Craiova, capitala politica a Balcanilor: Ponta primeste doi premieri vecini si face sedinta comuna de guvern

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 07:00
2191 citiri
Craiova, capitala politica a Balcanilor: Ponta primeste doi premieri vecini si face sedinta comuna de guvern

Craiova gazduieste vineri o sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Bulgariei. Reuniunea este precedata de intalniri oficiale pe care premierul Victor Ponta le va avea cu omologii sai din tarile vecine, Serbia si Bulgaria.

Programul oficial anuntat de Biroul de Presa al Guvernului de la Bucuresti precizeaza ca Ponta se intalneste la 11.30 cu premierul din Serbia, Aleksandar Vucici, apoi la 12.00 are o intrevedere trilaterala cu acelasi Vucici si prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov.

Agenda de discutii a reuniunii trilaterale cuprinde stadiul si perspectivele cooperarii in domeniile: energie, transporturi, afaceri interne, agenda digitala/telecomunicatii si proiectele care vor fi promovate in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, arata Guvernul intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Un punct important pe agenda este procesul de aderare a Serbiei la UE.

Pe de alta parte, va fi analizata situatia interconectarii infrastructurii celor trei tari (rutiera, cale ferata, conectare retele de electricitate si gaze), precum si modalitatile de atragere de fonduri pentru finantarea acestora.

La ora 12.55 este programata o conferinta de presa comuna a celor trei prim-ministri la sediul Primariei Craiova.

La 14.30, incepe sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Bulgariei, la sediul Muzeului de Arta din Craiova.

Sedinta comuna de guvern Romania-Bulgaria, la Craiova - ce se discuta

"Agenda discutiilor va fi axata pe modalitati si proiecte concrete in o serie de domenii de interes reciproc, in principal domeniul economic, al energiei, al transporturilor, al dezvoltarii regionale, turismului, afacerilor interne, justitiei, telecomunicatiilor, politici sociale, agriculturii si industriei alimentare.

Vor fi discutate si proiecte concrete din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii", precizeaza documentul citat.

In plus, la sedinta se va acorda atentie coordonarii in plan european, avand in vedere obiectivele comune si pozitiile apropiate pe multiple dosare de actualitate, precum: consolidarea Uniunii Economice si Monetare, Planul Juncker, aderarea la spatiul Schengen, Parteneriatul Estic.

In plan international, cele doua tari sunt partenere in cadrul NATO si au interese si abordari comune, cu accent in principal pe domeniul securitatii la Marea Neagra.

Cu acest prilej va fi andosata o Declaratie politica la nivelul celor doua guverne si vor fi semnate, intre ministerele de resort din Romania si Bulgaria, o serie de acorduri si protocoale in domeniul afacerilor interne, energiei, sanatatii si situatiilor de urgenta, fiscalitatii (evitarea dublei impuneri), turismului etc.

Evenimentul va fi urmat de o ceremonie de semnare de documente si declaratii de presa comune ale premierului Victor Ponta si omologului sau venit de la Sofia.

B.B.

Citeste si:
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Invitat de jurnalistul Cătălin Striblea la Europa FM, la o ediție specială de 1 Decembrie, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a avut câteva remarci dure la adresa lui Klaus Iohannis,...
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, actual vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va fi numit, joi sau vineri, în funcţia de secretar general al Guvernului, la...