Da, suntem neguvernabili! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 30 Mai 2013, ora 07:31
6270 citiri
Da, suntem neguvernabili! (Opinii)

Ne displace profund cand ne este asezata oglinda in fata. Ne aratam jigniti, nedreptatiti, mahniti si refuzam cu obstinatie imaginea din fata ochilor.

Sa fim noi asa urati? Nu, in niciun caz. Oglinda e stramba si trebuie sparta cu indignare. Asa s-a intamplat si cu declaratia comisarului european pentru Energie.

"Ma ingrijoreaza ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia sunt, in mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Gunther Oettinger, conform publicatiei Bild. Ulterior, comisarul a retras de pe lista neagra Italia. Romania si Bulgaria au ramas acolo.

Indignare la Bucuresti! Batos, ministrul de Externe, Titus Corlatean, asteapta explicatii publice. Sigur, declaratia germanului nu este eleganta si cu atat mai putin diplomatica. Dar cine se uita atent la tara aceasta, la evolutia ei sinuoasa, la toate prostiile comise de guvernanti, la criteriile in functie de care se voteaza, la personalitatile cele mai apreciate, la promisiunile cele mai prizate, poate spune sincer ca Gunther Oettinger greseste?

Ce s-a intamplat in vara anului trecut, dementa in care statul de drept a fost sub un asalt permanent pe care numai rezistenta externa l-a impiedicat sa devina lovitura de stat cu acte in regula, este o mostra de tara in standarde europene?

Dar faptul ca descarcarea aceea de prostie si nebunie nu a fost sanctionata electoral de un popor care nu a inteles ca s-a aflat pe marginea prapastiei ce spune despre Romania?

Dar faptul ca in Parlament sunt trimisi penali pe banda rulanta, unii chiar din arest preventiv, ce spune despre ierarhia de valori si respectul pentru integritate al acestui popor?

Dar faptul ca un infractor de drept comun, de-abia iesit din puscarie dupa executarea unei treimi din pedeapsa, condamnat pentru ca in timp ce era premier aranja finantari ilegale ale campaniei electorale, este aplaudat in picioare de congresul principalului partid de guvernamant, ce zice despre felul si despre citeriile dupa care este guvernata aceasta tara?

Faptul ca nu suntem in stare sa absorbim fonduri europene, faptul ca suntem prea corupti pentru a intra in spatiul Schengen, faptul ca tot ce cautam e smechetria care sa ne ajute sa o luam pe scurtatura, sa pacalim, sa fentam macar un pic ce spun despre noi?

Faptul ca liderii nostri scot limba de cate ori au ocazia catre UE fara sa fie sanctionati ce spune despre noi?

Faptul ca nicio reforma, cat de mica, nu a fost facuta in Romania fara presiunea europeana sau americana, indiferent de domeniu, indiferent de putere, ce spune despre noi? Faptul ca nu suntem in stare sa respectam o minima disciplina in toate domeniile decat sub lupa institutiilor internationale ce spune despre noi?

Ca suntem un popor de oameni seriosi cu principii clare, stabile? Ca avem pretentii de la guvernantii nostri? Ca suntem guvernati bine, iar politicienii nostri se tem de raspunderea politica si de sanctiunea votului? Ca suntem o tara cu adevarat europeana?

Sau toate acestea si multe altele confirma dureros exact ceea ce ne spune verde in fata un neamt pe care l-am exasperat asa cum am exasperat toata Europa civilizata?

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...