Ziare.com

Compania care se va ocupa de Rosia Montana, condusa de Dan Sova

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 22:51

   

Compania care se va ocupa de Rosia Montana, condusa de Dan Sova
Guvernul a decis, prin hotarare aprobata in sedinta de marti, infiintarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

"Hotararea de guvern are in vedere divizarea partiala, in interesul actionarilor, a Minvest, in scopul separarii activitatii de gestionare a pachetului minoritar de actiuni detinut de Minvest la Rosia Montana Gold Corporation de restul activitatilor companiei, precum si in scopul transferului corespunzator al patrimoniului aferent acestei activitati, respectiv a pachetului de actiuni detinut de companie la RMGC si a pasivelor rezultate din imprumuturile contractate de catre companie in scopul participarii la majorarile de capital ale RMGC", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Partidul Verde se delimiteaza de USL in ceea ce priveste Rosia Montana si gazele de sist

"Avand in vedere interesul statului roman, este oportun ca activitatea Minvest ce tine de proiectul Rosia Montana sa se faca prin intermediul unei societati comerciale noi, rezultate prin desprinderea patrimoniului Minvest legat de proiect, statul roman, prin DPIIS (Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine-n.r.), urmand sa devina actionarul direct al acestei societati comerciale nou-infiintate", mai scrie in document.

Proiectul, blocat de mai multi ani

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, in spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana din judetul Alba, prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Proiectul este blocat de mai multi ani din cauza disputelor legate de protectia mediului.

Rosia Montana ar putea fi inclusa in UNESCO, dar lipseste semnatura ministrului Culturii

Infiintare noii companii este argumentata de Guvern prin faptul ca realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Rosia Montana poate genera venituri din exploatare si contributii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contributie majora la relansarea industriei miniere din Romania si la crearea unui numar semnificativ de locuri de munca intr-o zona puternic afectata de somaj.

Rovana Plumb: Guvernul, de acord cu desecretizarea contractului Rosia Montana

Sunt argumentate si interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra societatii Rosia Montana Gold Corporation, potentialul financiar ridicat al proiectului, care justifica un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3% direct catre bugetul de stat, precum si faptul ca statul roman trebuie sa isi asigure maximizarea beneficiilor economice si incasarilor bugetare din proiectul Rosia Montana independent de evolutia viitoare a Minvest.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5063 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@ Mey Sova pui de ...cruce imbirligata..

cind o sa te ocupi de in-Roshi-ta Montana ..??!! inainte
de "gazarea" dela Aushwitz sau....??!!

 

E clar! L-au desemnat p-asta cu "bube holocaustice" in cap ca sa fie

cat mai usor cu aprobarile. Deci distrugerea Romaniei merge ca pe roate. Intai gazele de sist, acu' asta! Ma-ntreb cine-i in spatele cortinei!?...

 

Hahaha-- imi imaginez scenariul

Apoi Gabriel Resources numeste pe Ellie Wiesel reprezentant pe relatia cu Minvest Deva, si daca maraie ceva Sova verdictul e clar : Antisemit :))

Exact! I rest my case.

.

Cel putin doi dintre asociati sant evrei

Iar Sova are de serut scuze ptr afirmatiile sale inca unveac, de-acum incolo, daca vrea sa fie linistit. Acum, ca veni vorba de cine va fi "sef de ceremonii", este stiut ca Sova, acest nesatul al banului public, va avea de impartit multe milioane la colegii sus-pusi din partid. Intr-un cuvant, "sa unga osiile" sa nu scartzaie. Am zis.

Sau tras sfoarele...sau organizat "preturile"

Se trece la muncä "cinstitä"
Si cei mai patrioti Romäni sunt fortati sä-si
päräseascä tara.

 

daca

daca tot s-a facut si un minister special pentru proiecte, atunci sa se ocupe de ele, sa ia deciziile si sa nu mai lase anii sa treaca pana ratam investitiile

 

decizii

exact, trebuie sa se ia decizii si sa se porneasca acest proiect, deja se amana de prea mult timp!

maskawa cere banii dati in vara

pentru micro lovitura de stat pe care a finantat-o, useleul tre sa se tina de promisiuni si sa restitue banii sponzorilor , nu o sa fie nici un gabriel resurces , va fi o companie bidon de prin rusia cu sediul intr-un apartament, si vor imparti bani pe din doua, au urlat la limita isteriei cind erau in opozitie , acum si extragerea aurului cu cianura si exploaterea gazelor de sist sunt ca prim minune ecologice, sova care le stie pr toate mai ceva ca pingelica e omul potrivit , astept continuarea.

 

Poate e bine,

Nu stiu care este impactul asupra mediului, dar poate e bine ca oamenii din zona sa aiba un venit, ori fostii guvernanti de 24 de ani am inchis si distrus tot fara sa puna ceva in schimb.
O sa avem acolo "fasia Gaza" in varianta romaneasca.

 

romanesc

mie mi se pare ca e aiurea ca s-a amanat atat de mult pornirea proiectului de la Rosia, din acest motiv zona s-a cufundat in saracie si in somaj, chiar daca exista solutii! e tipic romanesc...

ratam

pai se amana si ratam sansa de a reface zona si de a rezolva problemele. de crestere economica nici nu mai vorbim. mi se pare ca daca o mai tinem asa ramnaem fara investitori pe mai multe planuri

daca

atata timp cat se respecta regulile, normele europene pe partea de mediu si se foloseste si o concentratie redusa de cianura, atunci mediul nu va fi afectat ca in explotarea condus ade stat in anii din urma

sa se dea drumul

important este sa se faca treaba si sa se porneasca proiectul de la Rosia Montana cat mai repede, ca deja de prea mult timp se amana. practic prin toate amanarile astea s-a amanat si aducerea la bugetul de stat a cateva miliarde de dolari, aducerea investitiilor de cateva miliarde de dolari in economie si crearea de cateva mii de locuri de munca... amanarile nu ajuta pe nimeni cu nimic!

 

decizia

indiferent de cine o conduce, important este sa-si faca treaba si sa ia decizia asupra mineritului cat mai curand, nu sa mai iroseasca anii si oportunitatile

 

Mare bucurie....

Samson, Inavero, mai rasfiratzi-va, mai baietzi, si taiatzi-va perciunii, ca va desconspitratzi !
p.s. Mama lu' Sova este noul consilier juridic la RMG, sau e tot cu bethelu' ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor