Solutia imposibila, singura solutie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 18:45
5701 citiri
Solutia imposibila, singura solutie

"Fratilor, luati numarul de angajati de acum si reduceti-l cu 20%. Guvernul Romaniei va trebui sa faca aceasta operatiune. Problema este daca o face in timp util sau prea tarziu".

Declaratia transanta a presedintelui Basescu referitoare la aparatul birocratic din Romania a stranit valuri de frisoane si furie, chiar si dupa ce purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale a precizat ca Traian Basescu s-a referit la angajatii din administratia publica si agentii guvernamentale.

Cei vizati au inceput, probabil, sa se lege cu lanturile de birouri si sa inroseasca telefoanele patronilor politici. PSD s-a comportat din nou ca in opozitie atacand violent declaratia, cum altfel decat rastalamcind-o: "Adica sa dam afara 20% dintre profesori, 20% dintre politisti, 20% dintre functionarii de la ghisee si asa insuficienti? Trebuie sa-ti lipseasca o doaga ca sa sustii asa ceva", a afirmat, despletita si furibund inlacrimata, Olguta Vasilescu pe ecranul Realitatii TV (se-ntelege), sub titlul instigator al televiziunii lui S.O. Vantu "Solutia lui Basescu: somajul".

Dincolo de tendentioasele interpretari "mogulesti", de lacrimile de crocodil si demagogia politicienilor, "solutia lui Basescu" este cat se poate de corecta, chit ca este fundamental nepopulara, cumva asemanatoare cu asaltul Ecaterinei Andronescu impotriva Universitatii "Spiru Haret".

Ori tai raul de la radacina, ori te omoara el pe tine

Ne place sau nu, ne doare sau nu, aparatul acesta de stat supradimensionat sufoca bugetul, omoara investiile, impovareaza peste masura sectorul privat, altfel spus este un adevarat blestem pentru Romania.

Avem aproape un milion si jumatate de bugetari care consuma aproximativ 44 de miliarde de lei, o treime din PIB. Si culmea, salariul mediu in sectorul bugetar este mai mare decat cel din mediu privat, aberatie pe care n-o s-o mai intalniti niciunde in lume.

Cel mai bine platiti sunt tocmai cei vizati de declaratia lui Traian Basescu: in administratia publica si in agentii. Pentru a plati salariile bugetarilor statul se imprumuta lunar masiv de la banci acumuland o datorie publica ce va duce direct la colaps. Atunci cand restul lumii va iesi din criza si va incepe sa tureze motoarele, Romania va claca sub povara acestor imprumuturi imense.

Sa-i pastram pe toti si sa cautam alte resurse, striga demagogic PSD. De unde alte resurse in conditiile in care sectorul privat, producatorul de resurse, gafaie ingrozitor, s-a contractat si nu mai poate sustine sandramaua bugetara.

Daca social democratii ar avea un dram de onestitate ar pleca urechea la insusi Mihai Tanasescu, fostul lor coleg ajuns acum la FMI, care a recomandat ca unica solutie reforma sistemului public, in care exista prea multe institutii.

Eficienta si competenta, criterii unice

In plus, a vorbi despre o reducere standard cu 20% in fiecare domeniu, asa cum afirma Olguta Vasilescu, tradeaza o mentalitate profund viciata sau, ca sa o parafrazez, tocmai lipsa unei doage. Chiar daca nu ar fi vizate doar cele doua sectoare precizate de Presedintie, si bine ar fi sa nu existe aceasta limitare, reducerea in ansamblu de 20% poate fi de 0% in unele domenii si de 50% sau chiar mai mult in altele pentru ca ea ar trebui sa aiba drept principale criterii eficienta si competenta.

Daca avem nevoie de toti politistii, ii pastram, ba chiar mai angajam daca se impune, dar sigur nu avem nevoie de toate birourile si birouasele de prin ministere, de toate secretarele, de toti consilierii, adjunctii, purtatorii de mape, stivuitorii de hartii etc. asezati acolo de unchi, matusi, nasi, fini, frati, veri, soti si mai stiu eu ce rubedenii binevoitoare. Dupa cum sigur nu avem nevoie de cel putin 4 ministere din actuala formula guvernamentala.

Reformarea institutiilor statului prespune in primul rand eliminarea componentelor ineficiente si deci inutile. Sigur ca asta duce initial la somaj, insa cu banii economisiti poate fi ajutata economia reala care sa absoarba forta de munca. Asta a facut in anii '90 Polonia, iar acum, in plina criza, se poate lauda cu crestere econonomica pozitiva.

Solutia imposibila

Oricat l-am rastalmaci si demoniza pe presedinte, el are perfecta dreptate. Alta solutie nu exista. Dar cei vizati pot fi linistiti, patronii lor politici vegheaza si nu vor permite in veci asa canagiu.

Mai bine omoram Romania cu totul decat sa reformam institutiile si sa pierdem voturile si fidelitatea celor de acolo. Mircea Geoana nu va fi niciodata dispus sa-si sacrifice interesele electorale in numele interesului national si asta s-a vazut cu ochiul liber si in scandalul "Spiru Haret". Daca era dupa PSD nu aveam nici acord cu FMI si am fi fost deja in colaps.

Premierul Boc vorbeste din ianuarie de aceasta reducere cu 20%, a anuntat termene peste termene si nu s-a intamplat absolut nimic. Si nu se va intampla, probabil, nici pana la noul termen de 14 august.

Si chiar daca, printr-o minune, o astfel de reducere se va intampla, macar partial, ma tem ca ea nu va putea fi facuta intelept, in baza unei strategii pe termen lung, a unei analize detaliate, pentru simplul motiv ca nimeni nu s-a apucat inca de asa ceva si timp nu mai e. Asa ca, daca se va face, o astfel de reducere va fi pompieristica si procustiana, fara niciun strop de viziune. Decat nimic, ar fi desigur un pas inainte, dar nu unul decisiv. PSD vegheaza la asta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reduceri angajati stat Basescu, #Basescu somaj angajati Guvern , #guvern