Recorder.ro: Cum controleaza puterea votul minoritatilor. Fonduri de milioane de euro care depind de o hotarare de guvern

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 13:49
3756 citiri
Recorder.ro: Cum controleaza puterea votul minoritatilor. Fonduri de milioane de euro care depind de o hotarare de guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul Romaniei aloca peste 25 de milioane de euro anual pentru organizatiile care reprezinta minoritatile nationale. Sunt bani care ar trebui cheltuiti pentru conservarea identitatii culturale a fiecarei etnii si a caror destinatie ar trebui verificata la sange.

In realitate, mecanismele de control sunt aproape inexistente, iar banii se duc, adeseori, spre masini de lux, gadgeturi de ultima generatie sau chiar in conturile personale ale sefilor de asociatii. Guvernul se face ca nu vede, parlamentarii minoritatilor voteaza aproape intotdeauna cu Puterea si toata lumea e multumita.

Aceste fonduri nerambursabile ar trebui garantate prin lege, numai ca legea cadru a minoritatilor e blocata de peste zece ani la Parlament. In absenta ei, ele se acorda in fiecare an prin hotarare de guvern, adica depind de bunavointa celor aflati la putere si obliga reprezentantii minoritatilor sa fie ascultatori, daca vor sa nu piarda banii. Acest lucru se simte cel mai bine in momentele cheie din Parlament: in ultimii doi ani, cei 17 deputati ai minoritatilor au urmat linia Puterii.

In vara, modificarile Codului Penal au trecut de Parlament cu votul lor si tot minoritatile au facut diferenta la votul pentru demiterea lui Sorin Grindeanu din functia de prim-ministru.

"Noi suntem intr-o situatie foarte fragila in permanenta, pentru ca acordarea fondurilor depinde, in fiecare an, de bunavointa clasei politice. Dar n-as putea spune ca ni se controleaza votul, fiecare membru voteaza dupa cum ii dicteaza constiinta", spune armeanul Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale.

Raportarea cheltuielilor

Asociatiile minoritatilor raporteaza cheltuirea banilor la Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) din subordinea Guvernului, insa aceasta institutie nu are niciun departament de control. Cu alte cuvinte, asociatiile raporteaza cand vor, ce vor si nimeni nu verifica daca spun adevarul.

Un control ANAF a descoperit ca la Uniunea Bulgarilor din Banat nu s-au platit contributiile angajatilor timp de zece ani, iar Mihaela Csokany, contabila asociatiei, extragea sume importante din fondurile primite de la Guvern si le transfera in conturile personale.

In tot acest timp, Uniunea Bulgarilor din Banat trimitea la DRI raportari perfecte. Petronela Csokany este acum deputat din partea minoritatii bulgare.

Asociatia Macedonenilor si-a luat Volkswagen Touareg

Fondurile acordate acestor organizatii au crescut constant in ultimii ani, asa ca si cheltuielile lor au devenit din ce in ce mai excentrice.

In ultimul tabel cu investitii pe care l-a trimis la DRI (in 2016), Asociatia Macedonenilor din Romania arata ca si-a cumparat, intre altele, un Volkswagen Touareg care a costat peste 45.000 de euro.

Intrebata de ce a avut nevoie de o masina de lux, Laura Ragobete, presedintele asociatiei, ne-a spus ca Touaregul ii ajuta sa care costumele echipei de dansuri care participa la evenimente. Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) a cerut explicatii cu privire la aceste investitii, dar Asociatia Macedonenilor a refuzat sa le ofere.

In 2018, Guvernul i-a acordat aproape 3 milioane de lei (650.000 de euro), fonduri nerambursabile.

Partida Romilor si-a luat masina de 300.000 de euro

Pentru ca reprezinta o minoritate mai numeroasa, Asociatia Partida Romilor Pro-Europa a primit 17 milioane de lei (3,7 milioane de euro) numai pentru anul 2018. Ultima raportare care apare pe site-ul DRI dateaza din 2016, cand, pe langa calculatoare si Iphone-uri, Asociatia Partida Romilor a investit 4 milioane de lei (850.000 de euro) in cumpararea unui sediu si 1,4 milioane de lei (300.000 de euro) in cumpararea unui autoturism.

Nu se stie ce fel de autorisum si-au cumparat romii cu 300.000 de euro si nici cine il foloseste. DRI nu a primit explicatiile pe care le-a solicitat, iar liderii asociatiei au refuzat sa dialogheze cu reporterii Recorder.

Liga Albanezilor e condusa de un oltean

Pentru ca banii primiti de la stat au devenit tot mai multi, unele asociatii au fost acaparate de grupuri de interese si si-au pierdut aproape definitiv scopul initial: acela de a reprezenta interesele unei minoritati. Aceste asociatii nu au raport de activitate, nu dau explicatii nimanui si sunt renegate de comunitatile pe care ar trebui sa le reprezinte.

Este cazul Asociatiei Liga Albanezilor, condusa de olteanul Bogdan Alin Stoica, care nu are niciun fel de origini albaneze si care si-a angajat prietenii si sotia la asociatia finantata cu bani publici. In 2018, Liga Albanezilor a primit de la Guvern peste 2 milioane de lei (430.000 de euro), iar deputatul Bogdan Alin Stoica a votat mai mereu in interesul Puterii.

Citeste mai departe ancheta Recorder.ro: Cum controleaza puterea votul minoritatilor: fonduri de milioane de euro care depind de o hotarare de Guvern

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#vot minoritati bani guvern, #minoritati fonduri guvern , #guvern