Sorin Ionita, despre descentralizare: Ne impiedicam cu bicicleta si vrem sa conducem nava spatiala Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 13:53
4587 citiri
Sorin Ionita, despre descentralizare: Ne impiedicam cu bicicleta si vrem sa conducem nava spatiala Interviu

Descentralizarea era necesara, insa in formula actuala ea este "o amestecatura care nu contine garantii ca se vor respecta reguli", afirma analistul EFOR, Sorin Ionita.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sorin Ionita a explicat ca proiectul actual nu are o justificare credibila si da autoritatilor locale atributii pentru care nu sunt pregatite.

De exemplu, drumurile nationale vor ajunge in subordinea a trei institutii: "Cand spargi in mai multe maini apare necesitatea de a coordona. Aceasta coordonare pe orizontala poate sa mearga in Danemarca, in Suedia. La noi, Bucurestiul cu judetul Ilfov nu sunt in stare sa se puna de acord cum sa opereze trei autobuze si sa faca decontarea."

Chiar mai periculos este ca autoritatile locale vor fi verificate de deconcentrate care vor ajunge in subordinea lor. In plus, este greu de crezut ca pe viitor va fi fi posibila o regionalizare, spune Sorin Ionita.

Am intrat in linie dreapta cu descentralizarea, pentru care guvernul isi va asuma raspunderea saptamana viitoare. Care sunt cele mai mari probleme ale proiectului propus de dl. Dragnea?

Lipsa de justificare credibila. Strategia guvernului impinsa energic si motivat in prima parte a acestui an a fost crearea de regiuni: judetele actuale sunt insuficiente pentru necesitatile de dezvoltare, s-au dat exemple din Europa. Toate acestea au fost corecte. Odata ce regionalizarea a cazut, s-a produs o intoarcere 180 de grade. De unde judetele erau deficitare, nu erau bune, era nevoie de regiuni, acum intarim judetele. Pentru aceasta sucire nu exista expunere de motive credibila.

In februarie, guvernul a adoptat un memorandum cu doua puncte. Unul era crearea de regiuni, al doilea - transferul de atributii suplimentare la niveluri deja existente, localitati si CJ. Dar ele ar fi trebuit sa mearga in tandem si asa aveau o logica. Creai regiuni, faceai sistemul unitar, vedeai ce atributie unde are sens sa o pui, la ce nivel. Si gandeai toate trei nivelurile subnationale impreuna: regiuni, judete, municipalitati. Unul a cazut. A ramas schioapa toata filosofia memorandumului.

Dar dupa aceasta intarire a judetelor, mai e posibila o ulterioara revenire la regionalizare?

Teoretic, orice e posibil. Practic, in politici publice, in politici sociale, odata ce ai dat un lucru, e foarte greu sa-l mai iei inapoi. E ca o marire de pensii si salarii. Li se maresc mult "pensiile si salariile" consiliilor judetene. Cat de credibil e ca in viitor vei mai putea sa le decupezi puteri sa le transferi la un nivel mai inalt?

Motive credibile oficiale nu exista, dar motive neoficiale pentru acest zor nevoie cu regionalizarea, descentralizarea, ce-o fi, numai sa fie?

Un motiv pentru care au mers mai departe este cel politic. S-a investit foarte mult capital politic si energie in tot acel efort de anul acesta. Ca nu cumva sa para un esec, se va face aceasta chestie, va fi rebotezata, i se va pune eticheta si se va spune, iata am invins, am reusit sa facem ce ne-am propus.

Alt motiv este ca vine anul electoral si nu displace actualei echipe guvernamentale, in special ramurii PSD, sa intareasca foarte tare nivelul judetean, baza de putere a tuturor partidelor mari din Romania, dar mai ales a PSD, cel mai bine implantat la nivel judetean.

Dar nu tot PSD este fericit. Proiectul acesta care da puteri si mai mari presedintilor de CJ a enervat primarii PSD. Se creeaza un dezechilibru.

Dezechilibrul s-a creat peste tot. Primarii, indiferent de culoare, au ramas descoperiti in fata judetelor, ei pierd in aceasta balanta de putere. Dar, in interiorul PSD, nu iese in minus, pentru ca ei au cei mai multi sefi de judete. Si PNL are acum 13 CJ, insa ei nu sunt atat de bine batuti in cuie acolo. In primul rand primarii liberali raman descoperiti in fata CJ.

Sunt tensiuni mari in teritoriu. Am vazut niste analize facute pe un servetel la restaurant - cum se rezolva lucrurile in Romania - ca acolo unde CJ e PSD, primarii PNL nu o duc cu nimic mai bine decat atunci cand erau formal in opozitie. Prin abuz, desigur, pentru ca avem niste formule care nu se aplica. Acest sistem discretionar care exista deja ii lasa complet descoperiti pe primari.

