic

De zile intregi, presedintele, premierul si ministrul de Finante nu prididesc sa ne spuna ca guvernul a ales raul cel mic, prin masurile de austeritate convenite cu FMI. Caci raul cel mare ar fi fost cresterea fiscalitatii, adica a TVA si cotei unice.

Pana la un punct asa este. Intr-adevar, sporirea fiscalitatii ar fi asasinat mediul privat. Cresterea TVA ar fi inhibat consumul cu efecte dramatice asupra productiei. Cresterea cotei unice ar fi lovit exclusiv in patronat, deoarece in mediul privat sunt negociate, in general, salariile nete. Reactia imediata s-ar fi simtit in falimente, concedieri sau scufundarea veniturilor in zona gri.

Dar evitarea acestui rau cel mare nu inseamna ca a fost ales, cu adevarat, raul cel mic, ci doar un alt rau foarte mare. Simplul fapt ca mediul privat nu este asasinat cu sange rece, nu inseamana ca el este cu adevarat ajutat sa se relanseze. Este doar lasat sa se taraie in continuare la limita supravietuirii, iar spectrul raului cel mare ramane la fel de actual. Nimic altceva nu rezulta din planurile guvernului.

In primul rand, masurile de austeritate, desi se vor echitabile, sunt profund nedrepte. Ele il ciupesc pe bugetarul sau pensionarul de lux, dar il trosnesc in moalele capului pe bugetarul sau pensionarul cu venituri sub 1500 de lei. Una e sa pierzi o mie de lei, dar sa ramai cu 3 mii de lei, si alta e sa pierzi 250 de lei pentru a ramane cu 750 de lei. Este diferenta intre reducerea surplusului si aruncarea la limita subzistentei, sub acoperirea mincinoasa a aceluiasi procent. Dupa cum una e sa iei din banii unui functionar numit pe criterii politice si alta sa amputezi salariul unui medic obligat sa aduca de acasa spirt si vata.

Guvernul va amputa si indemnizatiile de crestere a copilului, culmea, la propunerea lui Traian Basescu insusi. Este o lovitura crunta data femeilor din clasa de mijloc, tocmai electoratul d-lui Basescu, care si-au creat un rost, au muncit din greu si au contribuit pe masura la bugetul asigurarilor sociale, au contractat poate un credit pentru o casa, iar acum, cand si-ar dori un copil, nu pot sa-l faca decat cu pretul reducerii sub nivelul de subzistenta. Si asta intr-o tara cu mari probleme demografice, constatate de chiar o comisie de specialisti, care a lucrat, ce ironie!, sub patronaj prezidential.

Si tot tinerii sunt loviti prin inghetarea contributiilor la pensiile private obligatorii. Pilonul II a fost lansat cu mare pompa si tam-tam in urma cu doar cativa ani, tocmai pentru rezolvarea pe termen mediu si lung a crizei pensiilor. Angajatii sub 35 de ani au fost obligati sa intre in acest pilon II si iata-i acum pagubiti.

Toate aceste nedreptati, grupate sub numele pompos si fals de solidaritate, sunt consecintele reformelor nefacute, ale poltizarii si clientelismului politic dezlantuit, ale restructurarilor mereu amanate comise de absolut toate partidele din Romania.

Acum scrisoarea de intentie catre FMI ne vorbeste despre reducerea personalului bugetar in urmatoarele 6 luni, despre comasari de scoli si spitale. Guvernul se angajeaza sa disponiblizeze anul acesta 70 de mii de bugetari si sa inchida 150 -200 de spitale, adica aproape jumatate din cele existente. Pe ce baze oare, cat timp guvernul nu a fost in stare sa faca macar o schita a necesarului de angajati: unde sunt prea multi, unde sunt prea putini, unde trebuie data afara functionarimea, unde trebuie, dimpotriva, angajati oameni, cum se intampla in chinuita Sanatate.

Da, masurile de restructurare si rationalizare sunt necesare si au tot fost promise de guvern, insa nimeni nu a pus pe hartie macar o litera sau o cifra. Si sunt gata sa pun pariu ca nu va pleca niciun functionar incompentent si inutil, dar cu sustinere poltica, si vor fi dati afara doar cei fara ,,spate", indiferent de competenta lor. Si cat timp nu vor exista criterii certe ale disponiblizarilor, nu risc catusi e putin sa-l pierd.

Dar toate aceste sacrificii sunt necesare, nu-i asa, pentru relansarea economiei. In ce fel sa fie relansata? Cu case ANL sau pe la tara pentru portofoliul Elenei Udrea nu vor fi relansate decat cateva firme portocalii. Cativa kilometri de autostrada si alti cativa de drumuri judetene nu vor face nicio diferenta. Despre plata datoriilor catre mediul privat auzim de cel putin un an de zile, in vreme ce aceste datorii au tot crescut. Ba chiar, in mod pervers, apar noi impozite, de exemplu pe tichetele de masa, care oricum nu se mai distribuie decat in mediul privat.

Intentiile si viziunea guvernului ar fi fost credibile daca masurile de austeritate ar fi fost insotite de reducerea fiscalitatii, de proiecte de investitii masive, de planuri articulate si documentate de restructurare si reforma. Cum ele nu exista, nu exista niciun motiv de optimism in privinta perspectivelor economiei, ba chiar ne putem astepta ca majorarea fiscalitatii sa redevina de actualitate cat de curand, dupa cum scrie in chiar scrisoarea catre FMI.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#FMI Basescu guvern scrisoare, #memorandum FMI Basescu TVA , #guvern
Comentarii
Poza cutare
cutare
rank 5
In marea sa marinimie, Basescu, Marele Titan al Flotei lipsa, Baronul F16 de dat la fier vechi si Contele cianurilor pentru Rosia Montana...