Exista si lucruri bune in acest proiect de descentralizare?

Sunt si lucruri chibzuite dupa parerea mea. Nu totul e o prostie. Descentralizarea trebuie facuta. Dar aceasta este doar o amestecatura care nu contine garantii ca se vor respecta reguli. De exemplu, nu poti sa tii guvernate de la minister gradini de vara si sali de cinema. Era o aberatie. Vrei sa ai o politica nationala, sa te asiguri ca isi vor pastra functiunile? Ea se face cu alte intrumente, nu mentinand gradina de vara din Tandarei in ograda ministerului ca sa ii schimbe scaunele un director general.

Unde nu trebuie descentralizat?

Trebuie mare grija cu deconcentratele, adica inspectorate si agentii, ramuri ale ministerelor in teritoriu. Cele mai multe au functii de inspectie, monitorizare, control si asigurarea unei politici nationale. Cum ar fi cele din domeniul mediului care controleaza inclusiv autoritati locale care opereaza, de exemplu, o groapa de gunoi. Autoritatea locala este controlata si, eventual, amendata de o asemenea deconcentrata. Daca o treci in subordinea autoritatii locale, cum sa o mai controleze si amendeze?

Acordarea de avize pentru schimbarea destinatiei terenurilor, pentru demolari, tot ce tine de amenajarea teritorului, e un mare pericol daca cel care are aceasta proprietate, primarie sau CJ, cere aviz de la o institutie din subordinea sa. Dl. Dragnea a spus pe gura ca asa ceva nu se va face, ca aceste functiuni vor ramane la ministere, dar in proiectul de lege nu se vede asta. Una este sa spui pe gura la TV, alta in text. Iar presedintii de CJ preseaza cat mai tare in acesta directie.

E o mare problema cu descentralizarea in Transporturi.

Sunt aproape 30 de porturi pe Dunarea fluviala si maritima care nu au fost date nici macar judetelor, ci primariilor, chiar unor primarii de comune. Cum va gestiona un port fluvial o primarie de comuna? Tendinta in Europa este de a concentra aceste chestiuni, macar la nivelul unei regiuni, de a avea strategii intersante, de a face investitii comune pe intreg cursul de apa. Noi mergem in sens invers.

Porturile au nave de intretinere, daca portul trece la primaria Giurgiu, de exemplu, si trebuie sa lucreze mai incolo, cum se va face? Va fi un acord, un contract de prestari servicii intre primarii? Un port e o chestiune complicata, el trebuie sa faca profit, sunt investitii mari, cum se va descurca primaria?

Dl. Dragnea vrea sa ia la consiliile judetene niste drumuri nationale, niste bucati de cale ferate, ca sa le finanteze din programul sau regional. Drumurile nationale, de unde erau la CNADNR acum un an, vor ajunge in trei maini. Unele la dl. Sova, unele la Companie, altele trec la Consiliile judetene. Noi ne impiedicam si pana acum cu structuri simple de gestionare si ne complicam acum de parca am fi Danemarca. Ne impiedicam cu bicicleta si vrem sa conducem nava spatiala.

Cand spargi in mai multe maini apare necesitatea de a coordona. Aceasta coordonare pe orizontala poate sa mearga in Danemarca, in Suedia. La noi, Bucurestiul cu judetul Ilfov nu sunt in stare sa se puna de acord cum sa opereze trei autobuze si sa faca decontarea.

Cum trebuia facuta toata aceasta operatiune de descentralizare, despre care spuneti ca era necesara?

Trebuia sa ne ocupam de chestii mai mici si mai precise. De exemplu de cateva zone metropolitane in jurul marilor orase, copiam niste legi foarte bune din Polonia, faceam pentru transport si amenajarea teritoriului un cadru mai constrangator si nu trebuia sa schimbam nici macar vreo lege organica. Totul se face cu legi simple si necesitati precise.

Preocuparea ar fi fost cum sa echipezi teritoriul in mod coordonat. Pentru ca daca primaria da aviz sa se faca mall pe marginea orasului, dar municipiul nu stie apar blocaje de transport si nu ai cum sa te coordonezi. Copiam legea din Polonia, o treceam intr-o saptamana, nu trebuia sa facem tot circul asta. Sau sa facem regiuni, dar sa le facem cu cap. Asa cum incepuse, discutia nu era rea, exista un plan al specialistilor.

Chiar daca nu ne blocam din cauza Constitutiei, nu cred ca planul acela cu 8 regiuni era preluat de minister, ci planul negociat politic. Ar fi facut 10-12 regiuni ca asa trebuia, asa voia dl. Cancescu, dl. Iohannis... Erau niste judete un pic mai mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descentralizare regionalizare, #Liviu Dragnea descentralizare , #guvern
Comentarii
Poza UniuneaSatanistoLeninista
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Bicicleta condusă de copilot aflat sub influiența aurolacului și